Witam 1. Jedziemy do piwnicy placimy dywidende i zbieramy po taniosci. 2 jedzemy na gorke odcinamy dywidende i ciagniemy w gorke zeby sprzedac to co.kupiono pod dewidende . Pozdrawiam
w poniedziałek czyli zawsze kolejny dzień po naliczeniu dywidendy Tylko dlaczego chcesz sprzedać w dniu odcięcia dywidendy ? Przecież na dywidendzie zarabiasz gdy kurs urośnie. Ja juz pisąłem ze kupno teraz pod dywidendę to bardzo ryzykowne i więcej szans jest ze sie starci podwójnie e(na odcięciu i na spadku kursu który trzyma tylko dywidenda)
Dnia 2024-09-13 o godz. 12:23 micham napisał(a): > kupno teraz pod wywidendę może jest ryzykowne może nie. Kurs może urosnąc, może spaść. Ryzyko związane z weekendem jest inne. Pozdrawiam.
Podałem argumenty na to ze więcej przemawia za spadkiem. A jakie ty masz argumenty ze tylko piszesz cos bez sensu ? za spadkiem wg mnie: 1. Odwrócenie trendu na PZU 2. średnie wyniki 3. Wrzesień statystycznie najsłabszy miesiąc w roku 4. kurs nie rośnie pod dywidendę to ma wystrzelić gdy jej juz nie będzie ? 5. cześć podwyższonych kosztów w związku z większymi odszkodowaniami nie został ujęty w raporcie za II kwartał.
chodeziło mi o to, że dużo większym ryzykiem dla kursu jest sytuacja związana z zagrożeniem powodz\iowym dla dużych obszarów Polski niż dywagacje, czy spadnie po odcięciu, czy nie. Głównie to i tak zalezy co tam sobie kapitał zagraniczny akurat wymysli i jaka bedzie sytuacja w stanach. Natomiuast jak zaleje duże obszary to wyniki ubezpieczycieli raczej si e nie poprawią...
To może ktoś mi powie bo nie śledziłem pod co urósł kurs do 56 bo wtedy na pewno nie pod dywidendę.
Czy ten rok który już się kończy ma lepsze wyniki do tamtego czy gorsze? Czy dywidenda, jak nic się nie wydarzy może być niższa czy raczej wyższa?
Jakie jest wasze zdanie?
Moja opinia jest taka że urosło pod poprawę wyników banków. Natomiast to co daje profit krótko i średnio terminowo jest problematyczne. Aktuariusz kalkuluje wyniki techniczne z marzą a ta przy wysokich stopach zwrotu z aktywów ma tendencję do spadku. PZU ma dużą część aktywów w obligacjach wie ja osobiście czekam na spadki rentowność. Jedyne pytanie to wrażliwości portfela na zmianę stóp procentowych i jak będzie to się odnosić do banków i ich utraty/wzrostu wartości. Nie jest to rekomendacja w myśl przepisów a jeden z hipotetycznych scenariuszy i każdy musi analizować sam swoje inwestycje i zajmowane pozycję. Powodzenia dużo zysków
generalnie ta nasza giełda to jakas nienormalna jest. To ja w piątek rano w panice sprzedałem wszystkie akcje (a miałem ich sporo i trzymałem dla dywidendy) , nie patrząc na dywidendę, bo przeraziłem się jak we wszystkich mediach głosili nawałnice , powodzie i powoływali sztaby kryzysowe. I cieszyłem się, że zdążyłem bo kurs był na plusie. A to tylko przez cały dzień rosło jakby inwestorzy w ogóle ignorowali, co się dzieje w mediach i że PZU jest firmą ubezpieczeniową. Oczywiście nie przesądzam, co będzie w poniedziałek, bo może nadal będzie rosło. Ale na zdrowy rozum to wytłumaczyc to trudno....
Dnia 2024-09-13 o godz. 13:02 ~Ada napisał(a): > We wtorek jest dzień dywidendy,więc żeby ją otrzymać 17-go musisz te akcje jeszcze mieć.
mieszacie, dobrze napisałem, czyli w piątek na koniec dnia musisz mieć akcje ale możesz sprzedać je juz w poniedziałek mimo ze we wtorek jest dzień dywidendy bo akcje są zapisane z 2 dniowym opóźnieniem. Odcięcie jest w poniedziałek to dla Ty co by widzieli lukę w systemie - otóż nie ma :)
Witam wszystko ok teraz tylko cierpliwie czekac kurs 42-39 bedzie trwal do mometu zakupu przes fundy tego czego chca potem szbka gorka .pozdrawiam cierpliwych i nie sluchajcie panikarzy spadkowych.