W życiu nic nie przychodzi łatwo, ale wystarczy wpisać na www.google.pl "prywatny żłobek" i troche poszperać a mysle że znajdziemy wiele cennych informacji które zapewne pomogął w otworzeniu czegoś takiego
Jestem zainteresowana otwarciem prywatnego żłobka... bardzo prosze o jakieś rady, od czego zacząć...
Moze na meila: ania3791@op.pl
Z góry dziękuje... i pozdrawiam.
Jestem zainteresowana otwarciem prywatnego żłobka... bardzo prosze o jakieś rady, od czego zacząć... Mam troszke pieniędzy ale to za mało.. czy są jakieś mozliwości dofinansowania lub kredyty...
Moze na meila.
Z góry dziękuje... i pozdrawiam.
Czemu ma sluzyc to forum? Bo chyba nie pomocy ludziom zainteresowanym zalozeniem firmy. Ktos zadaje pytanie, a jedyna odpowiedzia jest :"wpisz w googla". Po wpisaniu w googla trafia sie miedzy innymi na tego typu pomocne serwisy. Jesli nie ma sie nic sensownego do napisania to moze lepiej nie zabierac glosu?
witam, udało się zdobyć jakieś informacje? Ja właśnie zaczynam z tym samym tematem, wię jeśli Pani nie jest z woj. kuj-pom, to możemy powymieniać sie doświadczeniami:)pozdrawiam
mój adres saptoj@wp.pl
Proszę o informacje dotyczące założenia żłobka,mam plany aby powstał w Płocku,może ktoś z innych miast coś doradzi.Mam spore doświadczenie w pracy z dziećmi przedszkolnymi i też mogę coś podpowiedzieć,doradzić.
Jak wychodzi zakładanie żłobka? Czy jest mozliwość uzyskania jakiejś pomocy i gdzie jej szukać?
Jestesmy z żoną po pedagogice i w naszym 25 tys miasteczku jest jeden żłobek w którym ciągle brakuje wolnych miejsc - popyt jest ogromny.
Będę wdzięczny za wszelkie informacje.
Naczytałem się już ustaw i wiem że założenie prywatnego żłobka nie jest łatwe. Moze ktos już takowy otworzył i potrafi udzielić jakichś informacji, od czego zacząć itd ?
WITAJ CZY JUŻ WIESZ JAK OTWORZYĆ AGENCJE PKO, CZY SIE OPŁACA I MOZESZ MI COS NAPISAC Z GORY DZIEKUJE
izi Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> WITAM CHCEM OTWORZYĆ AGENCJĘ PKO , CZY KTOŚ TAKĄ
> PROWADZI LUB PROWADZIŁ I MOŻE POWIEDZIEĆ COŚ
> WIĘCEJ . CZY WARTO ?
Jestem mamą 1,5 rocznego chłopczyka. Mam wykształcenie wyższe pedagogiczne, szukam wszelkich informacji na temat założenia sympatycznego ciepłego żłobka. Do którego każda mama chętnie odda swoje dziecię. lokalizacja Bródno Targówek Zacisze.
Witam Was wszystkich serdecznie . chciałabym nawiązać kontakt z kimś , kto otworzył juz prywatny żłobek. mam wiele pytań i watpliwości .Nie wiem od czego zacząć . Błzgam pomóżcie mi mój adres b. nidzgorska@poczta.onet.pl lub gg 8890748
Prywatny żłobek, to "poważna sprawa" (?). Piszę dlatego, ponieważ kończę opracowywanie któregoś z kolei biznes planu na założenie żłobka, lub przedszkola.
Jeśli przeskoczycie Miłe Panie idiotyczne przepisy i podwyższycie sufit o 0,5 metra, oraz poszerzycie klatkę schodową, to... wystawię Wam Panie dyplom Superracjonalizatora.
Ale zawsze mówię, że jeśli nie chcą mnie wpuścić drzwiami (jak należy), to "wchodzę oknem, ścianą, przez sufit, podłogą"...
Witam
Załatwiłem lokal, powiedzmy po małej przeróbce będzie ok.... Tylko co teraz jeśli masz jakieś szczegóły do jakiego urzędu itd... to bardzo prosze o pomoc?? i jakie mniej więcej koszty inwestycji!!
Z góry dzięki
Po przeczytaniu pańskich słów postanowiłem zadać Panu pytanie:
Otóż od kiedy dla Pana zatrudnienie dyplomowanej pielęgniarki spełnia pański wymógł w postaci osoby z dobrym przygotowaniem pedagogiczno-psychologicznym do pracy z dziećmi????????????
Mam nadzieję, że takich głupot w biznes planach Pan nie pisze.
Miejsce pielegniarki jest przy łóżku chorego a jej zadaniem jest pie_lę_gno_wa_nie? Jedyną czynność jaką może wykonać to profilaktyka zdrowotna.
Z ciekawością oczekuję na odpowiedz.
Ja takze jak reszta z Państwa jestem zainteresowana założeniem prywatnego żłobka. Chciałąbym sie dowiedzoec jakie wymogi musi spełniac i czy jest mozliwosc otrzymywania jakis dotacji. Pozdrawiam
-------------------------------------------------------
> Ja takze jak reszta z Państwa jestem
> zainteresowana założeniem prywatnego żłobka.
> Chciałąbym sie dowiedzoec jakie wymogi musi
> spełniac i czy jest mozliwosc otrzymywania jakis
> dotacji. Pozdrawiam
Witam,
mam pytanko odnośnie wymogów dotyczących samej osoby zakładającej żłobek. Otóż czy musi ona spełniac jakieś specjalne warunki: np. być po studiach medycznych itp.
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam
ANia
Witam,
ja mam odwrotne pytanie, chcę oddać dziecko do prywatnego żłobka.
W jaki sposób moge sprawdzić legalność, rzetelność oraz wykształcenie opiekunów takiej placówki. O co pytać właściciela i jakimi dokumentami powinien się legitymować ?
Wiem, że może jestem kolejną osobą, która pyta o to samo ale bardzo zalzę mi na informacjach dotyczących założenia prywatnego żłobka. Za każdą informację bardzo dziękuję. Pozdrawiam.
Witam jeszcze raz Kolego.
Dodaję do dyskusji telefonicznej między nami to, o co prosiłeś w bardzo dużym uproszczeniu i skrócie (z oczywistych względów): Celem żłobka powinno być prowadzenie działalności opiekuńczo-wychowawczej i profilaktycznej. Stąd też osoby pracujące w żłobku powinny mieć bardzo dobre przygotowanie pedagogiczno-psychologiczne do pracy z dziećmi.
Polecam zatrudnić dyplomowaną pielęgniarkę, która będzie również opiekunką grupy, ale też koordynatorką.
Z zajęć wspierających wszechstronny rozwój dziecka powinieneś zaoferować m.in. zabawy plastyczne, twórcze, manipulacyjne, swobodne, ruchowe, umuzykalniające i tematyczne.
Opiekunki niech pracują w oparciu o przygotowane przez siebie tygodniowe plany zajęć (w oparciu o plan roczny).
Profilaktyka (umowy z lekarzami):
• Kwartalne badanie wzrostu i wagi –czuwanie nad prawidłowym rozwojem fizycznym dzieci.
• Badania stomatologiczne - raz w roku.
• Badania ortopedyczne - raz w roku.
O żywieniu rozmawialiśmy…
Oczywiście trzeba śledzić przepisy, czytać czasopisma branżowe by być na bieżąco ze sprawami „żłobkowymi”.
Sprawy biurowe: opracuj cennik, kartę zgłoszenia, plan zajęć, jadłospis, Statut, regulamin itd., itd. Daj to komuś do opracowania.
Co do biznes planu: Przez okres swojej działalności w „pomaganiu ludziom” spisałem 136 tematów, które w różnej konfiguracji się powtarzają w wymaganiach/formularzach instytucji finansowych i banków. To ułatwia mi pracę.
Biznes planu nie pisze (przeważnie) jedna osoba. To zespół specjalistów, którzy wykonują określone zadania dla treści tego biznesplanu. Jeden pisze w Wordzie, drugi opracowuje wykresy w Excelu, inny rysunki w Autocadzie itd. itd. A to kosztuje od 2 tysięcy, do 7 tysięcy i więcej na rynku.
Czasami lepiej kupić „szkic biznes planu”, następnie go wypełnić o informacje zdobyte w trakcie opracowywania. To duża oszczędność pieniędzy, ale też strata czasu, który można przeznaczyć na sprawy organizacyjne.
Mówiłeś o możliwości równoczesnego wzięcia pieniędzy z Urzędu Pracy i instytucji finansowej dysponującej pieniędzmi Unii.
Z założenia i doświadczenia wiem, że jest to jednorazowa pomoc Państwa, a więc wykluczone jest podwójne finansowanie tego samego projektu w tym samym czasie. Jeśli więc posiadasz sprzeczne z moimi informacje, to sprawdź, kto je wypowiada… (oczywiście nie zaprzeczam Twoim informacjom, ale różne idiotyzmy wypowiadają politycy jak i piszą szmatławce).
Pozdrawiam i życzę powodzenia.
PS.
Co do lokalu, to na pewno nie będzie to "mała przeróbka" chyba że posiadasz go w starym, przedwojennym budownictwie...
Ale można także założyć klub opieki nad małymi dziećmi
i wtedy nie obowiązują przepisy jak powyżej
bo jest to zwykła działalność gospodarcza,
zalezy kto ile ma kasy, ale na placówke opieki nad dziecmi okolo 20 tys powinno wystarczyc
wynajecie lokalu, urzadzenie, itp.
Jeśli przeczytasz jeszcze raz mój poprzedni tekst dowiesz się, iż jest to tekst ODPOWIEDŹ dla konkretnej osoby z którą rozmawiałem wcześniej w konkretnej sprawie.
Mowa jest przede wszystkim o pielęgniarce koordynującej czyli osobie drugiej po dyrektorze/właścicielu.Jej zakres obowiązków jest bardzo rozległy, a odpowiedzialność za dzieci NAWET POWIEM ŻŁOBKA znacząca.
A Plan pracy realizują rzeczywiście wykwalifikowane opiekunki dziecięce, oraz pomocnice.
Ponadto Szanowny Czytelniku pielęgniarka, to nazwa umowna określająca dany zawód pielęgniarka nie musi stać przy łóżku chorego. To gdzie dana pielęgniarka będzie pracować np. przy dzieciach zdrowych zależy od jej specjalizacji podobnie jak to się dzieje z zawodem np. lekarza które słowo/nazwa określa jedynie grupę zawodową.