Jak masz lokal musisz przygotować plan technologiczny, można to zlecić firmie zajmującej się wyposażeniem gastronomii(niestety nie każda to potrafi)...potem taki plan musisz zatwierdzić w SANEPIDZIE. Choć i u nich możesz usłyszeć banialuki. Raz ci poiwedzą np. że wszystkie mebelki muszą być ze stali nierdzewnej, potem, że nie które mogą w kuchni być drewniane...ja sam dowiedziałem się właśnie od firmy która mnie wyposażała, że niestety muszą wszystkie być z nierdzewki (mieli dojście do orzecznika SANEPIDU)a ja już myślałem, że oszczędzę parę groszy...dlatego lepiej zlecić to fachowcom. Uczulę Cię też na unikanie zakupu sprzętu urzywanego. W pierwszej chwili owszem oszczędzasz ale jak zacznie się ruch to urzywki objawią wszystkie swoje wady wynikające z ich wieku. Decydując się na urządzenia załóż sobie drobną nadwyżkę mocy produkcyjnych, w przeciwnym razie potem się nie rozwiniesz. Unikaj rozwiązań w stylu AGD, w większości wypadków birąc na firmę nie dostaniesz gwarancji, a ponadto AGD jest mniej efektywne i praktyczne niż profesjonalny sprzęt gastronomiczny. W większości wypadków kupując sprzęt gastronommiczny profesjonalny w specjalizującej się w tym firmie dostaniesz do niego również profesjonalny serwis, a to jest ważne zapewniam. Szczególnie gdy masz duży ruch a np. siądzie ci trzon kuchenny (piec) lub zmywarka i nie wiadomo gdzie zadzwonić albo gdy już się dodzwonisz to przyjadą za trzy - cztery!!! dni.