• 6.14-6.18 to Rubicon Autor: ~Moimzdaniem [37.30.2.*]
    Wiele razy o tym pisałem i prawdziwie zainteresowani znajdą informację dlaczego tak jest, ale mamy dwa rubikony: 6.14-6.18 oraz 5 pln. Jeśli prezes jest hazardzistą to puści poniżej 6.14 ale wtedy może potężnie dostać po łapkach- opcja "put". Jeśli nie będzie opcji put przy zejściu poniżej 6.14 to zejdziemy poniżej 5.0 i wtedy nastąpi konwersja i rajd z powrotem. Piszę szyfrem bo taka mam ochotę i ciekaw jestem czy ktokolwiek tutaj śledzi spółkę na tyle by wiedzieć o co kaman. Idzie ostra rozgrywka o sporą kasę I odradzam emocje jako doradcę. Bez stali nie ma kraju- tak mówi prezes cytując Trumpa. Nie wiem czy mają rację ale do mnie to przemawia.
  • Re: 6.14-6.18 to Rubicon Autor: ~Althor [89.64.25.*]
    Masz na myśli Obligacje prezesa, musi sprzedać? No kurde siedzę tu od 2021 ale żeś mnie zaskoczył tym szyfrem. Że inwestor jakiś go zmusi do sprzedaży? Pomyślę jeszcze przez weekend ale gwoździa mi wbiłeś
  • Re: 6.14-6.18 to Rubicon Autor: ~pytek [37.109.166.*]
    akcje są zastawione? coś mi się kojarzy.
  • Re: 6.14-6.18 to Rubicon Autor: ~nowy [41.79.122.*]
    rozwińcie troche temat...
  • Re: 6.14-6.18 to Rubicon Autor: ~TNT [31.0.53.*]
    Dnia 2024-09-13 o godz. 21:33 ~Moimzdaniem napisał(a):
    > Wiele razy o tym pisałem i prawdziwie zainteresowani znajdą informację dlaczego tak jest, ale mamy dwa rubikony: 6.14-6.18 oraz 5 pln.

Myślę że chodzi Ci tutaj o słynną emisję obligacji zamiennych na akcje Cognor z 8 marca 2023 roku o wartości 100 mln zł.
    Obligacje te zostały objęte w całości przez Sztuczkowskiego i uprawniają go do nabycia 20 mln akcji Cognor po 5 PLN w ciągu 7 lat.

Aby objąć obligacje Cognoru, Sztuczkowski był zmuszony wyemitować własne obligacje na rzecz PFR.
    Spłata tych obligacji została zabezpieczona akcjami firmy Cognor.

Najważniejsza sprawa jest taka że obligacje o wartości nominalnej 100 mln zł zostały zabezpieczone akcjami Cognor o wartości 200 mln zł. Tak wynika z załączonej notyfikacji:  32 874 035 akcji po cenie 6,08 PLN.

Ale chętnie usłyszę Twoje dalsze wyjaśnienia w tej sprawie.

COG Notyfikacja osoby zarządzającej o ustanowieniu zastawu na akcjach
    COGNOR HOLDING S.A. [Spółka] informuje, iż w dniu 13 marca 2023 roku otrzymał od Pełnomocnika Prezesa Zarządu Pana Przemysława Sztuczkowskiego notyfikację o zawarciu w dniu 8 marca 2023 roku przez PS Holdco Spółka z o.o. (spółkę zależną od Pana Przemysława Sztuczkowskiego) umów zastawu cywilnego i rejestrowego na 32 874 035 akcjach Spółki.
    Zastawione akcje stanowią zabezpieczenie spłaty emitowanych przez PS Holdco Spółka z o.o. obligacji o wartości nominalnej 100 mln zł skierowanych do PFR Fundusz Inwestycyjny Fundusz Inwestycyjny Zamknięty Aktywów Niepublicznych z siedzibą w Warszawie („Inwestor”) którego częścią portfela inwestycyjnego zarządza Polski Fundusz Rozwoju S.A. z siedzibą w Warszawie. W załączeniu otrzymana notyfikacja.

• Re: 6.14-6.18 to Rubicon Autor: charleskarol [87.205.154.*]
    nie kumam waszych szyfrów, ale ja akcji nie sprzedam, jak cognor pójdzie na dno to ja razem z nim. a jak pójdzie w górę to super :)

• Re: 6.14-6.18 to Rubicon Autor: ~Wacław [95.49.131.*]
    Myśle zrobić tak samo. Mam 35 k akcji. Wóz albo przewóz. Czekam.
  • Re: 6.14-6.18 to Rubicon Autor: ~Moimzdaniem [31.60.81.*]
    Brawo! Pomyliłem się o10gr bo pisałem z pamięci ale tak to wygląda. Obligacje na 100mln pln są zabezpieczone akcjami o wartości 200mln pln przy kursie 6.08. Jeśli kurs spadnie poniżej 6.08 to zabezpieczenie spadnie poniżej minimum i PFR będzie mógł zazadac akcji od Sztuczkowskiego o wartości 200mln. Zloty interes, dlatego prezes nie powinien pozwolić na spadek kursu ponizej tej wartości. Kolejny rubikon to 5 pln bo obligacje zamienne na akcje są do wykupu po 5 pln. I dlatego Prezesowi może zależeć na spadku kursu poniżej 5 pln bo wtedy w białych rękawiczkach obejmuje akcje po 5 pln. Gdyby to zrobił przy kursie 9pln podniosłoby się LARUM, że kurs 9 a on kupuje po 5. Moimzdaniem mamy piękną ustawkę której sprzyja dekoniunktura w gospodarce. Obstawiam zjazd w tym roku do poniżej 5 a potem dzida na 20 ale Przemek będzie już miał z 90% akcji. Majstersztyk
    To są dwie różne emisje obligacji. Jedne zrobił 4workers/psholdco dla pfr a druga to obligacje cognor zamienne na akcje. Pikanterii dodaje fakt zmiany "warty" w pfr. Obejmował pfr pisowski z Borysem a teraz mamy zupełnie inny pfr :DD nie dajcie się zastraszyć. Myślcie o kursie w perspektywie 1-2 lat. To co jest teraz to ostra spekulacyjna rozgrywka.
  • Re: 6.14-6.18 to Rubicon Autor: ~Łoffca [77.252.47.*]
    Zgadzam się w całości.
  • Re: 6.14-6.18 to Rubicon Autor: ~mmf [89.78.117.*]
    Dnia 2024-09-14 o godz. 21:10 ~Moimzdaniem napisał(a):
    > Brawo! Pomyliłem się o10gr bo pisałem z pamięci ale tak to wygląda. Obligacje na 100mln pln są zabezpieczone akcjami o wartości 200mln pln przy kursie 6.08. Jeśli kurs spadnie poniżej 6.08 to zabezpieczenie spadnie poniżej minimum i PFR będzie mógł zazadac akcji od Sztuczkowskiego o wartości 200mln. Zloty interes, dlatego prezes nie powinien pozwolić na spadek kursu ponizej tej wartości. Kolejny rubikon to 5 pln bo obligacje zamienne na akcje są do wykupu po 5 pln. I dlatego Prezesowi może zależeć na spadku kursu poniżej 5 pln bo wtedy w białych rękawiczkach obejmuje akcje po 5 pln. Gdyby to zrobił przy kursie 9pln podniosłoby się LARUM, że kurs 9 a on kupuje po 5. Moimzdaniem mamy piękną ustawkę której sprzyja dekoniunktura w gospodarce. Obstawiam zjazd w tym roku do poniżej 5 a potem dzida na 20 ale Przemek będzie już miał z 90% akcji. Majstersztyk

Jestem raczej początkujący na giełdzie i traktuje forum bankiera jako miejsce gdzie przekrzykują się mali chłopcy, ale czasami
    zdażają się takie perełki jak ta. Na początku nic nie zrozumiałem z tych Pana dwóch tekstów, ale zmusiło mnie to do odtworzenia
    wszystkich komunikatów Cognora w tamtym okresie, w którym emitowano akcje serii 13-tej, a potem obligację no i to zastanawiające
    zabezpieczenie obligacji akcjami PS Holdco (o ustanowieniu zastawu). Wiec na plus jest to, że zmuszono mnie do analizowania i nauki :-). Nadal nie wszystko rozumiem, bo tak jak pisałem jestem nowy. Pytanie jest, skąd wiadomo, że PFR może zażądać akcji na 200 mln a nie dokładnie pakietu 32874035, jak napisano w notyfikacji ? Trzeba być oblatanym w prawie aby takie rzeczy wiedzieć ? Nie za bardzo rozumiem dlaczego Prezes może bronić 6,08 i jednocześnie korzystać na spadku do 5 PLN. Czy to larum, które się podniosło miałoby jakikolwiek skutek prawny (gdyby objal po cenie wyzszej niz 5PLN). Nie mogę od Pana żądać odpowiedzi, ale miłobyby było otrzymać wytłumaczenie jak dla przedszkolaka, bo chyba jest więcej osób, które nie rozumieją.
  • Re: 6.14-6.18 to Rubicon Autor: ~dr_ab [80.94.16.*]
    Na forum są same fantazje, często nawet pisane w dobrej wierze, bo ich autorzy nie znają wielu szczegółów, a w tym przypadku nikt pewnie nie zna szczegółów umowy obligacyjnej.
    PFR pewnie nic może zażądać, bo to jest pewnie zastaw na ilości akcji o umownej wartości z dnia podpisania umowy, najprawdopodobniej tu może chodzić o zamrożenie takiej ilości akcji w jakimś celu, a nie ich zmienną wartość. Może chodzić o np. zabezpieczenie akcji pod jakąś np. fuzję itp. cuda na kijku. Niemniej gdy obligacje zostaną wykupione to temat zniknie,.

A larum, które by się podniosło nie miałoby żadnego skutku prawnego, a nawet żadnego larum by nie było gdyby prezes obejmował emisję po 5 zł przy kursie np. 20 zł, bo prezes ne spekuluje akcjami a nabywa je w określonym sobie tylko znanym celu .
  • Re: 6.14-6.18 to Rubicon Autor: ~TNT [31.0.39.*]
    Dnia 2024-09-16 o godz. 12:07 ~dr_ab napisał(a):
    > Na forum są same fantazje, często nawet pisane w dobrej wierze, bo ich autorzy nie znają wielu szczegółów, a w tym przypadku nikt pewnie nie zna szczegółów umowy obligacyjnej.
    > PFR pewnie nic może zażądać, bo to jest pewnie zastaw na ilości akcji o umownej wartości z dnia podpisania umowy, najprawdopodobniej tu może chodzić o zamrożenie takiej ilości akcji w jakimś celu, a nie ich zmienną wartość. Może chodzić o np. zabezpieczenie akcji pod jakąś np. fuzję itp. cuda na kijku. Niemniej gdy obligacje zostaną wykupione to temat zniknie,.
    >
    > A larum, które by się podniosło nie miałoby żadnego skutku prawnego, a nawet żadnego larum by nie było gdyby prezes obejmował emisję po 5 zł przy kursie np. 20 zł, bo prezes ne spekuluje akcjami a nabywa je w określonym sobie tylko znanym celu .

Uważam podobnie jak dr_ab.

Nie sądzę że PFR może oraz że będzie żądać uzupełnienia depozytu akcji od Sztuczkowskiego gdyby jednak kurs giełdowy Cognora spadł poniżej umownego kursu 6,08 PLN. Aby jednak na pewno to wiedzieć powinniśmy znać i dokładnie przestudiować szczegóły całej umowy kredytu obligacyjnego zawartej między PS Holdo a PFR. A na to niestety nie ma zbyt dużej szansy (chyba że ktoś pracuje w Ipopema Securities). Ale to tylko żart.

Podobnie uważam też że nie ma znaczenia przy jakim kursie giełdowym Cognora zostanie dokonana konwersja obligacji na akcje po cenie umownej 5 PLN.

Myślę że zarówno w interesie Sztuczkowskiego jak i naszym czyli drobnych akcjonariuszy, kurs giełdowy Cognora powinien być jak najwyższy bo taka jest konstrukcja tych obligacji zamiennych na akcje. Generalnie nikt nie chce obejmować warunkowych akcji z obligacji po 5 PLN, jeśli może nabyć na giełdzie te same akcje tylko znacznie taniej. Jak dla mnie 20 PLN lub wyżej jest w porządku i nie wywołuje u mnie żadnego larum czy zazdrości.

Nie zgadzam się tylko z jedną tezą dr_ab, a mianowicie że Niemniej gdy obligacje zostaną wykupione to temat zniknie,.

To prawda że temat w tym momencie zniknie. Tylko dla mnie nadal nie do końca jest jasne w jaki sposób obligacje w kwocie 100 mln zł wyemitowane przez PS Holdco i objęte w całości przez PFR zostaną finalnie spłacone przez PS Holdco. Czy zostaną wtedy spłacone gotówkowo czy w akcjach Cognora czy też w jakiś inny sposób? Bo chyba nie zostaną umorzone aby umożliwić Sztuczkowskiemu nieodpłatne objecie 20 mln akcji Cognora. A jeśli gotówkowo to skąd prezes Sztuczkowski pozyska 100 mln zł gotówki?

• Re: 6.14-6.18 to Rubicon Autor: ~nowy [41.79.122.*]
    24 banki w nagrodach sobie juz wyplacili, gdzie kurs jest kazdy widzi... te 100 baniek to zaden problem
  • Re: 6.14-6.18 to Rubicon Autor: ~mmf [91.198.145.*]
    Dnia 2024-09-16 o godz. 12:07 ~dr_ab napisał(a):
    > Na forum są same fantazje, często nawet pisane w dobrej wierze, bo ich autorzy nie znają wielu szczegółów, a w tym przypadku nikt pewnie nie zna szczegółów umowy obligacyjnej.
    > PFR pewnie nic może zażądać, bo to jest pewnie zastaw na ilości akcji o umownej wartości z dnia podpisania umowy, najprawdopodobniej tu może chodzić o zamrożenie takiej ilości akcji w jakimś celu, a nie ich zmienną wartość. Może chodzić o np. zabezpieczenie akcji pod jakąś np. fuzję itp. cuda na kijku. Niemniej gdy obligacje zostaną wykupione to temat zniknie,.
    >
    > A larum, które by się podniosło nie miałoby żadnego skutku prawnego, a nawet żadnego larum by nie było gdyby prezes obejmował emisję po 5 zł przy kursie np. 20 zł, bo prezes ne spekuluje akcjami a nabywa je w określonym sobie tylko znanym celu .

Nigdy nie przestanę się dziwić, jak niektórzy ludzie mają nadzwyczajną łatwość i zdolność wypluwania z siebie potoków mysli i
    błyskotliwych dedukcji. Kiedy gram w karty z kumplami i jeden z nich po swojej wygranej tłumaczy mi, że było 29% szans, że jakaś
    karta przyjdzie, to ja się dziwie. Pytam go. Jak to policzyłeś ? On na to: to proste. Daje mu kartkę papieru i proszę żeby mi to policzył, skąd wziął 29%. I nie potrafi. I nadal upiera się, że ma rację.
    W takich przypadkach ja się przeważnie zatrzymuje przy pierwszej niewiadomej, czyli gdy już się poddam po intensywnym googlowaniu, np. "jak się zabezpiecza obligację akcjami", itp., itd. Oczywiście, że można spekulować co zrobi prezes, no ten co to wszyscy tu na bankierze są z nim na Ty i mówią o nim "Przemek". Ale tylko wtedy, gdy jest kilka możliwości. Ale wiem na pewno, że "Przemek" nie narobi w gacie z powodu LARUM jakie podniesie się na forum bankiera, gdy obejmie akcjie po 5 złotych.

Szczegółow umowy nie znamy ale na pewno są określone opcje co dzieje się gdy zabezpieczenie spadnie poniżej jakieś wartości. Z reguły najpierw następuje wezwanie do uzupełnienia zabezpieczenia a na końcu opcji jest przejęcie przedmiotu zastawu. A dziś ladna zdrowa sesja.
  • Re: 6.14-6.18 to Rubicon Autor: ~dr_ab [80.94.16.*]
    Dnia 2024-09-16 o godz. 17:48 ~Moimzdaniem napisał(a):
    > ale na pewno

"na pewno" to są pewne tylko dwie rzeczy na świecie...

A ciekawe to jest to czy tym zastawem ktoś trzeci nie handluje, bo takie cuda też bywają zapisywane w umowach zastawu.
    Rubicon jest broniony
[x]
COGNOR -0,10% 5,05 2026-02-26 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.