Myślę że do połowy października kurs wystrzeli i osiągnie poziom 70 -80 zł... Skąd taka teza? Obserwujcie otoczenie , to co się dzieje i po co.... Jak sprzedawaliscie CCC to ja kupowałem a moja wycena kiedy kurs wynosił około 40 PLN kształtował się na poziomie 120 - 150 z ceną docelową 250 PLN. Ile mamy dzisiaj 170? Więc według mnie ktoś duży gra na spadki żeby skupić jak najwięcej i w przeciągu roku zarobić 100 procent. Moja osobista wycena Orlenu to na dzisiaj realne 80 PLN , po dobrych wynikach 100 PLN a docelowo 120. Pozdrawiam
PKN i wyniki nie ma nic wspólnego . Przypomnę jak w 2022r paliwo kosztowało tyle samo co na zachodzie a VAT był 8% przyjeżdżali Niemcy Czesi , PKN wygenerował max wyniki i doszedł na 70 PLN ... Myślałem że wtedy dywidenda będzie 10-12 PLN bo to był zysk Kwartał + troche ... Oczywiście 3 kwartał będzie super bo marże rafineryjna jest oki , cena energi poszła 20-30% , cena gazu 30% i nie muszą dopłacać do biznesu ... Fajerwerków sie nie spodziewam , niestety spółka skarbu państwa więc jak będzie 65 PLN to będzie sukces ...
Jak USA przyjdzie recesja i bessa to PLN zobaczysz po 35 PLN urok Polskiego banana zwanego GPW :)
Wyniki za III kwartał ważne i kontynuacja inwestycji co zaczął prezes Obajtek, takie jak farmy morskie , fotowoltaika, małe elektrownie jądrowe SMR , ukończenie w Płocku Olefin ,dalszy rozwój i szukanie inwestycji, przejęć.
Aktywa Orlen są warte 260 miliardów, zyski za prezesa Obajtka są w kapitale zapasowym Orlenu około 60 miliardów.
Kurs będzie rósł, wypłata dywidendy 20 grudnia.
To znaczy że jesteś peroniarz na stacji bez akcji.Czekaj sobie to sprzedamy Ci 80 zł.
Obecnie Orlen ma w kapitale zapasowym odłożone z zysku za prezesa Obajtka więcej niż wszystkie notowane akcje na giełdzie i spokojnie mógłby kupić, zdjąć z giełdy, chociaż wykup byłby po WK 130 zł za akcję.