• jaki poczatek w kpir? Autor: ~kacha [77.115.46.*]
    Witam. Jestem początkująca i proszę o pomoc. Wiem że rozpoczynając działalność i prowadzenie KPiR muszę wykonać spis z natury. Firma ma charakter usługowy, ale jeszcze przed rozpoczęciem działalności kupiłam trochę materiałów i sprzętu potrzebnych mi do wykonywania tych usług. W spisie z natury uwzględniłam zakupione materiały ( o łącznej wartości 1430 zł) a do środków trwałych zaliczyłam zestaw komputerowy wraz z drukarkami (zestaw oszacowałam na 1500 zł i zamierzam korzystać z niego dłużej niż 1 rok, zatem amortyzuję go jednorazowo) . I teraz moje pytania:
    1. czy jaką pierwszą pozycję w KPiR wpisuję bilans otwarcia: spis z natury czyli w kolumnie 10 wartość materiałów 1430 zł. i jednocześnie w kolumnie kosztów 13 wpisuję zamortyzowany zestaw komp. 1500 zł.?
    A może powinnam to rozbić na dwie różne pozycje: w pierwszym wierszu spis z natury czyli mateiały a w drugim wierszu zamortyzowany zestaw komp.?
    W kolejnych pozycjach na tej samej stronie wpisuję już kolejno faktury sprzedaży i zakupów.
    2. Czy w podsumowaniu tego miesiąca w kolumnie 10 sumuję wszystkie zakupione w tym miesiącu materiały łącznie z materiałami ze spisu z natury?
    3. Czy żeby obliczyć dochód w danym miesiącu od przychodów odejmuję wszystkie koszty (również te ze spisu natury i z amortyzacji)?
    Proszę o pomoc bo te początki to strasznie trudne są. Za odpowiedź będę wdzięczna :-)
  • Re: jaki poczatek w kpir? Autor: ~Monia25 [83.26.26.*]
    Biuro Rachunkowe JOTA s.c. oferuje księgowość internetową. Internet to przyszłość, niedługo nikt już nie będzie pamiętał, że firmę i księgowość prowadziło się w sposób tradycyjny. Jeżeli zgadzają się Państwo z tym stwierdzeniem i jesteście gotowi zmienić i udoskonalić w sposób nowoczesny księgowość swojej firmy, zapraszamy do nas.

Biuro Rachunkowe JOTA s.c. poleca :

Przykładowy zakres usług:
    - pomoc przy zakładaniu działalności gospodarczej, wyborze formy opodatkowania
    - prowadzenie Książki Przychodów i Rozchodów, pełnej księgowości, ryczałtu
    - prowadzenie rejestrów VAT
    - prowadzenie obsługi kadrowo-płacowej firm
    - sporządzanie deklaracji do ZUS-u i Urzędu Skarbowego
    - sporządzanie rocznych zeznań podatkowych.

Zalety współpracy z naszym Biurem :
    * konkurencyjne ceny
    * prowadzenie księgowości "na odległość" on-line
    * faktura VAT
    * łatwy kontakt telefoniczny i mailowy

Klient w łatwy i prosty sposób samodzielnie wprowadza swoje dokumenty na przygotowaną do tego platformę elektroniczną, dokumenty źródłowe pozostają u klienta. Biuro prowadzi nadzór księgowy nad wprowadzonymi dokumentami, generuje odpowiednie deklaracje gotowe do wydruku i złożenia w swoim Urzędzie Skarbowym. W trakcie trwania umowy jesteśmy do dyspozycji i gotowi do pomocy poprzez Internet lub telefon.

Firma BR "Jota " działa na rynku od 1994 roku, posiada Certyfikat Księgowy wydany przez Ministerstwo Finansów oraz ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności gospodarczej.

Kontakt:
    email: monia.nosek@wp.pl
    gg: 2385262