• Urząd skarbowy-proszę o pomoc Autor: ~Pawlik [83.25.194.*]
    Dzień dobry!

25 kwietnia br. założyłem firmę transportową, jednoosobową. opodatkowaną ryczałtem ewidencjonowanym. W urzędzie skarbowym powiedziano mi, że nie musze co miesiąc składać rozliczeń i wykazywać przychodów wystarczy że podatek będe przelewać na konto urzędu skarbowego, a do 31 stycznia rozliczyć wpłacone pieniążki. Sprawa wygląda tak iż tylko w maju i czerwcu miałem dochody z firmy i za ten okres musze do urzędu wpłacić 400zł, obecnie nie zarabiam na niej ani grosza. Narazie nie mam możliwości zlikwidowania firmy, gdyż przebywam na drugim końcu Polski, dopiero za około miesiąc będe mógł to zrobić, dlatego też moje pytanie brzmi:

1. Skąd urząd skarbowy będzie wiedział iż nie mam żadnych przychodów z firmy,jeśli nie chcą żadnej (comiesięcznej) deklaracji rozliczeniowej? Czy może jednak powinienem jakoś powiadomić iż nie mam dochodów? Czy za okres w którym nie mam przychodu z firmy też będe musiał wpłacić jakiś minimalny podatek?

2. Jaki PIT powinienem złożyć w urzędzie,jako roczne rozliczenie przychodu jeśli w ciągu całego roku nie tylko prowadziłem pozarolniczą działalność gospodarczą ale również pracowałem na umowe o pracę?

Dziękuje za pomoc.
  • Re: Urząd skarbowy-proszę o pomoc Autor: ~anka p. [85.232.230.*]
    Do 31 stycznia będziesz musiał rozliczyć się z US.
    Nie znam symbolu tej deklaracji, ale widziałam inną deklarację roczną dotyczącą podatku od wynagrodzeń pracowniczych.
    Deklaracja ta zastępuje deklaracje miesięczne. Wpisuje się w niej należny podatek za każdy miesiąc oddzielnie - stąd urząd będzie wiedział, czy wpłaciłes w terminie wszystkie podatki za poszczególne miesiące.
    Jak nie masz przychodu - podatku nie płacisz.
  • Re: Urząd skarbowy-proszę o pomoc Autor: ~MAJA111 [145.237.48.*]
    Do końca stycznia musisz złożyć zeznanie roczne PIT-28 + PIT-28A.
    Nie musisz informować US, że nie masz przychodów. Musisz prowadzić ewidencję przychodów i w niej co miesiąc obliczać podatek a jak nie ma przychodu to wpisać zero w dany miesiąc. Ewidencję wraz z dokumentacją firmy (faktury, wpłaty do zus) musisz przechowywać przez pełnych 5lat.
  • Re: Urząd skarbowy-proszę o pomoc Autor: ~wilczek_2006 [77.253.161.*]
    Witam serdecznie proszę o pomoc
    jestem na ryczałcie ewidencjonowanym nikt nie chce ode mnie dokumentu sprzedaży, iż wykonałem usługe budowlaną jak mam wykazać dochód w jaki sposó rozliczyć się z US?
    Proszę o pomoc jak to wygląda? prowadze firmę budowlaną od kilku miesięcy. Pierwszy dochód w grudniu.