Zobaczmy sobie z jakiej kategorii "prymusami" mamy tutaj do czynienia:
"Do segmentu NewConnect Alert, kwalifikowane są akcje emitenta, jeżeli zachodzi przynajmniej jedna z poniższych przesłanek: •średni kurs akcji emitenta niższy niż 5 groszy; •ujemna wartość księgowa emitenta; •w okresie ostatnich 12 miesięcy na emitenta został nałożony dwa razy lub więcej regulaminowy środek dyscyplinujący; •został złożony wniosek lub toczy się postępowanie upadłościowe/układowe/sanacyjne /likwidacyjne lub też ogłoszono upadłość/układ/otwarcie likwidacji lub otwarcie postępowania sanacyjnego albo też sąd oddalił wniosek o ogłoszenie upadłości ze względu na brak środków w majątku emitenta wystarczających na zaspokojenie kosztów postępowania; •biegły rewident wydał negatywną opinię z badania sprawozdania albo też wydał stanowisko w sprawie odmowy wydania opinii, a sytuacja ta nie uległa zmianie przed dniem kwalifikacji.
Spółki zakwalifikowane do segmentu NC Alert są usuwane z portfela indeksów oraz przeniesione do notowań w systemie kursu jednolitego.
Niezależnie od okresowej weryfikacji, w sytuacji zgłoszenia wniosku o upadłość, otwarcia postępowań układowych, sanacyjnych, likwidacyjnych itp. – akcje będą kwalifikowane do NC Alert.
W szczególnych okolicznościach (np. niewykonywanie lub nienależyte wykonywanie obowiązków informacyjnych, naruszanie innych przepisów, zawieszenie obrotu akcjami) Zarząd Giełdy będzie mógł podjąć decyzję o usunięciu akcji z segmentu NC Focus lub NC Base i przeniesieniu odpowiednio do NC Base lub NC Alert."
Może jeszcze opisałbyś wpływ finansowania z EBI na bilans i powstanie kapitałów ujemnych na poziomie skonsolidowanym? Regulacje GPW w zakresie kwalifikacji do segmentów ( w tym NC Alert) zupełnie nie przystają do modelu działania start-upu typu SDS Optic. Dla GPW kapitały własne ujemne= kłopoty finansowe. W wypadku SDS Optic tak nie jest.
A ja cały czas się zastanawiam czy Sagan nie zrobił tego z rozmysłem bo manipulacje na kursie były straszne. Ale to moje wrodzone podejrzenia wszelakich prób kombinacji :))) Może nie ... Zrobili by taki błąd księgowy ? Nie oni jedni są start up . No ciekawa jestem ale pewnie nigdy się nie dowiemy.
haha dobre, kto wie, sprytne byłoby to zagranie:) . Niezłym numerem byłoby też to, gdyby Sagan w krótkim czasie to odwrócił, wyjaśniając co i jak z zarządem giełdy..:)
Nikt z biotech medtech nie szanuje drobnicy..Celem jest odebrać akcje po taniości i wydrukować nowe, tanie. Potem ruszyć kursem by leszcze zaczęły bardziej podbijać i wtedy upłynnić. Zarobić 30proc i znów czekać na emisję