Porównałem. Sądzę że nie musisz się tam bać o zbyt duże wzrosty. AAA tam już dawno było. Było też GGG a teraz wałkują HHH. Ja się nie piszę bo wiem jak dużo jest liter w alfabecie.
Jak już mocno na to patrzysz, zo zgadza sie rating Altman EM jest najlepszy. Ale rating Piotroski F to tylko 4 w skali od 0 do 9. Np. Vee ma dużo lepszy ten rating bo 8. Ale dla mnie to nie ma żadnego znaczenia. Alta to po prostu spółka jakich wiele, ani zła ani dobra. Trzeba patrzeć całościowo na spółkę a ratingi to tylko taki miły dodatek. Jedna jaskółka wiosny nie czyni. Jeden dobry kwartał, a kolejny jaki będzie? Jest tam ogromna nieregularność pod tym względem, bo to po prostu taka branża.
Ale nie o sam rating chodzi. Patrząc na p/bv, to jedna akcja Alty kosztuje jakieś 0,2 jej wartości księgowej, czyli można powiedzieć za złotówkę kupuje się 5zl. Dla spółek średni wskaźnik jest na poziomie 2-3, więc w jej przypadku potencjał jest jakieś 1000-1500%, a z uwagi na bardzo niskie koszta, brak zadłużenia ryzyko przy tym w zasadzie żadne. Ot taka różnica.