• kwiaciarnia Autor: ~leon [195.225.212.*]
    witam wszytskich czy kos moze mi powiedziec cos na temat kwiacarni??? co o tym sadzicie??? wedlug mnie is eoplaca tylko jakos troszke oodwagi brakuje sprzedawala by w niej moja zona a ja bym dalej pracowal tam gdzie parcuje tylko bym po towar jezdzil....jak myslicie co jescze mozna w kwiaciarni sprzedawac poza kwiatami i zniczami??? se takie dnie jak dzien kobiet , walentynki , dzien matki , dzien nauczyciela , wszystkich swietych i jecze pare innych w te dnie pewnie sie oplaca??
    jak ktos mi miejw eicej powiedzial jaka kwote trzeba zainwestowac ..... ja juz policzylem sobie ale chce zobaczyc czy dobrze :))
    pozdrowionka
  • Re: kwiaciarnia Autor: ~melon [83.29.75.*]
    Witam

Myślę o tym samym interesie, wydaje mi się on całkiem opłacalny,tylko wydaje mi się że żona powinna ukończyć kurs florystyczny bez tego ani rusz, jakie miasto jeśli mozna wiedzieć?
  • Re: kwiaciarnia Autor: ~Gosiaaa [83.31.159.*]
    melon Napisał(a):
    -------------------------------------------------------
    > Witam
    >
    > Tez mam w planach otworzenie kwiaciarni wspólnie z koleżanka.
    Narazie niestety konczy sie na planach, ponieważ nie mam zadnego kapitału (prawdopodobnie wyjechałabym do pracy za granice żeby uzbierac na ten cel)i nie wiem nawet ile było by mi potrzebne.
    zastanawiałam sie tez nad dofinansowaniem z UE.
    Chciałabym wiedziec ile w sumie potrzeba pieniedzy (mniej wiecej) na otwarcie takiego interesu?
  • Re: kwiaciarnia Autor: ~rypit [89.229.137.*]
    Witam mamy bardzo maly lokal bo tylko 11 metrow bez zaplecza na otwarcie kwiaciarni zainwestowalismy okolo 18000zl z tym ze wystarczy ci spokojnie i 10 000 zl najdrozsza inwestycja to klimatyzacja. nasz asortyment oprocz kwiatów cietych, doniczkowych oraz wienców to upominki doniczki rozne takie duperele jak doniczki podstawki znicze ziemia itp. dlaczego takie rzeczy mamy w sprzedazy. poniewaz ludzie idac np na wesele nie zawsze wreczaja kwiaty niektore pary zaznaczaja sobie ze chca dostac jakis drobny upominek mnostwo ludzi kupuje jakis pierdol idac na wesele poniewaz twierdza ze na kwiatka patrza 5 sekund pozniej, albo i to nie i wszystkie bukiety jada do sali weselnej a upominek zostanie i bedzie im dlugo sluzyl. mam pytanie do wszystkich ktorzy maja otwarta kwiaciarnie. prowadze kwiaciarnie z dziewczyna 9 tygodni rozpoczelismy 28 czerwca jak do tej pory jakistam dochod jest w kazdym razie najwazniejsze ze strat niema. moje pytanie to w jakich miesiacach jest duzy obrot?
    prosze o opinie.
  • Re: kwiaciarnia Autor: ~Adam54 [83.20.235.*]
    Do rypit;

Witam. Dziekuje z gory za wszystkie informacje na temat kwiaciarni. czy moglbys mi powiedziec czym najlepiej zatowarowac kwiaciarnie na poczatek tzn ; kwiaty doniczkow , jakies upominki i doniczki moze.
  • Re: kwiaciarnia Autor: ~rypit [83.28.3.*]
    ja otworzylem kwiaciarnie z dziewczyna miesiac temu niedaleko cmentarz na ktorym spora konkurencja wokól sporo banków i szkół teorytycznie punkt dobry na otwarcie poszlo nam okolo 18 000 zl ale spokojnie mozna sie wyrobic w 8000 zł zalezy co sie bedzie sprzedawac jak do tej pory na czynsz i zus zarobilismy ale z kazdym dniem i tygodniem jest coraz gorzej moja dziewczyna pracowala przez ponad pol roku w najlepszej i najdrozszej kwiaciarni w miescie wiec uczyla sie od najlepszych i jest naprawde w tym dobra i tak np dzisiaj niema wogole ruchu nawet jeden klient nie zajrzal do kwiaciarni sporo kwwiatóww idzie do smieci przez ostatnie 2 tygodnie poszlo na 330 zl i to jest koszt zakupu kwiatów straty jak narazie z cietych ida narazie margeritki i lilie roze i inne prawie ze wogole jaak na tydzien sprzedamy 25 roz to jest juz dobrze reklama leci non stop w radio ulotki itp sprawy jest lato jakby nie patrzyl w kolo sporo osiedli ceny mamy niskie ww porownaniu do innych kwiaciarni wlasciwie nigdzie nie znajda tanieej w tym miescie a miasto okolo 70 000 mieszkanców jednak cco niektorzy ludzie łażą i tylko narzekaja podkreslam co niektorzy ze drogo a jest naprawde tanio duzy problem to duza siec sklepów handlowych gdzie ludzie najczesciej robia zakupy i moga tam dostac naprawde tanio kwiaty doniczkowe np tesco czy plus w tesco sa frezje tansze niz na gieldzie kwiatowej wwiec o czyms to swiadczy bardzo duzo towaru w takicch sieciach jest duzo duzo tansze niz na gieldzie na ktorej sie zaopatrujemy aa jezdzimy na elizowke wiec oplaca sie jechac do tesco kupicc czesc towaru i po narzucie swoim wyjdzie taniej jak kupic na elizowce a ddo tego towaru kazdy ma ww miescie dostep. kolejny problem to bisco maja tam troszke drozej niz na gieldach kwiatowych ale w porownaniu do cen w kwiaciarni jest prawie o polowe taniej sporo tez kwiatów doniczkowych poszlo do smieci moja dziewczyna sie dobrze na nich zna i niema pojecia dlaczego tak sie dzieje a nie inaczej nie bede juz trzelal przykladami jakie kwiaty poszly itd szkoda pisac. dobra juz nie przynudzam zobaczymy co bedzie jak sie lato skonczy bo narazie jest tragedia nie wiem czy finansowo damy rade dotrwac do rozpoczecia roku szkolnego
  • Re: kwiaciarnia Autor: ~leon [195.225.212.*]
    maisto zabrze , pracowal kiedys u znajomych przez 2 miesiace duzo sie tam nauczyla :))) a ty jakie miasto jak myslisz jak wklad wlasny by byl potrzebny???
  • Re: kwiaciarnia Autor: ~sezon [82.210.188.*]
    A jak rozliczają się z dochodów kwiaciarnie? Jak jest najlepiej?
    I czy teraz to kwiaciarnie tez muszą posiadać kasy fiskalne tak jak fryzjerzy?
  • Re: kwiaciarnia Autor: ~ola [195.225.212.*]
    kasy fiskalne musza posiadac
    rozliczenie z tego co wiem to zalezy od ciebie , mysle ze na ksiazke... bedzie ok :)))
    tylko zastanawiams ie na co zwrocic uwage szukajac lokalu... nieiwem bliskzo szkoly cmentarza kosciola czy moze jeszcze cos iinego....
  • Re: kwiaciarnia Autor: ~floristica [83.29.81.*]
    Zatrudnię osoby z dobrym gustem do pracy w kwiaciarni w Krakowie. CV poroszę na maila
  • Re: kwiaciarnia Autor: ~kiki [83.8.188.*]
    hmmm .. szkoda, ze tak daleko mam do Krakowa, a poza tym pewnie juz masz kogos do pracy.. pozdrowienia
  • Re: kwiaciarnia Autor: ~Katarynka [87.207.210.*]
    Myślę że z kwiaciarnią to nadal jest jeszcze interes ,tylko że należy wziąć pod uwagę przestoje i pomyśleć nad poszerzeniem oferty o np. pamiątki z miasta,sztukę malarską,drobne prezenty,może nawet jakieś wazony czy ceramikę użytkową.Moim zdaniem powinny się znależć kompozycje ze sztuczną roślinnością,to jakaś odmiana a nie więdnie w tempie ekspresowym.
  • Re: kwiaciarnia Autor: ~BAKARA [83.15.9.*]
    Również otwieram kwiaciarnie i mam parę pytań - będę wdzięczna jeśli udzielicie mi Państwo paru rad.
    Jakie są koszty związane z rozpoczęciem takiej działalności? Nadmieniam, że działalność rozpoczynam po raz pierwszy.
    Na jakich zasadach prowadzić działalność (ryczałt, ogólnych.... - w kwiaciarni są stratyna kwiatach, w moim wypadku koszt ZUS - ok. 400 zł, czynsz+opłaty - ok. 300 zł ( lokal jest malutki ), księgowa, paliwo - o ile mogę odliczać...
    Miejsce usytuowania kwiaciarni to sąsiedztwo - Urząd Gminy, Szkoła, Bank - oni wymagają faktur.....
    Czy będzie potrzebna kasa fiskalna od razu.
    A może jeszcze coś od siebie - za każdą wskazówkę będę wdzięczna.
    Z góry dziękuję
    Pozdrawiam
  • Re: kwiaciarnia Autor: ~Katarynka [62.179.57.*]
    Ktoś już wcześniej napisał że na otwarcie nowej kwiaciarni trzeba jakieś 8-10 tyś.Poprostu musisz mieć zabezpieczenie na początek-na ZUS,towar,czynsz i takie najważniejsze potrzeby.Podejrzewam że nawet coś jesz, więc i oto chodzi, żeby jakoś w miarę bezstresowo przejść ten pierwszy okres, w którym znajdą sie stali klienci i wogule ludzie przyzwyczają się do miejsca.Co do opodatkowania to moim zdaniem-na ogólnych i z vatem.Klienci biorą faktury poto żeby też odliczać.To tyle,pozdro.
  • Re: kwiaciarnia Autor: ~katka [79.186.111.*]
    witam! Mam podobny problem. Z koleżanką chcemy otworzyć kwiaciarnie. Nie wiem ile trzeba funduszy na początek. Planujemy sprzedawać też kartki , pamiatki. Miasto niewielkie. Czy to wogóle się opłaca? Nie liczę na kokosy, ale chcę być na swiom i spokojnie wiązać koniec z koncem. Ukończyłyśmy kurs florystyczny.
  • Re: kwiaciarnia Autor: ~mirgag (CoM-TexT) [83.142.72.*]
    Katka.

Jeśli znasz się na układaniu kwiatów, to nie czekaj na nic - rób interes.

Jest bardzo opłacalny (wiem, bo mam koleżankę, której opracowałem biznes plan i dzisiaj)... co będę mówić. Jest super.

Dostawców kwiatów znajdziesz.
  • Re: ceramika Autor: ~hogatka [79.163.204.*]
    szukam pracy jako zdobnik artystyczny ceramiki 'mam talent. maluję recznie \na terenie woj opolskiekontakt MoCart24h
  • Re: kwiaciarnia Autor: ~amin [88.199.108.*]
    rozpoczecia roku szkolnego to zadno swieto musicie poczekac na dzien wszystkich swietych na to zeby zarabiac w kwiaciarni trzeba kilka lat i duzo pieniedzy i duzo pokory przeciez to zywe rosliny trzymam kciuki
  • Re: kwiaciarnia Autor: ~Adam54 [83.20.206.*]
    Witam. czy moglbym dosta pare wskazowek na temat otwarcia kwiaciarni. ile potrzeba pieniedzey na otwarcie kwiaciwrni,(lokal 25m). Ile potzrebuje na pocztek i w co zainwestowac?
  • Re: kwiaciarnia Autor: ~BODEX COMPANY [79.189.55.*]
    REWELACYJNY POMYSŁ NA WŁASNY BIZNES!!!!

Firma BODEX jest producentem najwyższej jakości przyczep handlowych do handlu obwoźnego.
    Zapraszamy na naszą stronę www.bodexcompany.eu
    Zapytania proszę kierować na adres: biuro@firmabodex.com.pl
  • Re: kwiaciarnia Autor: ~hanek7 [77.112.242.*]
    Witam!!
    Od jakiegoś czasu kłębią mi się w głowie myśli o otwarciu kwiaciarni, pomysł jest, gorzej z jego realizacją. Wiadomo że bez inwestycji i ryzyka stworzenia czegoś na własną rękę nie przekonam się czy w ogóle było warto zaczynać..
    Jestem po UG, po kierunku administracja, zarabiam, wydaje mi się , że jak na magistra to zdecydowanie za mało, dlatego chciałabym stworzyć coś własnego, coś co by mnie pasjonowało
    Nie mam kursu florystycznego, ale chciałabym go zrobić, teraz pytanie do was, gdzie i ile on kosztuje?? może moglibyście polecić kogoś??
    Czekam na info, podaję maila: h.hetm@poczta.fm
  • Re: kwiaciarnia Autor: ~marsssss [93.105.12.*]
    mam prosbe mieszkam w 12 tyś.miejscowosci obok mnie tj w odległosci do 30 km sa podobne wielkoscia miejscowosci i wlasnie w ktgórejs z nich chcem otworzyc kwiaciarnie bo u mnie sa nawet dobre 3 kwiaciarnie.pytanie moje jest nastepyhące czy wyjde na swoje wynajmyjąc lokal ?koszt okolo 1500zł. ? oraz po oplaceniu kompetentnej osoby która bedzie mi ukladala kwiatki itp. ja nie mam pojecia na temat kwiaciarni i nie wiem czy wyjde na swoje.prosze o pomoc.mam kolege który prowadzi ten interes ale on ma swoj lokal a zona robi mu kwiaty wiec jest w lepszej sytuacji.podpowiedzcie mi czy warfto ryzykowac abym nie wtopil.w kwiaciarni oczywiscie upominki itp.czyli taka troszke wypasiona.z góry dziekuje