Chciałbym otworzyć drobną działalność handlowo-usługową, ale nie wiem jakie są koszty prowadzenia takiej działalności przy założeniu, że pracuję jeszcze w pełnym wymiarze i otrzymuję minimalne wynagrodzenie (czyli ZUS chyba z głowy?). Co jeszcze i w jakiej kwocię będę musiał płacić??
Ja słyszałem że nie płacisz nic- kiedy - składki na ZUS opłaca się z jednego źródła dochodu. Ub. zdrowotne -też nie płacisz. (Zdajsie jest dobrowolne)
W koszt wpisujesz wszystko co możliwe...i dozwolone oraz zarejestrowane na firmę - także benzynka....(ważne - na fakturze powinien być nr rejstracyjny samochodu)
no i trzeba uważać na podatek dochodowy - powyżej 34.tys 700 czy tak jakoś - musiałabyć zapłacić 30% - dlatego radzę "rozpisać ten przychód" na kogos uczącego się z rodziny, kto nie skończył 26 lat
Podobno po nowym roku weszły przepisy, ze kto uruchamia działalnośc gospodarczą PO RAZ PIERWSZY - ma przez 2 lata 50% zniżkę składki ZUS.
Czy ktoś wie coś bliżej na ten temat? Jest to bardzo interesujące (o ile prawdziwe) - w końcu 350 zł/mies. to nie 700 zł.
Pozdrawiam:)
mak....
od kilku miesiecy prowadze firmę , na ktorą otrzymałem dotacje 11.000.Wykorzystałem ja zgodnie z biznesplanem.Niestety podupadłem na zDrowiu i muszę isc na urlop zdrowotny-nauczyciel...i nie wolno mi podejmowac w tym czasie zadnej pracy ani prowadzic działalnosci gospodarczej....Umowa o dotacji unijnej nie mowi o okresie w jakim mogę zakończyc dziasłalnosc badź ja zawiesic...a jedynie o terminie trzymania dokumentów do wglądu KOMISJI UNIJNEJ.....mam pytanie..
=CZY MOGĘ ZAMKNĄĆ DZIAŁALNOŚC????tO BYŁY JEDYNE ŚRODKI PIENIĘZNE JAKIMI DYSPONOWAŁEM PRZED OTWARCIEM FIRMY...Z PENSJI PŁACIŁEM SKŁADKI ZUS.JAKIE KONSEKWENCJE PONIOSĘ Z RAMIENIA KOMISJI UNIJNEJ??
Ja chcem zalozyc dzialalnosc uslugowa. I mam pytanie jakie beda miesieczne oplaty zwiazane z ZUS i wogole oczywiscie oprocz kosztow wlasnych (lokal i wszystko inne) po prostuy to co musze nie zaleznie czy pracuje czy nie???? Prosze o szybka odpowiedz
Opłaty związane z zusem są różne,jeśli pracujesz to tylko opłacasz składke zdrowotną,a jesli nie pracujesz to opłacasz pełną składkę.Potem koszt rejestracji działalnosci gospodarczej ok 100zł,jeśli chcesz być płatnikie Vat to musisz wnieść dodatkową opłate 150zł.ZUS trzeba płacić a nie tak jak jest napisane powyżej
POMOZCIE, PROSZĘ. Chcialbym zarejestrować udzielanie korepetycji jestem studentem. nie mam z tego duzo. Tez musialbym placic skladke miesieczna czy tylko jednorazowa?? Niewiem nigdy ile bede mial w miesiacu przeciez pieniedzy i niejest top staly dochod.
Co do niższych składek na ZUS dla nowootwierających działalność to debatują nad tym jeszcze, to jest razem z projektem o podwyższenie składek ZUS dla lepiej zarabiających.
4.08.2005 r. weszła w życie nowelizacja ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych, wprowadzająca zasadę, że osoby rozpoczynające po raz pierwszy działalność gospodarczą (lub podejmujące nią po co najmniej pięcioletniej przerwie) będą korzystały z prawa opłacania ulgowych składek na ubezpieczenie społeczne. Minimalna podstawa do ubezpieczeń społecznych tych osób wynosi 30% minimalnego wynagrodzenia (a nie 60% średniego wynagrodzenia miesięcznego). Największą oszczędność osoby te uzyskają w przypadku składki na ubezpieczenie emerytalne i ubezpieczenie rentowe
Umowa z PUP przewiduje, że działalnośc gospodarcza musi być prowadzona minimum przez 12 miesięcy. W przeciwnym wypadku trzeba oddac dotację z odsetkami. Proszę uwaznie przeczytać umowę.