• samochód w firmie..... Autor: ~niedoinformowany [153.19.213.*]
    Proszę o pomoc....
    Zakładam działalność gospodarczą (KPiR) i będę VAT-owcem. Samochód osobowy jednak posiadałem jeszcze przed założeniem firmy...
    Jakie formalności muszę spełnić, bądź jakie pisemka podpiąć pod swoją KPiR... żeby móc samochód wciągnąć w ewidencję mojej firmy...
    chciałbym rozliczać koszty paliwa (oczywiście oprócz VAT-u z paliwa) nie rozpisując tzw. kilometrówki....wiem, że taka możliwość istnieje tylko w przypadku samochodu firmowego... co muszę zrobić formalnie aby mój samochód był samochodem firmowym?? .... z góry dziękuję za pomoc!!
  • Re: samochód w firmie..... Autor: ~Henryk175 [80.53.84.*]
    Do dokumentów firmowych należy dołączyć ksero dowodu rejestracyjnego. Następnie należy wprowadzić samochód do ewidencji środków trwałych określając jego wartość (np. na podstawie ubezpieczenia AC lub ceny rynkowej). Amortyzację samochodu rozpoczynamy od następnego miesiąca. Paliwo rozliczamy na podstawie rachunków z wpisanym nr rejestracyjnym. Możemy w ten sposób rozliczać wydatki o podobym charakterze (np. olej, płyny) oraz naprawy.
  • Re: samochód w firmie..... Autor: ~nowafirma [212.244.154.*]
    Mam pytanie: prowadzę działalność w formie jednoosobowej dzialłalności gosp. i jestem vatowcem - zacząłem w marcu. Wprowadziłem do środków trwałych samochód osobowy który nabyłem wcześniej. Jak mogę rozliczać paliwo do samochodu wpisując koszt w kpir - wpisując kwotę brutto czy netto z f-ry? I czy mogę vat z paliwa sobie odliczać? Czy brutto wpisać do kpir i nie pomniejszać vatu?
    Pozdrawiam
  • Re: samochód w firmie..... Autor: ~woythek [217.96.186.*]
    Kred na Twój samochód:
    http://cf.twoja-firma.pl/centrum/produkty/autointernet/
  • Re: samochód w firmie..... Autor: ~xxs [212.160.68.*]
    walisz do ks. zakupów jak resztę a do kpir wartość netto
  • Re: samochód w firmie..... Autor: ~john [80.53.247.*]
    do ksiegi zakupow reszte czy to znaczy tylko vat
  • Re: samochód w firmie..... Autor: ~ exec [62.121.97.*]
    Mam pytanie, zalozylem dzialalnosc gospodarcza, mam samochod osobowy, nie bede VATowcem, czy moge brac fa na paliwo? czy moge prowadzic ksiazke samochodu i z niej wyliczac kwote do odliczenia?
    Dziekuje za pomoc
  • Re: samochód w firmie..... Autor: ~ret [83.29.240.*]
    musisz coś wybrać, prowadzić książkę przebiegu pojazdu,albo wprowadzić samochód do środków trwałych ,odliczć amortyzację i paliwo , części na podstawie faktur (brutto)
  • Re: samochód w firmie..... Autor: ~wsk [217.113.228.*]
    Osoba fizyczna prowadzaca dzialalnosc (KPiR) samochod prywatny nie wciagniety do ewidencji srodkow trwalych. Czy ksiazka ewidencji przebiegu pojazdu jest wystarczajacym dokumentem do wpisywania kosztow uzywania samochodu do KPiR czy tez trzeba miec faktury za paliwo, przeglady, naprawy itp i na tej podstawie wpisywac w koszty (do kwoty nie przekraczajacej ilosc kilometrow x stawka)?

Dzieki

wsk
  • Re: samochód w firmie..... Autor: ~helios [83.19.39.*]
    Jezeli jest Pan wlascicielem auta to wystarczy tylko dopisac auto do srodkow trwalych