• Co będzie jutro? Autor: ~Antoni [155.140.133.*]
    Podoba mi się poziom dyskusji na forum LPP. Jest na duzo wyższym poziomie niż na CCC, czy TSGames. Postaram sie dorzucić swoje trzy grosze do merytorycznej dyskusji. Nie wiem na jakiej podstawie kilka osób twierdzi, że wyniki są świetne. Świetne wyniki były za Q1. Za Q2 są lekko rozczarowujące. Jednak przy obecnej kapitalizacji, są wystarczające. Do tego wciąż pozytywne perspektywy. Nowe inwestycje, w logistykę, nowe powierzchnie sprzedażowe, głównie Sinsay. Dla tej branży kluczowe są Q3 i Q4. Konsumpcja powinna wreszcie przyśpieszyć. Jełśi wyniki będą trzymały sie konsensusu, to 20 000 zł za akcję powinno zostać przełamane jeszcze w tym roku. Głosy o tym, że kurs spadnie o kilka tysięcy są całkowicie pozbawione podstaw. jest duża szansa, że od wyników za 2024, coroczna dywidenda będzie wynosiła powyżej 1000 zł. Przy zyskach pozwalających na wypłatę dywidendy w tej wysokości, kurs poniżej 15 000 zł jest zdecydowanie za niski. Jutro notowania mogą rozpocząć się od lekkiego spadku, ale myślę, że w trakcie konferencji wrócą powyżej 15 000. A na prawdziwy ruch w górę zaczekamy do publikacji raportu za Q3. W ażdym razie na pewno nie będzie jakiegoś mocnego zjazdu w dół.
  • Re: Co będzie jutro? Autor: ~Wardęga [139.28.41.*]
    Co będzie w Q3_24? Wystarczy czytać raporty

"Pierwsze kolekcje Jesień/Zima 2024 zostały pozytywnie przyjęte przez klientów/klientki, dzięki czemu sprzedaż omnichannel grupy w okresie 1 sierpnia - 20 września wzrosła w stosunku do ubiegłego roku o 32 proc. w walutach stałych" - napisano w prezentacji.
  • Re: Co będzie jutro? Autor: ~aban [91.198.217.*]
    oby wiecej takich komentarzy Panowie !!!

pozdrawiam
  • Re: Co będzie jutro? Autor: ~Antoni [5.173.202.*]
    Potwierdzają się przypuszczenia. Otworzyło się trochę niżej, ale dość szybko zaczęło rosnąć. Myślę, że podczas konferencji jeszcze kurs będzie dobrze się zachowywał. Zamknięcie będzie w okolicach 15 450. Wyniki za kolejne dwa kwartały powinny być lepsze. W tej chwili spółka jest niedoszacowana, więc nawet do wyników powinna lekko rosnąć. A na wiosnę 20 000 jest niemal pewne.
  • Re: Co będzie jutro? Autor: ~Karol [37.47.91.*]
    Tutaj dużo osób kupiło po ataku Hindenburga i sprzedało. Teraz zostali inwestorzy którzy do tego mają kapitał. Mamy jeszcze Marshall zakopanego w shortach który wie że ma czas do odkupienia coraz mnieszy. Czy wyniki są dobre czy rewelacyjnie to sprawa dyskusyjna. Tak jak pisałem gdzie indziej, dla mnie te reko to była wspólne akcja analityków żeby trzymać kurs spółki po ataku na powierzchni o zatrzymać panikę. Chyba nikt nie wierzył że taki wynik jak w reko będzie przy obecnej koniunkturze. Ale wynik jaki jest i tak jest b dobrym. Plus rozwój spółki. Mamy już ponad 30 rynków nowe sklepy ponad 200. Z jednej strony spółka korzystała z silnej złotówki robiac zakupy Ale z drugiej ma w zł %niższy wynik niż euro. Zmniejszyła dług. Ebidta to długu to 1 gdzie nawet 5 jest jeszcze spoko.
  • Re: Co będzie jutro? Autor: ~XD [93.105.196.*]
    Należy pamiętać, że to wszytko ciągle dzieje się przy słabym konsumencie, który w tym roku miał być silny, ale nie jest, więc co będzie jak konsumpcja w końcu wróci do dawnych poziomów? Jak dla mnie w takim otoczeniu to bardzo dobre wyniki jednak, a po prostu oczekiwania DM i rekomendacji były rozdmuchane, z tym, że ceny z rekomendacji też były. Dla mnie obecne wynik spokojnie powinny wystarczyć na 19k, a rozwój i otwarcie kolejnych sklepów i odnowienie konsumpcji, to poziom 25k z rekomendacji jest w zasięgu.
  • Re: Co będzie jutro? Autor: ~greg [91.209.116.*]
    czyli znowu czekamy, aby do wiosny :)
  • Re: Co będzie jutro? Autor: ~Karol [37.47.91.*]
    Shorty muszą odkupić raczej wcześniej ruszymy do przodu.
  • Re: Co będzie jutro? Autor: ~Antoni [155.140.133.*]
    Karol i XD, całkowicie się za Wami zgadzam. Wyniki są lekko rozczarowujące, to jednak obecna kapitalizacja przy tych wynikach wciąż jest zbyt niska. Stąd dzisiaj kurs ładnie w górę przy bardzo wysokich obrotach. Do tego rzetelna konferencja wynikowa. Widać, że zarząd jest zadowolony z kierunku rozwoju sytuacji. Dla LPP ten rok to duże inwestycje, a mimo to, zysk netto będzie bardzo wysoki. Konsumpcja wciąż jest niższa niż się spodziewano, na 90% powinna przyspieszyć. Jeśli do tego dojdzie jeszcze mroźna zima, to wynik za Q4 będzie rewelacyjny. Myślę, że realny jest zysk netto w wysokości 2,3-2,5 mld zł to roku obrotowy 2024/25. Z tego może być ponad 1000 zł dywidendy za akcję. A przyszły rok może być jeszcze lepszy. Dlatego jestem przekonany, że 20 000 za papier pęknie juz po wynikach za Q3. A dalszy wzrost w 2025 jest bardzo realny. W tej chwili problem stanowią platformy TEMU i SHEIN, ale jeśli UE zacznie utrudniać im życie (co jest bardzo prawdopodobne) to będzie to dodatkowy duży plus dla LPP. Rozważałem kupno LPP jeszcze przed atakiem Hindenburga, po 17 500, więc kiedy atak nastąpił byłem przygotowany z dużą gotówką. Teraz widzę, że spółka rozwija się w sposób jaki był prognozowany na wiosnę, więc spokojnie czekam. Baaa, może nawet nigdy nie sprzedam tych papierów. Nie zdziwiłbym się, gdyby dywidenda rosła każdego roku o 20-30 procent.
  • Re: Co będzie jutro? Autor: ~Dolar [188.147.76.*]
    Antoni dzięki za merytorykę
    Zgadzam się w 100%
    Trzymam i czekam na dywidendy
[x]
LPP -0,53% 17 860,00 2025-09-25 17:01:18
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.