Witajcie,
Chciałabym otworzyc restauracje i potrzebuję wszelkich informacji na temat jak i co zrobic? Jakie pozwolenia i gdzie je zdobyc? Wszystko, co zwiazane z otwarciem i prowadzeniem działalności gastronomicznej.
Z góry dziękuję.
Warto z pewnością zainteresować się usługa jaką jest [url=http://www.4xz.com.pl/]doradztwo strategiczne[/url]. Pozwoli to na uniknięcie niepotrzebnych błędów.
http://www.jakotworzycrestauracje.pl/
Firma zajmuje się doradztwem w zakresie rozpoczęcia i prowadzenia firmy
gastronomicznej - restauracji, kawiarni, baru.
Koordynujemy wszystkie formalności, współpracujemy z kucharzami i
architektami , szkolimy personel.
Pamiętajcie ze tak naprawde w momencie kiedy nasza restauracja już ruszy warto jest skorzystać tez z takich rozwiązań http://www.restauracjezrabatem.pl
Witam, Ostatnio otworzylismy dwie takie restauracje na pomorzu. Doradzimy Pani, prosimy smialo o kontakt.
Firma Gastro-Centrum jest dystrybutorem najlepszych urządzeń gastronomicznych, które dzięki swojej niezawodności, solidności wykonania, użytych najlepszych materiałów, połączonych z przystępną ceną, znalazły uznanie na naszym rynku.
Nasza firma wyposaża cukiernie, lodziarnie, piekarnie w profesjonalne, włoskie urządzenia gastronomiczne. Atrybutem firmy są nie tylko atrakcyjne ceny, ale także wysoka jakość oferowanego towaru. Dysponujemy szerokim asortymentem, który umożliwia kompleksowe wyposażenie wszelkiego typu lokali gastronomicznych.
ja otwierałem rok temu w Warszawie, o duperelach typu otwarcie działalności i znalezienie lokalu nie ma co mówić. Nie ma co sie wysilać na wizyty w sanepidzie, szkoda czasu Po pierwsze znajdź dobrego technologa do zrobienia projektu, mi robił p. Piotr tel do niego 609 533 561, Po 2 po zrobieniu projektu trzeba znaleźć kogoś od wentylacji dzwoniłem do kilku firm ale ceny z kosmosu 50-70 tys, w końcu p. Piotr polecił mi gościa od wentylacji 506 825 567, p.Arek popatrzył pomarudził, ale okazało się ze robi projekty i wykonastwo a cena połowę tego co chcieli inni, w międzyczasie wezwałem kominiarza i podpisałem umowę ze śmieciarzami. Jak ekipa miała się z remontem ku końcowi z projektami i protokołami pomiarów poleciałem do sanepidu, za 2 tygodnie wpadły dwie paniusie, trochę pomarudziły że wejście za wąskie, ze kuchnia o pare centymetrów za niska,że brakuje szafki dla personelu, sprawdziły krany i odbiór odbył się pozytywnie.
A później tylko ciężka, ciężka praca.
A zapomniałem że trzeba zrobić badania wody tel dostałem w sanepidzie, po co jak i tak woda jest z sieci nie wiem, aby wynik był dobry ja spuszczałem wodę 2dni, za pierwszym razem nie zrobiłem tego i powtarzałem badanie:)
Jak masz lokal musisz przygotować plan technologiczny, można to zlecić firmie zajmującej się wyposażeniem gastronomii(niestety nie każda to potrafi)...potem taki plan musisz zatwierdzić w SANEPIDZIE. Choć i u nich możesz usłyszeć banialuki. Raz ci poiwedzą np. że wszystkie mebelki muszą być ze stali nierdzewnej, potem, że nie które mogą w kuchni być drewniane...ja sam dowiedziałem się właśnie od firmy która mnie wyposażała, że niestety muszą wszystkie być z nierdzewki (mieli dojście do orzecznika SANEPIDU)a ja już myślałem, że oszczędzę parę groszy...dlatego lepiej zlecić to fachowcom. Uczulę Cię też na unikanie zakupu sprzętu urzywanego. W pierwszej chwili owszem oszczędzasz ale jak zacznie się ruch to urzywki objawią wszystkie swoje wady wynikające z ich wieku. Decydując się na urządzenia załóż sobie drobną nadwyżkę mocy produkcyjnych, w przeciwnym razie potem się nie rozwiniesz. Unikaj rozwiązań w stylu AGD, w większości wypadków birąc na firmę nie dostaniesz gwarancji, a ponadto AGD jest mniej efektywne i praktyczne niż profesjonalny sprzęt gastronomiczny. W większości wypadków kupując sprzęt gastronommiczny profesjonalny w specjalizującej się w tym firmie dostaniesz do niego również profesjonalny serwis, a to jest ważne zapewniam. Szczególnie gdy masz duży ruch a np. siądzie ci trzon kuchenny (piec) lub zmywarka i nie wiadomo gdzie zadzwonić albo gdy już się dodzwonisz to przyjadą za trzy - cztery!!! dni.
Witam!
Gefinco Lmited jest firma dzialajaca na rynku franchisingowym. Zajmuje sie m.in. otwieraniem restauracji wloskich (wszytkie przepisy kulinarne oryginalnie wloskie i wieskszosc produktow spozywczych bezposrednio od producentow). Oczywiscie tak jak kazdy system franchisingowy wymaga od Ciebie wlasnego lokalu(moze byc on wynajmowany).
Czekam na ewentualne pytania,moge udzielic wiecej informacji.
Pozdrawiam
Wszystkich zainteresowanych otwarciem restauracji zachęcam do przesłania projektu technologicznego restauracji na warszawa@alfredmoll.pl w celu sporządzenia bezpłatnego schematu instalacji i wyceny
grupa Alfred Moll
Smocza 26
Warszawa
022 636 40 99
Witam,
Musisz zrobic najpierw projekt technologiczny. Ja równiez otwieralam pub. Projekt wykonalam w firmie www.projekty-technologiczne.pl Gosia
gastromex.pl Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> cafebruyere troszkę głupio piszesz jak się nie
> znasz.
> jak masz dobrze wykonany projekt technologiczny i
> lokal w/g tego projektu,to sanepid nie moze ci sie
> przyczepic.JA WYKONUJE PROJEKTY TECHNOLOGICZNE Z
> OPISEM DLA SANEPIDU I PIECZATKAMI BIEGŁYCH i nie
> przechodzi on przez sanepid.sanepid odbiera tylko
> wode i koncowo lokal.
> jezeli jest ktos zainteresowany bezpłatna
> pomoca,zapraszam na maila: gastromex@wp.pl lub
> telefonicznie: 0-513 838 828
Przy dużych lokalach może i tak, przy mniejszych strażak nie jest wymagany, to samo z pozwoleniem na budowę, czy zmianą sposobu użytkowania, jeśli tylko remontujesz w środku to wystarczy samo złoszenie. W niektórych budynkach wymagana jest np. zgoda wspólnoty na istnienie lokalu, szczególnie jak człowiek chce mieć koncesje na alkohol
Jakotworzycrestuaracje
Firma zajmuje się doradztwem w zakresie rozpoczęcia i prowadzenia firmy
gastronomicznej - restauracji, kawiarni, baru.
Koordynujemy wszystkie formalności, współpracujemy z kucharzami i
architektami , szkolimy personel.
Mysle ze już na samym końcu warto też pomyslec o takich rozwiązaniach http://www.restauracjezrabatem.pl
Na pewno bedziemy dzieki temu mogli liczyć na więcej klientów.