• renament Autor: ~biała [195.205.49.*]
    Witam! Czy renament (spis z natury) towarów robimy w wartości netto w cenie zakupu ?? czy brutto wraz z vatem ?? czy w cenie w jakiej sprzedje towar u sibie?? Pozdrawiam
  • Re: renament Autor: ~Kajtek [80.55.191.*]
    Remanent ,spis z natury ,inwentaryzacja zawsze w cenach zakupu netto
    sporządzają podatnicy podatku VAT,jeśli nie jesteś "vatowcem" to w cenach zakupu brutto.
  • Re: remanent Autor: ~malotki [83.25.213.*]
    remanent a nie renament:)
  • Re: renament Autor: ~bolim [212.76.33.*]
    Kończenie jednoosobowej działalności gospodarczej
    (ryczałt ewidencjonowany od niektórych przychodów, płatnik VAT).
    Mam wątpliwości dotyczące spisu z natury i remanentu.
    Przepisy zobowiązują podatnika do przechowywania dokumentacji przez 5 lat. Po 5 latach następuje także przedawnienie zobowiązań podatkowych.
    W związku z tym (zakładając, że zniszczyłem dokumentacje z lat poprzednich):
    1. Jak potraktować wyposażenie i materiały pomocnicze zakupione 6 lat przed zakończeniem działalności gospodarczej? Brak faktur a więc nie ma żadnego śladu zakupu (data zakupu, nr faktury, ceny, itp. informacji potrzebnych do sporządzenia spisu i remanentu).
    Urzędnik w US stwierdził, że trzeba dokonać remanentu z całej działalności gospodarczej (!!!)
    2. Co robić w przypadku zniszczenia lub zużycia drukarki atramentowej zakupionej w okresie ostatnich 5 lat?
    Czy wystarczy napisać, że została zniszczona? Czy trzeba zrobić protokół zniszczenia? Kto ma go podpisać jeżeli sam jestem pracownikiem, kierownikiem i księgowym?

• Re: remanent Autor: ~Maciek [82.143.129.*]
    czym rózni się remanent od inwentaryzacji
  • Re: remanent Autor: ~lola [212.160.85.*]
    Czy jak robimy remanent na koniec lutego 28.02.2005r to zawiadamiamy o tym Urząd Skarbowy ? a jeśli tak to do ilu dni mamy sgłośić do Urzędu Skarbowego.Dziękuję za odpowiedż.
  • Re: renament Autor: ~heniek [83.23.84.*]
    Prowadzę Firmę instalacyjną.Rozliczam się księgą przychodów i rozchodów.Pytanie mam następujące.Czy od wartości renamentu na dzień 31 grudnia muszę odprowadzić podatek dochodowy.Zaznaczam,że w następnym roku nadal będę prowadził w/w działalność.
  • Re: renament Autor: ~KD [83.11.56.*]
    Czy renament kwartalny i roczny musi być pisany ręcznie,

czy może to być wydruk komputerowy.

Nasza Główna księgowa twierdzi że musi być ręcznie pisany.

Proszę o odpowiedź gdzie mogę znaleźć jakieś przepisy na ten temat.

Pozdrawiam

• Re: renament Autor: ~martika [87.96.20.*]
    prowadze firme 1osobowa hurt i detal na zasadach ogolnych niewiem jak mam zrobic roczny renament czy wszystko w wacie czy tylko cesc czy recznie czy kompoterowo prosze o pomoc.
  • Re: renament Autor: ~rn [83.16.134.*]
    A moze macie jakis sposob na zrobienie szybko remanetu.
    Moja mama co roku siedzi z pracownikami i wyszukjue cen towarow.
    Moze macie jakis sposob i robice to bez zbednego siedzenia w fakturach??
  • Re: renament Autor: ~Toma [83.8.218.*]
    Moze ktoś podac info lub jakas stronke dotyczaca strat na sklepie! Dokladnie chodzi o odpady w cukierni! Za odpowiedz serdecznie dziekuje!
  • Re: renament Autor: ~anzo [83.18.199.*]
    zrobiłam błąd w podliczeniu spisu za 2005, jak z tego mam wyść?
  • Re: renament Autor: ~anzo [83.18.199.*]
    Witam! Prosze o pomoc, gdyż nie wiem jak wybrnąć z błędu, który zrobiłam rok temu podliczając spis z natury.Jak mogę to cofnąc taki błąd?
  • Re: renament Autor: ~rencistka [83.29.15.*]
    mam pytanie mój pracodawca robi renament co miesiąc przy otwartym kiosku.Czasami on trwa 9-10 godz a czasami 16 zależy to od kiosku.NIGDY ZA NIEGO NIE PŁACI GDYŻ TWIERDZI ŻE JEST TO W NASZYM INTERESIE.Nie moge sie z tym zgodzić czy moge żądać zapłaty za nadgodziny?Ostatni renament wyglądał w ten sposob że pracowałam od 6 do 22.30 a na następny dzień poszłam do pracy na 6 rano.Oczywiście godziny renamentu nie zapłacone.
  • Re: renament Autor: ~rencistka [83.29.15.*]
    bagam o szybką odpowiedz bo następny się szykuje w sobote
  • remanent w sklepie z odzieza uzywana Autor: ~szafa5 [83.22.211.*]
    jaki remanent w sklepie z odzieza uzywana? mam maly sklep z odzieza uzywana,odziez kupuje w hutrowniach w polsce na kilogramy ale sprzedaje ja jako odziez uzywana wyceniona na sztuki,jak mam zrobic remanent wazyc cala odziez czy wpisywac sztuki wraz z wycena,cena za kilogram bywa rozna,sklep dziala od kwietnia tego roku a mamy grudzien nie jestem w stanie tezaz odgadnac ktora odziez jest z kwietnia a ktora np z wrzesnia,jeszcze nie panikuje ale juz zaczynam plakac-pomocy!!!!!!!
  • Re: renament Autor: ~helios [83.19.39.*]
    cena zakupu w netto - renament nie ma nic wspolnego z vatem
  • Re: renament Autor: ~www.programksiegowy.pl [193.138.241.*]
    nie ma znaczenia czy recznie czy komputerowo ma byc sporzadzony porzadnie i dokladnie to wazne!