Prowadzę działalnośc g. chciałam skorzystać z dotacji unijnych ale nie wiem jak sie do tego zabrać, może ktoś już się o takowe starał to mi podpowie od czego trzeba zacząć.
Dnia 2004-09-06 o godz. 13:18 ~niania napisał(a):
> gdzie można dowiedziec sie na temat dotacji edukacyjnej dla
> dzieci ze wsi?
w pole kopac ziemniaki hahaah
Witam.czy dostał pan już odpowiedź na temat dotacji z UE i czy mógłby mi Pan pomóc w tej sprawię,bo też chce otworzyc własną działalnosć,ale potrzebuje dofinansowania.pozdrawiam i czekam na odpowiedź
kubas Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Gdzie można dowiedzieć się o dotacji czy pomocy w
> rozpoczęciu własnej
> firmy i jakie warunki trzeba spełnić .
Skutecznie pomagamy nowo powstałym firmom i tym które istnieją krócej jak trzy lat przy pozyskaniu dotacji unijnych do wys. 50 tys EURO i pożyczek do wys. 40 tys zł.
Zapraszam na naszą stronę www.eurovip.com.pl
Jacek Kurpisch
ANGELA Napisał(a):
> PROSZĘ O INFORMACJE O DOTACJI Z UNI NA DZIAŁALNOŚĆ
> GOSPODARCZĄ! POZDRAWIAM
witam do konca tygodnia chce złozyc te papióry na dotacje w up, moge prosic o jakies info? czy wypełnialiscie to sami czy moze ktos to robi za niewielka opłata?
Mam pytanie. Prowadze firme juz od 5 lat . Czy mozliwe jest dostanie dotacji z Uni na rozwoj firmy? Jesli tak to w jaki sposob i kto sie tym zajmuje???
Na jakie dotacje z uni moge liczyć myśle o załoz. dział. czy jest mozliwosć skorzystania z kursow takich jak prawo jazdy i komputerowy.Chętnie bym skorzystała i czy w ramach dział. gosp. mozna zakupic samochód na jakich warunkach.Poz. marzena
Może nie wiele ci pomogę ale w urzedzie pracy mozna dostać pozyczke chyba bezwrotna musisz iść pod pokój gdzie mozesz otrzymac inf. na temat dotacji z uni tam tez ja moglam sie dowiedziec na tamat pozyczki od starosty np. na kursy sa inne mozliwosci szukaj w internecie wiem że osoba bezr. nierzar. w urz. pracy moze otrzymać chyba do 5 tys euro.Narazie kończe odpiosz bo teraz troche wiem potem bym ci ew. wiecej mogla pomóc ja też myśle o zał. dział. Marzena pozdrawiam marz11@op.pl
Może nie wiele ci pomogę ale w urzedzie pracy mozna dostać pozyczke chyba bezwrotna musisz iść pod pokój gdzie mozesz otrzymac inf. na temat dotacji z uni tam tez ja moglam sie dowiedziec na tamat pozyczki od starosty np. na kursy sa inne mozliwosci szukaj w internecie wiem że osoba bezr. nierzar. w urz. pracy moze otrzymać chyba do 5 tys euro.Narazie kończe odpiosz bo teraz troche wiem potem bym ci ew. wiecej mogla pomóc ja też myśle o zał. dział. Marzena pozdrawiam marz11@op.pl
50 % tylko w niekturych programach i regionach. W twoim przypadku bedzie to 50 % tylko wtedy jeśli prowadzisz działalność poza terenem województwa wielkopolskiego i mazowieckiego gdzie dotacja wynosi do 30 %. W twoim przypadku w grę wchodzią działania z SPO WKP. Czyli Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego.
Takich pytań jest tutaj wiele, ale nie widzę żadnych odpowiedzi. Zapytam w takim razie jeszcze raz, może zechce mi ktoś pomóc.
Chciałabym założyć własną działalność gospodarczą, ciekawa jestem czy jest możliwe uzyskać dotacje na taki cel? Czy ktoś może zna warunki jakie trzeba spełnić, czy są jakieś konkretne rodzaje działalności, które są bardziej preferowane? Będę wdzięczna za każdą informację.
MW Napisał(a):
> Chciałbym załorzyć zakład wulkanizacyjny.Słyszałem
> że unia zwraca 50% kosztów co trzeba zrobić aby
> otrzymać te pieniądze zpowrotem
Są dotacje dla nowo powstałych firm ale powinienem wiedzieć coś więcej na temat planowanego projektu.
Zależy o jaką działaność chodzi jeśli poza rolniczą to EFS do 500 % średniego wynagrodzenia za pracę. W tym przypadku jest to bezzwrotna dotacja ale należy spełnić kilka kryteriów.
witam
czy ktos dostal dotacje z posredniaka z efs na rozpoczecie nowej dzialalnosci, poniewaz nie wiem czy w ogole jest sznasa na dostanie.
jesli tak prosze o jakies info jak to przebiegalo i jak dlugo sie czeka na to i czy byly jakies problemy?
pozdrawiam
Pewnie już od dawna wszystko wiesz o dotacjach z EFS. Jestem akurat osobą , która taką dotacje wzięła. Załatwiałam to w ubr. w Powiatowym Urzędzie Pracy. Jest trochę formalności, ale nie jest to skomplikowane. Trzeba wypełnić wniosek. Sporządzić biznes plan, kupić stosowny weksel i załatwić trzech gwarantów ( żyrantów). W moim mieście wymogiem było również zarejestrowanie działalności gospodarczej
Urząd Miasta, urząd skarbowy, regon . ZUS.- przed otrzymaniem środków. Pieniądze w kwocie 10.500 dostałam kilka dni później. Teraz okazuje sie , że prawdopodobnie trzeba od tej kwoty zapłacić podatek dochodowy za ubr. Lekki problem.
Działalnośc musisz prowadzić minimum rok. Pieniądze z dotacji w ciągu miesiąca (zależy od umowy) rozliczyć z Powiatowym Urzędem Pracy w formie faktur VAT.Dokumentując tym samym , że wydałaś je na środki trwałe w ramach planowanej działalności. Te wydatki ujmujesz własnie w biznes planie. Młodzi ludzie dostawali w naszym mieście po 10.100 zł. To jest zależne od średniej pensji w województwie. Dają 5 średnich pensji.Jeżeli masz jeszcze jakieś pytania czy wątpliwosci chętnie odpowiem.
mieszkam w woj.ślaskim i mam zamiar rozpocząć działalność (otworzyć sklep internetowy z ciuchami) ale niestety nie mam kasy:-(
prosze o odpowiedz gdzie i czy można uzyskać jakaś dotacje lub kredyt, pożyczke ?
pozdrawiam
asia Napisał(a):
> Prowadzę działalnośc g. chciałam skorzystać z
> dotacji unijnych ale nie wiem jak sie do tego
> zabrać, może ktoś już się o takowe starał to mi
> podpowie od czego trzeba zacząć.
chciałabym uzyskać informacje na temat dotacji z UE dla ludzi chcących rozpocząć działalność gospodarczą,bo w necie jest mnóstwo informacji,że takie dotacje istnieją,ale w praktyce nikt nie ma zielonego pojęcia do kogo powinnam sie zgłosić w tym celu no i kiedy bardzo mi zależy na uzyskaniu konkretnych informacji jesli mozesz mi pomóc napisz
to moj e-mail:doti450@wp.pl
Najlepiej zgłosić się do agencji rozwoju lokalnego lub regionalnego albo do urzędu pracy. Jest kilka programów, które realizują agencje wspierania przedsiębiorczości - ja ostatnio skorzystałam z dotacji szkoleniowej 80% na studia podyplomowe. Na inwestycję również są możliwości, ale trzeba mieć pomysł i dobry biznes plan. Unia nie daje pieniędzy na wsparcie biednych, tylko na rozwój, żeby się nie zmarnowały. Trzeba tylko dobrze napisać wniosek i dobry biznes plan.Powodzenia
witam-mam nie wielka firme i chcialbym dowiedziec sie gdzie mam sie zglosic w celu uzyskania informacjiaby otrzymac dotacje, pozyczke-z unii w celu uruchomienia produkcji zwiazanej z rozpoczeciem produkcji pewnych srodkow dla szkol i przedszkoli.........
a co to jest dokładnie za produkcja mebli, ksiązek, Pan to będzie sprzedawał czy traktował to jako Darowizne? Jest Pan Mirko, Małym czy Srednim Przedsiębiorcom?
czekam
pozdrawiam
sziko
Dzień dobry złożyłem wniosek do urzędu miasta o otwarcie małej firmy,która ma się zajmować:sprzątaniem po remontach,sprzątaniem mieszkań prywatnych,zamiatanie ulic i placów i drobne naprawy budowlane.Chciałbym się dowiedzieć czy moge się starać o dotacje z Uni Europejskiej,chodzi mi kąkretnie o zakup sprzętu np.odkóżaczów,mopów i to co jest zbędne do przewozów pracowników,ponieważ chce zatródnić przynajmiej trzy osoby na sam początek.Jestem mieszkańcem Katowic prosze o udzielenie informacji z poważaniem Kaliber.
w zależności jak duzy jest to remont zobacz na dwa programy SPO WKP działanie 2.3 ale nie sądze. Chyba raczej ze ZPORRu działanie 3.4 albo coś w SPO ROL. Na temat Zporr mozesz sie dowiedzieć na www.konkurencyjnosc.gov.pl a na temat tego drugiego na stronach Ministerstwa Rolnictwa albo w Agencji Restrukturyzacji i MOdernizacji Rolnictwa. Nie pamietam stron
Pozdrawiam sziko
Jestem w trakcie zakładania własnej firmy produkcyjo-handlowej!Gdzie mogę dowiedzieć się na temat jakichkolwiek dotacji na zakup nowych maszyn niezbędnych w produkcji.
Dodatkowy punkt dotyczący stacji transformatorowej.
SPO WKP działanie 2.3 Proszę się spieszyć bo do 25 lutego trzeba złożyć wnioesk a to nie jest tak hop siup.
sziko
Mam pytanie. Prowadze firme (sklep) juz od 7 lat . Czy mozliwe jest dostanie dotacji z Uni na rozwoj firmy ? Jesli tak to w jaki sposob i kto sie tym zajmuje???