Niestety drugi raz jest problem z wypłata dydwidendy od develii w terminie ... Taka sama sytuacja miała miejsce przy I transzy w lipcu.
Kontaktowałem się z XTB na czacie i dzwoniłem na infolinie - Pan poinformował mnie, ze pieniądze będą wypłacone w poniedziałek.
Szkoda, bo myślałem, że po lipcowej wpadce z wypłatą dywidendy przy II transzy we wrześniu nie będzie problemu jednak niestety znów opóżnienie ...
Dla mnie to wpadka wizerunkowa ... Lubię tą spółkę (XTB) i mam ją w portfelu, ale takimi "zagrywkami" tracą trochę w oczach inwestorów. Z tego co czytałem inne domy maklerskie wypłaciły dzisiaj dywidendę w terminie.
Jeśli ktoś z XTB czyta posty na bankierze to niech weźmie sobie tę radę do serca ... rzetelność i profesjonalizm przede wszystkim.
Renomę buduję się latami, a bardzo szybką można ją roztrwonić ...
Pozdarwiam inwestorów :)
To samo zrobili z dywidendą od spółki KĘTY. Powinna być wypłacona 04.09 a wypłacili dzień później. Ewidentnie coś ostatnio nie gra w XTB.
Napisałem w tej sprawie do IR z grupy Kęty i oto odpowiedź jaką otrzymałem: "Szanowny Panie, Dziękuję za informację. Procedura wygląda w ten sposób, że spółka przesyła środki na pokrycie dywidendy na rachunek wskazany przez Krajowy Depozyt Papierów Wartościowych (KDPW) a następnie KDPW przesyła środki na poszczególne rachunki. O problemie w XTB czytałem na forum Bankier.com ponieważ kilka osób skarżyło się na brak wpłaty podczas, gdy inne biura dywidendę przelały na rachunki klientów. Proponuję zatem złożyć reklamację zgodnie z procedurami biura i gdyby biuro nadal w oficjalnej formie informowało, że brak przelewy wynikał z zaniedbań spółki, będę wdzięczny za taką informację (skan pisma). Proszę również o informację, czy otrzymał Pan środki dzisiaj. Pozdrawiam Michał Malina Dyrektor ds. Relacji Inwestorskich Grupa Kęty S.A."
Jeśli więc twierdzą w XTB w rozmowie na czacie, że nie otrzymali środków od spółki na wypłatę dywidendy to musicie sobie sami odpowiedzieć czy to prawda czy zwykła ściema.
Oczywiście widać to po kursie akcji, tylko trzeba wiedzieć, gdzie spojrzeć... tj. w odpowiednie miejsce wykresu - PDD 17.06.2024, więc wg zasady "-2D" to 13.06.2024 był ostatnim dniem, kiedy można było jeszcze kupić akcje z PDD (rozliczonym w KDPW), więc 14.06.2024 był pierwszym dniem notowań po "odcięciu" PDD od kursu odniesienia z dnia poprzedniego.
U mnie też już dywidenda jest na koncie.
O 14:40 się logowałem i już była.
Pozytywne zaskoczenie bo Pan z infolinii mówił, że pieniądze będą w poniedziałek ...
Ciekawe czy ta wyplata dywidendy w terminie to w wyniku "autorefleksji " czy jednak swoje zrobila duza liczba interwencji klientow/inwestorow ?
Najważniejsze, ze termin dotrzymany.
Instytucje finansowe naliczają odsetki karne klientom za choćby 1 dzień zwłoki, więc na przyszłość, gdyby sytuacja (jak przy 1. transzy) się powtórzyła, to trzeba od razu (następnego dnia po oczekiwanym przelewie dywidendy) złożyć oficjalną reklamację w formie pisemnej (może być elektroniczna, jeśli dana instytucja ją dopuszcza), w której to reklamacji należy poinformować instytucję o naliczaniu jej odsetek karnych za każdy dzień zwłoki wg ich własnej tabeli stawek. Gdyby dana instytucja nadal nie poczuwała się do odpowiedzialności, to wówczas warto oprzeć sprawę o KNF itp. - więcej info na stronach UOKIK, Rzeczników Praw Konsumentów itp.
Jak sentyment będzie dalej słaby na rynkach to jest duża szansa na dobranie ponizej 5 zł! Teraz może to będzie wydawało się iracjonalne gdy wszystko w czerwieni, ale przy kolejnej dywidendzie zrobi ogromną różnice
DomDev gdzieś przebąkiwał że lipiec-sierpień mieli super wyniki, Develia cały czas dokupuje ziemie + coś oddaje pod sprzedaż więc domyślam się że lepsze niż w 2023 w tym kwartale :D
Sądzę że wyniki będą bardzo dobre. W II kwartale sprzedali 40 % więcej mieszkań niż przed rokiem. Develia zarabia konkretne pieniądze. Kupuje kolejne ziemie i buduje mieszkania. Ceny za metr również poszły w górę we wszystkich miastach gdzie ma nieruchomośći (Warszawa, Kraków, Wrocław, Gdańsk) . Ten rok zapowiada się rekordowy i według mnie dywidenda znowu wzrośnie. Gdyby dywidenda była 60 gr w przyszłym roku to po obecnej cenie za akcje (5,12 zł ) jest ok. 12 % . Całkiem fajnie a powiem że nawet cudownie!! Dlatego jutro czekam z rana na obsuwe i dokupuje kolejny raz.
A ja zakładam inny scenariusz: 1. pon, wt , śr mogą być małe wzrosty. 2 po,... zakładam dobrych wynikach za 2Q2024, od czwartku jazda na południe. Dlaczego ? Tu nie my drobni decydujemy, a ,,GRUBY,, on ustawia kurs. To normalne.
Nie wiem czy obserwujesz sytuację na kruku było to samo po bardzo dobrych wynikach kurs w następnym dniu runą co było dobrą okazją do zakupów sam wykorzystałem moment możliwe , że tu będzie to samo.
Dnia 2024-09-09 o godz. 10:53 ~Inwertor napisał(a): > Nie wiem czy obserwujesz sytuację na kruku było to samo po bardzo dobrych wynikach kurs w następnym dniu runą co było dobrą okazją do zakupów sam wykorzystałem moment możliwe , że tu będzie to samo -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Taki mechanizm działa w przypadku wielu spółek. Przysłowiowy "gruby", przeanalizuje wyniki, ustawi automaty i będzie robił jak mu będzie wygodnie. A drobnica, może tylko płynąc wraz z zleceniami "grubego" NIESTETY..