• Potencjalny zysk Autor: ~Gracz [46.204.12.*]
    Czy ktoś się orientuje jaki udział w zyskach będzie miał Bloober ze sprzedaży? Ile przypada Konami?
  • Re: Potencjalny zysk Autor: ~Bard [46.112.114.*]
    Tak, prezes i zarząd.
  • Re: Potencjalny zysk Autor: ~Suwmiarka [5.173.21.*]
    Chodzi o spełnienie młodzieńczych marzeń prezesa. Reszta to dodatek.
  • Re: Potencjalny zysk Autor: ~BMI [172.225.188.*]
    HAHA kasy za SH2 to juz dawno nie ma.. została przepalona na gry których nikt nie widział. a recup za grę będzie jeśli nawet to głodowy...
  • Re: Potencjalny zysk Autor: ~Dejw [217.153.200.*]
    Bloober sam wyda nową grę która jest juz tuż tuz z pieniedzy za SH2

w polskim gamedev jest jak na lekarstwo firm które potrafią same opłacić produkcje i wydanie gry oraz zainkasować 100% zysku

dla przykładu 11bit to robi, ale bloober ma wyzsze zyski i odkładają pieniądze na chudsze lata, 11bit przepalił wszystko nic nie odłożył i liczy na sukces FP2
  • Re: Potencjalny zysk Autor: ~Bard [46.112.107.*]
    Super, fajnie, mniamniuśnie. Oby sie to tylko w jakikolwiek sposób przełożyło na kurs, bo narazie to jest jak mokra paczka zapałek. Nie widac zeby cos tu mialo zapłonąć.
  • Re: Potencjalny zysk Autor: ~Bard [46.112.106.*]
    A co jak nie ma tyle siana, żeby udzwignac to wszystko. Za dlugo jest ze wszystkim cisza, cos powoli zaczyn mi brzydko pachnieć. Tez mi sie wydaje ze kasa mogla już pójść w niebyt, teraz bedzie brakowac. Moze to jeden z powodow rozwiazania p.
    Co jak nie ma kasy i wpadną na pomysl produkcji makulatury.
  • Re: Potencjalny zysk Autor: ~wjed [159.205.20.*]
    Opłacał kasą od wydawców, 11bit opłacił sporo na back catalogu. SH2 sprzeda się dobrze ale gra własna to mocna niewiadoma i bez głośniej marki już nie musi być tak samo, zobaczy wtedy ile znaczy renoma potentata horrorów.
  • Re: Potencjalny zysk Autor: januscorvinus [83.27.31.*]
    Moim zdaniem Silent Hill 2 sam w sobie nie przyniesie wielkiego zysku Blooberowi. Konami jest pazerne a Bloober to nie jest studio, które ma za sobą wielkie artystyczne i komercyjne sukcesy więc Konami nie musiało dawać im dobrych warunków i na pewno nie dało. Jeśli jednak Silent Hill 2 będzie bardzo dobrą grą z ocenami powyżej 90% i będzie się dobrze sprzedawał to Konami będzie musiało zapłacić im o wiele więcej przy robieniu kolejnych remaków. Może też oczywiście nająć kogoś innego ale to byłaby głupota i niepotrzebne ryzyko. Co więcej, po sukcesie SH2, Bloober będzie miał renomę, która pozwoli mu nie tylko na kolejne intratne kontrakty ale jego własne produkcje będą miały większy rozgłos. Może też np. zaproponować właścicielom jakiejś znanej ale już nieco zapomnianej marki horrorów, że zrobi grę za własne pieniądze i zgarnie zyski a właściciel marki zyska to, że jego marka już nie będzie taka zapomniana i to całkowicie bez ryzyka i wydawania własnej kasy. Na przykład dawno nie było żadnej gry z serii Fatal Frame a to trzecia po Resident Evil i Silent Hill najbardziej znana marka horrorów i Bloober mógłby zrobić fajny remake za własną kasę i zgarnąć zyski. Albo mógłby się zgłosić do właścicieli "Gremlinów" i zrobić krwawą horroro-komedię dla takich starych dziadów jak ja.
  • Re: Potencjalny zysk Autor: ~Observer [162.10.214.*]
    SH2 Remake z średnią ocen na poziomie 90% brzmi nierealnie. To jest poziom RE4 Remake.
    Oceny ostatnich gier Bloober oscylowały w granicach 70-80%

• Re: Potencjalny zysk Autor: ~ocb [94.254.169.*]
    Fakt brzmi nierealnie. Ale nie dlatego, że Bloober nie może zrobić tak świetniej ocenianej gry. Po prostu SH2 ma duże grono specyficznych psychofanów, którym nigdy nie dogodzisz. Nawet jak remake będzie wspaniały.
    Mam nadzieję że oceny będą powyżej 80 i wtedy będzie gitara.
    A co do zysków, to mieliśmy już przedsmak w ostatnim raporcie. Kolejny raport za 2 tyg. też powinien coś w tym aspekcie pokazać.
  • Re: Potencjalny zysk Autor: ~Observer [77.255.109.*]
    W końcu jakiś realista jak ja :) Niestety fani SH to bardzo specyficzna grupa graczy, którzy mają nierealne wymagania wobec tej gry i na pewno po premierze padnie sporo górskich słów.
    Jeśli chodzi o oceny krytyków, to obstawiam poziom Observer Redux czyli solidne 80-85%
    Jak to się przełoży na zyski wiedzą tylko Piotr Babieno i jego kreatywni księgowi
  • Re: Potencjalny zysk Autor: ~Marolo [37.47.85.*]
    To co się dzieje na kursie zakrawa na kpinę seriooo
  • Re: Potencjalny zysk Autor: ~DonPedro [88.156.95.*]
    No bez kitu xD trochę mi się chce śmiać z takiej sytuacji, ale jak pomyślę ile lat kiszę tutaj swoje oszczędności to mi się odechciewa :f
  • Re: Potencjalny zysk Autor: ~Bard [46.112.106.*]
    Popatrz na to z innej strony. Nie straciłeś, a to juz coś.
  • Re: Potencjalny zysk Autor: ~DonPedro [88.156.95.*]
    *always look on the bright side of life*
  • Re: Potencjalny zysk Autor: ~kn [147.161.248.*]
    Pod warunkiem, że nie kupiłeś po 27
  • Re: Potencjalny zysk Autor: ~Reksio [91.145.130.*]
    Jest 95%. Marzenia się x spełniają
[x]
BLOOBER -0,40% 25,20 2025-11-14 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać