Dnia 2024-09-16 o godz. 12:07 ~dr_ab napisał(a):
> Na forum są same fantazje, często nawet pisane w dobrej wierze, bo ich autorzy nie znają wielu szczegółów, a w tym przypadku nikt pewnie nie zna szczegółów umowy obligacyjnej.
> PFR pewnie nic może zażądać, bo to jest pewnie zastaw na ilości akcji o umownej wartości z dnia podpisania umowy, najprawdopodobniej tu może chodzić o zamrożenie takiej ilości akcji w jakimś celu, a nie ich zmienną wartość. Może chodzić o np. zabezpieczenie akcji pod jakąś np. fuzję itp. cuda na kijku. Niemniej gdy obligacje zostaną wykupione to temat zniknie,.
>
> A larum, które by się podniosło nie miałoby żadnego skutku prawnego, a nawet żadnego larum by nie było gdyby prezes obejmował emisję po 5 zł przy kursie np. 20 zł, bo prezes ne spekuluje akcjami a nabywa je w określonym sobie tylko znanym celu .
Nigdy nie przestanę się dziwić, jak niektórzy ludzie mają nadzwyczajną łatwość i zdolność wypluwania z siebie potoków mysli i
błyskotliwych dedukcji. Kiedy gram w karty z kumplami i jeden z nich po swojej wygranej tłumaczy mi, że było 29% szans, że jakaś
karta przyjdzie, to ja się dziwie. Pytam go. Jak to policzyłeś ? On na to: to proste. Daje mu kartkę papieru i proszę żeby mi to policzył, skąd wziął 29%. I nie potrafi. I nadal upiera się, że ma rację.
W takich przypadkach ja się przeważnie zatrzymuje przy pierwszej niewiadomej, czyli gdy już się poddam po intensywnym googlowaniu, np. "jak się zabezpiecza obligację akcjami", itp., itd. Oczywiście, że można spekulować co zrobi prezes, no ten co to wszyscy tu na bankierze są z nim na Ty i mówią o nim "Przemek". Ale tylko wtedy, gdy jest kilka możliwości. Ale wiem na pewno, że "Przemek" nie narobi w gacie z powodu LARUM jakie podniesie się na forum bankiera, gdy obejmie akcjie po 5 złotych.