Witam serdecznie!
Pan o którym będzie tu mowa jest obywatelem Egiptu.Od dwóch lat przebywa w Polsce.Od roku pracuje na umowę o pracę na czas określony.Obecnie jego wiza i pozwolenie na pracę jest aktualna do 01.09.08r.Zameldowany jest na pobyt czasowy do 01.09.08r.Teraz chce założyć swoją firmę,gastronomię.I tu pojawia się problem!Czy jego sytuacja pozwala na założenie swojej firmy? Jakie niezbędne dokumenty powinien posiadać? Może jest jeszcze cos o czym powinien wiedziec? Proszę o możliwie szybką odpowiedź i dziękuję.
Marzena
Osoby zagraniczne z państw Unii Europejskiej i EFTA mogą podejmować i wykonywać działalność gospodarcza na takich samych zasadach jak przedsiębiorcy polscy.
Tak więc osoby fizyczne będące obywatelami tych państw składają zgłoszenie o dokonanie wpisu do ewidencji prowadzonej przez organ gminy.
Kraje Unii Europejskiej: Austria, Belgia, Dania, Finlandia, Francja, Grecja, Hiszpania, Holandia, Irlandia, Luksemburg, Niemcy, Portugalia, Szwecja, Wielka Brytania, Włochy, Cypr, Czechy, Estonia, Litwa, Łotwa, Malta, Polska, Słowacja, Słowenia, Węgry, Rumunia, Bułgaria.
Kraje EFTA: Norwegia, Islandia, Lichtenstein.
Osoby zagraniczne, będące obywatelami innych państw, którzy: otrzymali zezwolenie na osiedlenie się na terytorium RP, zgodę na pobyt tolerowany, status uchodźcy nadany w RP, korzystają z ochrony czasowej i mogą podejmować i wykonywać działalność gospodarcza na takich samych zasadach jak obywatele polscy, a więc osoby fizyczne będą rejestrowane w ewidencji działalności gospodarczej prowadzonej przez organy gmin.
Osoby zagraniczne, będące obywatelami innych państw niż UE i EFTA oraz nie posiadający wymienionych wyżej statusów mogą podejmować i wykonywać działalność gospodarczą wyłącznie w formie spółki komandytowej, komandytowo-akcyjnej, z ograniczoną odpowiedzialnością i akcyjnej oraz przystępować do takich spółek, co oznacza, że nie mogą się rejestrować jako osoby fizyczne w ewidencji działalności gospodarczej prowadzonej przez organ gminy.
Chciałbym założyć myjnię samochodową u siebie na podwórku. Chciałbym wiedziec czy moge to zrobic przy włozeniu w to minimalnych pieniędzy. Pod jakims namiotem albo czyms. I czy są jakies wymogi dotyczące tej myjni. Czy moge w urzędach pozałatwiac by było ok i poprostu na poczatku myc auta takim podwórkowym sposobem. Czyli w namiocie gąbka woda jakis płyn i woda? mozna tak? Prosze o pomoc
Na zdrowy rozsądek, nie przeszkoczysz Ochrony Środowiska.Gdzie będziesz odkładać, lub jak rozwiążesz sprawę z brudną, z olejami wodę?
Pomysł dobry (jakieś urządzenie dające wodę pod ciśnieniem, może i ciepłą, pompka, wjazd z dwuteownika na drobne naprawy zaiast studzienki), ale realizacja może się okazać kłopotliwa.
Już o tym Kolego Rgarski pisałem na forum. Ale powtórzę:
Zgodnie z Ustawą Prawo działalności gospodarczej:
1. Działalność gospodarcza jest to działalność wytwórcza, handlowa, budowlana, usługowa oraz poszukiwanie, rozpoznawanie i eksploatacja zasobów naturalnych, wykonywana w sposób zorganizowany, ciągły i w celach zarobkowych.
2. Przedsiębiorcą jest osoba fizyczna, osoba prawna i jednostka organizacyjna nie będąca osobą prawną, której ustawa przyznaje osobowość prawną, prowadząca we własnym imieniu działalność gospodarczą lub zawodową.
Przepisów ustawy nie stosuje się do działalności wytwórczej w rolnictwie w zakresie upraw rolnych oraz chowu i hodowli zwierząt, ogrodnictwa, warzywnictwa, leśnictwa i rybactwa śródlądowego, a także wynajmowania przez rolników pokoi i miejsc na ustawienie namiotów, sprzedaży posiłków domowych i świadczenia w gospodarstwach rolnych innych usług związanych z pobytem turystów.
Pierwsze kroki przy zakładaniu firmy:
Załóżmy, że wiesz już dokładnie co chcesz robić. Przemyślałeś swoje cele, wiesz jak je zrealizować, sporządziłeś biznes plan. Pozostaje zatem już tylko założyć własną działalność gospodarczą.
REJESTRACJE INDYWIDUALNEJ DZIAŁALNOŚCI GOSPODARCZEJ:
1. Urząd gminy - wpis do ewidencji działalności gospodarczej
2. Urząd statystyczny - zgłoszenie działalności do rejestru REGON
3. Wykonanie pieczątki + założenie rachunku
4. Zakład Ubezpieczeń Społecznych - zgłoszenie do ubezpieczenia społecznego
5. Urząd Skarbowy - Przyznanie numeru NIP, opodatkowanie VAT
6. Państwowa Inspekcja Pracy - tylko w przypadku zatrudniania pracowników
7. Państwowa Inspekcja Sanitarna – tylko w przypadku niektórych działalności
chciałabym się dowiedzieć jakie powinny być prawidłowe wymiary poszczególnych pomieszczeń(pomieszczenia kosmetycznego do zabiegów,pomieszczenia do pedicure,pomieszczenia do manicure) gabinetu kosmetycznego
Jestem zatrudniony na umowę o prace na czas nieokreślony. Chciałbym dodatkowo załozyć firmę handlową- działalność gospodarczą. Jak w takim przypadku wygląda sytuacja jeśli chodzi o ZUS? czy będę mógł płacić obniżoną składkę i ile ona będzie wynosić. czy muszę powiadomić pracodawcę o tym fakcie?
Ze składek będzie Pan płacił tylko składkę zdrowotną, ok. 210 zł. Pracodawcę teoretycznie powinien Pan powiadomić, ale to raczej martwy przepis. Wszystko jest OK dopóki nie prowadzi Pan firmy konkurującej bezpośrednio z działalnością pracodawcy.
Etat lub praca nakładcza przy prowadzeniu działalności powoduje tzw. zbieg tytułów do ubezpieczenia społecznego ( sprawdź www.maly-zus.pl ). Tak więc zgodnie z prawem można płacić jedynie składkę zdrowotną, a społeczne zostają opłacane z wynagrodzenia ze stosunku pracy lub pracy nakładczej.
Witam chciałbym wejść w biznes z kamieniem i jeśli ktoś miałby takie informacje interesuje mnie Jak załozyć kamieniołom jakie potrzebne są do tego maszyny urządzenia itp. Dodam że jest to wapień który nadaje się do budowy (np. fundamenty, murki ozdobne)oraz do wypalania.
Witam, planuję rozpocząć własną działalność świadcząc usługi kurierskie; rozważam zakup samochodu dostwaczego. Czy ktoś z branży mógłby mi udzielić porad i naświetlić jak to wszystko wygląda od tzw. kuchni, gdzie szukać chętnych do współpracy i jak to wyglada od strony finansowej? Bardzo dziękuję za informacje.
Mogę pracować na terenie śląska i okolic.
Ewentualne informacje proszę na skrzynkę mailową.
Pozdrawiam.
Witam,
chce otworzyć spółkę z koleżanką która jest na krusie a ja jestem na zusie z tym że obecnie jestem na chorobowym........
Czy koleżanka musi przejść na zus abyśmy mogły stworzyć spółkę??
Czy ja mogę być nadal na chorobowym??
Ta informacja jest dla mnie bardzo ważna, gdyz nie mam o tym pojęcia.....