Forum Unia Europejska

Re: dotacja z ue

Pewnie już od dawna wszystko wiesz o dotacjach z EFS. Jestem akurat osobą , która taką dotacje wzięła. Załatwiałam to w ubr. w Powiatowym Urzędzie Pracy. Jest trochę formalności, ale nie jest to skomplikowane. Trzeba wypełnić wniosek. Sporządzić biznes plan, kupić stosowny weksel i załatwić trzech gwarantów ( żyrantów). W moim mieście wymogiem było również zarejestrowanie działalności gospodarczej
Urząd Miasta, urząd skarbowy, regon . ZUS.- przed otrzymaniem środków. Pieniądze w kwocie 10.500 dostałam kilka dni później. Teraz okazuje sie , że prawdopodobnie trzeba od tej kwoty zapłacić podatek dochodowy za ubr. Lekki problem.
Działalnośc musisz prowadzić minimum rok. Pieniądze z dotacji w ciągu miesiąca (zależy od umowy) rozliczyć z Powiatowym Urzędem Pracy w formie faktur VAT.Dokumentując tym samym , że wydałaś je na środki trwałe w ramach planowanej działalności. Te wydatki ujmujesz własnie w biznes planie. Młodzi ludzie dostawali w naszym mieście po 10.100 zł. To jest zależne od średniej pensji w województwie. Dają 5 średnich pensji.Jeżeli masz jeszcze jakieś pytania czy wątpliwosci chętnie odpowiem.