Przecież jest podana data obliczania pozycji na 19.09 więc stan na wczoraj ale opublikowany dzis, a to co dziś się wydarzylo będzie wiadomo w poniedziałek
M pożyczył w ostatnich dniach 0,1% czyli ok. 1855 akcji.
Wygląda na to jakby przewidywał, że w tygodniu będzie mógł dobrze sprzedać, żeby w piątek mógł odkupić na poziomie 14k.
Pewnie nie tylko on, bo obroty z czwartku i piątku były dużo większe.
Mnie zastanawia coś innego, mianowicie że w dniu rozliczeniu kontraktów były takie niskie poziomy. Ktoś dużo wcześniej umówił się na nie, czyli przewidywał padakę. W kontekście rekomendacji na poziomie 21k to trochę dziwne.
Mam dwa wytłumaczenia.
Pierwsze to, że te rekomendacje to pic i fundusze to wiedzą, a my jesteśmy ofiarą ich spekulacji.
Drugie to że fundusze na koniec ich kwartału (LPP ma za miesiąc) dokonują jakiś operacji optymalizujących wysokość zaliczek na podatek CIT.
Jeśli to drugie to jest szansa na wzrosty. Jeśli to pierwsze to będziemy się kisić jeszcze kilka miesięcy, żeby odbić do chociażby rekomendacji na 16k.
Dla mnie - w przypadku LPP - nauka jest taka, że firma jest mocno spekulacyjna, spadki mogą być dość głębokie, natomiast rekomendacje są mocno przesadzone i nie warto się nimi sugerować w terminie kilku miesięcy. Może w perspektywie roku, dwóch się sprawdzą.