Wreszcie wiadomo dlaczego członkowie RN nie kupowali ostatnio , byłoby mało politycznie kupować przed złożeniem oferty . Rynek jest pełen różnej maści cwaniaków a tu widzę , że podejście do przepisów i insidingu jest correct. To cieszy i daje nadzieje na czystą grę w przyszłości . Myślę że za chwilę będzie info z RN o zakupach - teraz można . Ciekawe co to znaczy zaliczka ? Zwyczajowo się daje 30 % , czyżby e Capital chciało tu włożyć 13 baniek ???!!! Jeśli by tak było to już nawet cena jest mało znacząca , oczywiście jak będzie np, 2,50 zł to będą krzyczeć , że prokurator knf i inne . Ale jak firma potrzebowała gotówki to po 1,05 nie chcieli dać . Najlepiej gdyby e Capital odkupił od wszystkich po 5 ale też by były głosy że to darmo . Ja myślę że od nas to odkupi w przyszłym roku jakiś VC lub może nawet Big Pharma w wezwaniu drożej niż 5 zł. Więc spokojnie czekam a jak pojawiają się wolne środki to kupuję .
Raczej to już wiadomo czemu kurs był zbijany i trzymany w ryzach bo ECapital czaił się na emisje, s że nie dało się już niżej zbić to taka teraz cena za akcje jakie oferuje ECapital.
Po mojemu są już dogadani co do ceny na słowo . Inaczej by nie składali oferty . Więc zbijania nie będzie , realizacja zysków przez zarobionych i obawa rynku o niską cenę to co innego.
Być może ktoś zbija cenę aby też objąć po taniości większe pakiety. Pamiętajcie że jeśli NNG dowiezie kolejne kamienie milowe to Ecapital dostanie jeszcze z 4000k akcji po cenie 1,05. Jeśli wpłaci 100% zaliczki to będzie to znaczące zwiększenie udziału. Jakoś nie mogę sobie wyobrazić że te 4,6mln to 30% zaliczka. NNG musiałoby wyczarować z 5 mln akcji, a to strasznie by bolało. Tak czy owak będziemy mieli udziałowca ze sporym pakietem i jego monetyzacja będzie możliwa tylko drogą przejęcia przez jeszcze większą rybę.
W mojej ocenie jest dobrze, trzeba by się zastanowić co by tu zrobić aby wyrwać trochę więcej. Gra nie będzie już wyglądała jak w czerwcu gdzie wystarczyło siedzieć i czekać.
Przychodzi mi jeszcze do głowy , że być może w umowie jest jakaś cena minimalna wynikająca ze średniej rynkowej w jakimś czasie . Czyli jeśli średnia będzie np. 2.8 to cena emisyjna 2,8 . Ale jeśli średnia np. 3,6 lub więcej to cena emisyjna max czyli 3,5 . Wtedy zbijanie kursu miałoby sens.
Wszystko możliwe ale mało prawdopodobne , zbijanie kursu również . Powód jest taki , że e Capital to nie są drobne cwaniaczki . Po co się narażać na zarzuty o manipulację ? Knf , dziennikarze , może jeszcze SII ? Przy takiej kasie i takich perspektywach nie warto .
Dlatego najpierw oferta a potem umowa. Ma być transparentnie, ale czy taką kasę ktoś daje na ładne oczy ? Po 1,05 brali ale to był jeszcze początek i duże ryzyko, a teraz od razu 3,50 i propozycja cenowa ECapital.
Zaufanie głównego inwestora, który wkrótce ma objąć kolejny pakiet akcji bez dyskonta,
To oficjalna strona spółki więc trzeba czytać literalnie wszystko , co to znaczy bez dyskonta ? i do czego bez dyskonta ? Przypomnę , że nie może być dyskonta do ceny nominalnej bo niżej od niej objąć nie można . Więc jak to rozumieć ? Do rynku ?
Bez dyskonta względem obecnej ceny rynkowej! Normalnie takie pakiety obejmuje się 10-20% poniżej ceny rynkowej (dyskonto).
Propozycja objęcia tak dużej emisji, po aktualnej cenie rynkowej jest super mocnym sygnałem.
To dyskonto jest kluczowe. Czekać zostaje na nadzwyczajne (mam nadzieję że zwołają jest asap) będzie to potwierdzenie tych słów wraz z podaniem dokładnej cyfry.
Ta inwestycja Michała zadziała jak napalm. Pomyślcie o stopie zwrotu jaką będzie miał z obowiązującej umowy. Tam wszystkie akcje obejmie po 1zł. Wyda 4,6 ale zarobi dziesiątki.