Nastroje bezuczuciowe. Już chyba tylko Ciepła Pompa pozostała zakochana w tym walorze i dumna z posiadania. Reszta siedzi z przyzwyczajenia, albo ogląda z daleka z przyzwyczajenia.
Szacunki przychodów za 1H podane w lipcu wynosiły 86.36 mln zł, a jest 89.10 mln zł, praktycznie bez większej różnicy. Strata netto trochę większa niż myślałem, liczyłem że będzie lepiej.
Tak na szybko, bo w wypadku tej "spółki" mój czas jest drogi. Przychody 1H2023/1H2024 188659/89070 spadek o -47% Z/N +19490/-13752 spadek ..... Słoneczka moje , nadal będę czasami obserwował, ten walor I daje słowo, jak kupie to napiszę. Tyle Ps. zwódźcie uwagę na zadłużenie i zapasy produkcyjne....
Słuchajcie no czego wy się spodziewacie? Ten rok jest stracony. Już jakiś czas temu pisałem że strata za 2q będzie wielomilionową. Toć są szacunki łatwo to obliczyć. Te przychody są marne na poziomie 2021 roku jak nie gorzej, apamoetajcie że oni przejęli Austriaków a teraz spółkę niemiecka. Ten rok to straty powyżej 20mln netto. Przyszły też nie będzie łatwy bynajmniej początek. W miemczech wszystkie wskaźniki ekonomiczne zwłaszcza z przemysłu są beznadziejne wręcz niektóre gorsze niż w covidzie. To nie pojdzie póki co. Może drugie półrocze 2025.to i tak cud ze sunex nie lata po 5zl i drugi cud że nie robi emisji większej niż te 2 mln akcji. Jak tak dalej pójdzie to będą mieli problemy z płynnością. Zainwestowali w hale, ludzi koszty wiadomo większe i wisienka na torcie oni mają pełno kredytów są zakredytowani pod kurek. Dobrych wiadomości póki co jest mało i na pewno Ten kurs jeszcze spadnie. Fajna rzeczą są te zbiorniki kompozytowe ale zanim to wrzuca ma rynek to będzie 2026 pewnie. Aha jeszcze europln też im nie pomaga, no chyba że mają kredyty w euro to spoko wówczas, a chyba coś tam mają.tak czy siak rok w plecy i następny bynajmniej na początku też do kitu. Dołek tu jeszcze będzie znacznie niżej uważam. Spółka na dzis wyceniana na 200 mln a przynosi ponad 20 mln straty i nie widać ożywienia na horyzoncie.
Według mnie mogą potrzebować dodruku akcji, banki więcej mogą nie pożyczyć, prezes koloryzuje, kolejny raz mówi o ożywieniu którego brak, zbiorniki kompozytowe raczej nie odmienią wyników finansowych.
generalnie kolega piotr_wiatr ładnie to wszystko podsumował. ma podobną optykę do mnie. nie mówię, że na tej spólce nie da sie zarobić, zapewne da, ale nie z tych poziomów co teraz. za tydzień powinni zaraportować przychody za 3q i coś mi sie wydaje ze nawet 60 mln nie bedzie. no ale zobaczymy a pamiętać należy, że przed nami jeszcze 4q który co do zasady jest słaby w branży. moim zdaniem 25 mln straty netto za ten rok mozemy tu spokojnie zobaczyć. a co do ewentualnej emisji to raczej nikt z zewnątrz sie nie da juz nabrać na akcje po 12 zł tak jak ostatnio. pewnie prezes bedzie albo kupował akcje albo pożyczał spółce kase. mam nadzieje, że mimo wszystko koniunktura sie zmieni ale na razie to wygląda dramatycznie i tak jak pisałem kurs w sumie niezle sie trzyma, gdyby było poniżej 8 zł to bym się w ogole nie zdziwił. pewnie to wynika z fakty ze starzy gracze to wywalili wiele miesięcy temu a nowi jeszcze za wiele nie stracili i mają cierpliwość.