witam.
jestem studentem. zamierzam zarejestrowac wlasna dzialalnosc gospodarcza. czy przysluguja mi jakies znizki, ulgi podatkowe (np. zus)?
prosze o odpowiedz, ew o wskazanie stron, na ktorych moglbym odnalezc odpowiedz na moje pytanie
z gory dziekuje.
-------------------------------------------------------
> witam.
> jestem studentem. zamierzam zarejestrowac wlasna
> dzialalnosc gospodarcza. czy przysluguja mi jakies
> znizki, ulgi podatkowe (np. zus)?
> prosze o odpowiedz, ew o wskazanie stron, na
> ktorych moglbym odnalezc odpowiedz na moje
> pytanie
> z gory dziekuje.
Popier... chory kraj!!!!! Tez teraz firme zakladam... Szlag mnie trafia a tym debila dal bym minimalna place za to co odpiepszaja! Gnoje by wiedzieli co to jest dla studenta zaplacic 720zl za ich pierdzenie! A tak apropo to jest manewr ZATRUDNIC SIE U KOGOS i ponoc jak sie firme otworzy to ktos za studenta placi ponoc 130zl ty jako student placisz tez cos tam i wychodzi 250 i firma stoi! tyle ze jeszcze tego nie potwierdzilem! Jak by ktos mial info na ten temat to prosze na maila qurix@wp.pl Pozdro a rzadzącym kij w oko!!! Oby ich jakis sprawiedliwy dopadl...
Witam, też słyszałem o takim kombinowaniu jak piszesz i w przypadku mojego kumpla nawet to sie sprawdziło. Pytanie tylko czy znajdziesz czas na zasuwanie u siebie w firmie i jeszcze u kogoś.
Teraz moje pytanie, ja zatrudnic chcę studenta...sam z reszta też jestem studentem i kombinuję tu jak by uchronić się przed biurokratyczna machiną i nie oddawać państwu 50% tego co uda mi się zarobić. Czyli kto mi powie, do jakiej granicy mogę się zniżyć, aby zatrudnić kumpla i jak najmniej odprowadzać za niego kasy. Jesli ten watek był rozwazony to sorry, ale nie czytałem miliona tych wszystkich postów
......i słyszałem, że podobno maja być jakies ulgi w ZUSie dla studentów zakładających DG - prawda je to?:)
Absolwenci uczelni maja prawo do bezplatnych formalnosci z zalozeniem dzialalnosci gospodarczej(pierwszej) i moga placic polowe obowiazujacej skladki ZUS-owskiej
Pozdro
Ludzie to wescie sie na sposob i zalozcie firme na mame lub tate ktory pracuje i bedzie placic tylko zdrowotne a potem po roku jesli bedziecie wystarczająco wyplacalni zatrudnijcie sie albo zmiencie wlasciciela z mamy na siebie, proste logiczne. Jesli macie jakies pytania zapraszam na mail kolo82@tlen.pl
gosc Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> sranie w banie
> Absolwenci uczelni maja prawo do bezplatnych
> formalnosci z zalozeniem dzialalnosci
> gospodarczej(pierwszej) i moga placic polowe
> obowiazujacej skladki ZUS-owskiej
> Pozdro
...raczej nie ma nic takiego jak ulgi dla studentow! obecnie ja zakladam firme i jestem w fazie czekania na kredyt z urzedu pracy... o zusie nic nie slyszalem i juz sie zaczynam martwic o te cholerne 700zl... no i po 6 miechach dochodzi rata za kredyt :D ciezko ale trzeba cos robic :D
Jest temat artykułu ogólnie dostępny, ale obecnie zupełnie nie aktualny. Powinien być aktualizowany do obecnie obowiązującego prawa podatkowego i ubezpieczeń społecznych.
Ktoś kto chce rozpocząć działalność gospodarczą i oprze swoje plany i działania wg informacji na niej zawartych, może się zdziwić.
Bardzo proszę autorów serwisu o dokonywanie uaktualnień, bądź usuwanie z serwisu nieaktualnych tematów lub podawanie informacji
"stan prawny na dzień.... sprawdź sam, czy nie zaszły jakieś zmany, bo my nie mamy na to czsu".
Wiem, ile kosztuje niewiedza i jak często zmieniają się przepisy lub interpretacje przepisów.
witam serde w maju bede absolwentem technikum chcialbym zalozyc firme i studiowac zaocznie duzo czytalem na ten temat lecz nie wiem od czego zaczac mam pomytsl na firme lecz nie mam kapitalu do inwestycji i to jest najwiekszy problem prosze o odpowiedz z gory dziekuje
Absolwenci mają zwolnienie w ZUSie ze składki emerytalnej przez 12 mcy. Studenci nie. Więc zamiast 650 zł jest 400 zł. Obszerniej się rozpisałem na ten temat już na tym forum :)
w czerwcu tego roku koncze szkole ale jeszce przed jej zakonczeniem czcialbym zalozyc wlasna firme jednoosobowa czy moge to zrobic i czy przysluguja mi jakies ulgi do momentu ukonczenia szkoly pomagala mi by mama
by skorzystać z pewnych przywilejów musisz być absolwentem, warunkiem jest posiadanie świadectwa, dyplomu... Status "absolwenta" przysługuje przez rok czasu od daty wystawienia świadectwa, dyplomu.
Ok. "fajnie" . Ulga na wynosi ZUS dla absolwenta wynosi 50%. Przez jaki okres czasu absolwent posiada tąulgę i ile razy można ją wykorzystać? Status absolwenta mozemy mieć kilka razy w życiu.:)
Apropo absolwentow to przepis zwalniajacy z ubezpieczenia emerytalnego (tylko emerytalnego!) owszem byl ale obowiazywal tylko do 31 maja 2004 roku.... aktualnie ciezko znalezc nowe informacje... dla studentow tez chetnie bym sie dowiedzial... wiem ze istnieja inkubatory mogace pomoc www.inkubatory.pl albo jakos tak...
Hej!
Niestety nie ma praktycznie żadnych ilg dla studentów zakładających samodzielnie działalność gospodarcza, ale....
zawsze możecie poprosić kogos, kto juz jest gdzieś zatrudniony na umowę o pracę (może rodzice,albo jacyś dobrzy znajomi), żeby założyli działność na siebie (wtedy płacą tylko składkę na ubezpieczenie zdrowotne - ok. 150zeta) i zatrudnili was np. na umowe zlecenie (wtedy studenci są całkowicie zwolnieni ze składek ZUS ;)
Powodzenia:)
Ja mam nadzieje, że skoro Zakład Utylizacji Staruszków ( Z U S ), nie daję żadnych ulg. To powinny być jakieś inne akredytacji, słyszałem, że Bank Rozwoju Gospodarczego daję nisko oprocentowane kredyty. A po drugie zna ktoś może sposób żeby ze studenta stać się absolwentem w krótkim czasie :)
Skorzystałem z ulgi w Zusie dla absolwenta i... hmmm pobierali przez 12 miesięcy opłaty a teraz nie należy mi się zasiłek dla bezrobotnych.
W Zuse zapewniano mnie że takizasiłek bedzie mi się należał a teraz stoję na lodzie. Czy to prawda czy może u mnie w mieście mam niekompetentne panie w urzędzie pracy?
Witam
jestem studentka od niedawna prowadzaca dzialanosc gosp. Skonczylam studia ( doradztwo podatkowe) i juz odpowiadam na pytania
Otoz w roku podatkowym 2005 w systemie podatkowym nie przewidziano zadnych ulg ani dla studentow ani dla absolwentow (bo to roznica)
Natomiast o platnosci polowy skaladek w zus bylo glosno przy okazji planu hausnera ktory takowa ulge wlasnie wymyslil I KTORA MIALA OBOWIAZYWAC OD STYCZNIA TEGO ROKU Ale niestety w sejmie madrzy panowie postanowili odrzucic ten punkt planu Widocznie uwazaja ze studentow stac na 700 zl haraczu dla zus-u Takze bardzo mi przykro ale zadnych ulg nie mamy i pewnie juz miec nie bedziemy Jedyne co moge podpowiedziec to prosze smialo korzystac z funduszy europejskich np. przez urzad pracy (fundusz bezzwrotny na rozpoczecie dział. gosp.) Zycze powodzenia
autentycznie nie czaje w jakim swiecie my zyjemy i jak ten kraj ma sie rozwinac kiedy tylko nieliczni maja mozliwosc sie wybicia, a reszta zostaje zdeptana przez takie intytucje jak ZUS. Sam otwieram za 2 miesiace dzialalnosc a jestem studentem i juz widze pierwsze miesiace i te piekne 700zl do zaplacenia.
witam.
jestem studentem. zamierzam zarejestrowac wlasna dzialalnosc gospodarcza. czy przysluguja mi jakies znizki, ulgi podatkowe (np. zus)?
prosze o odpowiedz, ew o wskazanie stron, na ktorych moglbym odnalezc odpowiedz na moje pytanie
z gory dziekuje.
a moze w 2005 roku jakieś zmiany moze wreszcie ktos otworzyl furteczke dla studentow zamierzających wejsc na rynek podmiotow gospodarczych a nie na rynek bezrobotnych. ktos cos podpowie??
Zadziwia mnie natomiast, że :
1) Będąc studentem (a więc przyszłą elitą intelektualną) nie jesteś w stanie, albo Ci się nie chce przeczytać czterech postów wyżej w tym samym wątku, gdzie jest odpowiedź na Twoje pytanie.
2) Nie jesteś w stanie, albo Ci się nie chce użyć wyszukiwarki. Jak na studenta i tak źle i tak niedobrze.
Pomyśl więc, przyjacielu, nad sobą. Z serca radzę ...
Mam taki problem...
Moj maz pare dni temu dowiedzial sie ze ma spora zaleglosc w ZUSie za nie placenie skladekw przeszlosci.
Mial zalozona dzialalnosc bedac studentem w 2000 r i nie mial ukonczonych 26 lat.Kasiegowosc prowadzila mu pani (ksiegowa) ktora twierdzila ze bedac studentem nie placi zadnych skladek zusowskich. Dzialalnosc zamknal w 2001 roku wowczas ZUS nie zwrocil uwagi na to ze nie ma uregulowanych skladek, dopiero teraz. Panie z Zusu na pytanie meza co teraz zrobic bezczelnie odpowiedzialy "wygrac w totka".
Prosze mi powiedziec czy ksiegowa miala racje informujac meza ze nie musi placic skladek bedac studentem?? A jesli nie to co mozna zrobic aby umozyc chociaz czesc zadluzenia??? Czy ZUs moze "wejsc" na moja pensje jezeli sa to dlugi meza z czasow kawalerskich????
Prosze mi doradzic co robic...
Witam jestem obecnie studentem i planuje założyć działalnosć gospodarcza lecz nie wiem z kąd najlepiej pozyskać pomoc finansową na ozpoczecie dzałalności i jak długo sie na to by czekało. Chciałbym również zasięgnąć pomocy na temat czy warto wziąść kredyt? prosze o pomoc.
Czesc !
kolega znajomy otworzył wspólnie z 19 letnim synem (student pierwszego roku) firme. I z tego o pamiętam mowił mi ze załozył na syna bo przez pierwszy rko płaci tylko a nawet nie wiem czy całkowicie nie jest zwoloniony... mowił tez ze stara sie o dofinansowanie okolo 10 tys z UE :) Załozyli firme wodnokanalizacyjną...
Pozdro
ps. jak sie dowiem dokładnie o jakie mamja ulgi to napisze :)
Tez bym prosil o jakas informacje i slyszalem ze teraz od 01.01 przysluguje jakas kaska podobno 10 tys na rozpoczecie i rozwiniecie firmy bez wzrotnie i 4% watu na uslugi a nie 7% tak jak to bylo dotychczas. Z powazaniem Rodek Kamil :))))))))Oczywiscie student
"Minimalne składki ZUS dla nowych przedsiębiorców
Okres Emerytalne Rentowe Chorobowe Wypadkowe** Fundusz pracy Ubezp. zdrowotne
2005 wrzesień, październik, listopad 49,72 zł 33,11 zł 6,24 zł 0,97-3,86 % - 157,48 zł
Osoby prowadzące pozarolniczą działalność gospodarczą na podstawie przepisów o działalności gospodarczej lub innych przepisów szczególnych, które:
rozpoczęły wykonywanie działalności gospodarczej nie wcześniej niż 25 sierpnia 2005 r.,
w okresie ostatnich 60 miesięcy kalendarzowych przed dniem rozpoczęcia wykonywania działalności gospodarczej nie prowadziły pozarolniczej działalności,
nie wykonują działalności gospodarczej na rzecz byłego pracodawcy, na rzecz którego przed dniem rozpoczęcia działalności gospodarczej w bieżącym lub poprzednim roku kalendarzowym wykonywały w ramach stosunku pracy lub spółdzielczego stosunku pracy czynności wchodzące w zakres wykonywanej działalności gospodarczej.
Podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne dla tych osób stanowi zadeklarowana kwota, nie niższa niż 30% kwoty minimalnego wynagrodzenia.
** w zależności od branży"
ja też mam pytanie czy istnieje możliwość odpowiedniego dofinansowania przez jakąś organizację np. OPS (Ośrodek Pomocy Społecznej) na zakup sprzetu komputerowego ??? piszce do mnie 4Tmx@interia.pl
jestem studentka studiow dziennych na UAM w Poznaniu!chce zalozyc wlasna dzialalnosc(kwiaciarnie).Czy ja mam mozliwosc uzyskania dotacji na jej otwarcie?