• XTB - dywidenda od develii ; II transza Autor: ~strateg [188.117.184.*]
    Niestety drugi raz jest problem z wypłata dydwidendy od develii w terminie ... Taka sama sytuacja miała miejsce przy I transzy w lipcu.
    Kontaktowałem się z XTB na czacie i dzwoniłem na infolinie - Pan poinformował mnie, ze pieniądze będą wypłacone w poniedziałek.
    Szkoda, bo myślałem, że po lipcowej wpadce z wypłatą dywidendy przy II transzy we wrześniu nie będzie problemu jednak niestety znów opóżnienie ...
    Dla mnie to wpadka wizerunkowa ... Lubię tą spółkę (XTB) i mam ją w portfelu, ale takimi "zagrywkami" tracą trochę w oczach inwestorów. Z tego co czytałem inne domy maklerskie wypłaciły dzisiaj dywidendę w terminie.
    Jeśli ktoś z XTB czyta posty na bankierze to niech weźmie sobie tę radę do serca ... rzetelność i profesjonalizm przede wszystkim.
    Renomę buduję się latami, a bardzo szybką można ją roztrwonić ...
    Pozdarwiam inwestorów :)
  • Re: XTB - dywidenda od develii Autor: ~Łukasz [31.0.51.*]
    W Pekao na razie brak
  • Re: XTB - dywidenda od develii Autor: ~Ja [194.73.176.*]
    Mbank już jest na koncie. Pierwsza transzą też była z samego rana
  • Re: XTB - dywidenda od develii ; II transza Autor: ~Tomek [89.64.11.*]
    To samo zrobili z dywidendą od spółki KĘTY. Powinna być wypłacona 04.09 a wypłacili dzień później.
    Ewidentnie coś ostatnio nie gra w XTB.

Napisałem w tej sprawie do IR z grupy Kęty i oto odpowiedź jaką otrzymałem:
    "Szanowny Panie, Dziękuję za informację. Procedura wygląda w ten sposób, że spółka przesyła środki na pokrycie dywidendy na rachunek wskazany przez Krajowy Depozyt Papierów Wartościowych (KDPW) a następnie KDPW przesyła środki na poszczególne rachunki. O problemie w XTB czytałem na forum Bankier.com ponieważ kilka osób skarżyło się na brak wpłaty podczas, gdy inne biura dywidendę przelały na rachunki klientów. Proponuję zatem złożyć reklamację zgodnie z procedurami biura i gdyby biuro nadal w oficjalnej formie informowało, że brak przelewy wynikał z zaniedbań spółki, będę wdzięczny za taką informację (skan pisma). Proszę również o informację, czy otrzymał Pan środki dzisiaj. Pozdrawiam Michał Malina Dyrektor ds. Relacji Inwestorskich Grupa Kęty S.A."

Jeśli więc twierdzą w XTB w rozmowie na czacie, że nie otrzymali środków od spółki na wypłatę dywidendy to musicie sobie sami odpowiedzieć czy to prawda czy zwykła ściema.

Pozdrawiam
  • XTB wypłaciło dywidendę, właśnie wpadła na konto Autor: ~Tomek [89.64.11.*]
    XTB wypłaciło dywidendę, właśnie wpadła na konto
  • Re: XTB wypłaciło dywidendę, właśnie wpadła na konto Autor: ~HansFloss [83.5.147.*]
    U mnie też wpadła punkt 13:30
  • Re: XTB wypłaciło dywidendę, właśnie wpadła na konto Autor: ~Kuba [46.205.193.*]
    Jakoś nie widać tego po kursie akcji aby wypłacili dywidende
  • Re: XTB wypłaciło dywidendę, właśnie wpadła na konto Autor: ~X5 [37.47.213.*]
    Czy po ostatnich dziwnych skokach akcji my sami, długoterminowi drobni akcjonariusze za dywidendę dokupimy akcji? Trudno w to uwierzyć.
  • Re: XTB wypłaciło dywidendę, właśnie wpadła na konto Autor: ~Wirek [78.9.76.*]
    Oczywiście widać to po kursie akcji, tylko trzeba wiedzieć, gdzie spojrzeć... tj. w odpowiednie miejsce wykresu - PDD 17.06.2024, więc wg zasady "-2D" to 13.06.2024 był ostatnim dniem, kiedy można było jeszcze kupić akcje z PDD (rozliczonym w KDPW), więc 14.06.2024 był pierwszym dniem notowań po "odcięciu" PDD od kursu odniesienia z dnia poprzedniego.
  • Re: XTB wypłaciło dywidendę, właśnie wpadła na konto Autor: ~strateg [37.47.80.*]
    U mnie też już dywidenda jest na koncie.
    O 14:40 się logowałem i już była.
    Pozytywne zaskoczenie bo Pan z infolinii mówił, że pieniądze będą w poniedziałek ...
    Ciekawe czy ta wyplata dywidendy w terminie to w wyniku "autorefleksji " czy jednak swoje zrobila duza liczba interwencji klientow/inwestorow ?
    Najważniejsze, ze termin dotrzymany.
  • Re: XTB wypłaciło dywidendę, właśnie wpadła na konto Autor: ~Wirek [78.9.76.*]
    Instytucje finansowe naliczają odsetki karne klientom za choćby 1 dzień zwłoki, więc na przyszłość, gdyby sytuacja (jak przy 1. transzy) się powtórzyła, to trzeba od razu (następnego dnia po oczekiwanym przelewie dywidendy) złożyć oficjalną reklamację w formie pisemnej (może być elektroniczna, jeśli dana instytucja ją dopuszcza), w której to reklamacji należy poinformować instytucję o naliczaniu jej odsetek karnych za każdy dzień zwłoki wg ich własnej tabeli stawek. Gdyby dana instytucja nadal nie poczuwała się do odpowiedzialności, to wówczas warto oprzeć sprawę o KNF itp. - więcej info na stronach UOKIK, Rzeczników Praw Konsumentów itp.
  • Re: XTB - dywidenda od develii Autor: ~Łukasz [31.0.51.*]
    Kupisz w pon taniej
  • Re: XTB - dywidenda od develii Autor: ~Marcin [212.89.239.*]
    Ja nie jestem w xtb ale o jeden dzień bym się nie czepiał
  • Re: XTB - dywidenda od develii Autor: ~Szakal [5.173.234.*]
    Jak sentyment będzie dalej słaby na rynkach to jest duża szansa na dobranie ponizej 5 zł! Teraz może to będzie wydawało się iracjonalne gdy wszystko w czerwieni, ale przy kolejnej dywidendzie zrobi ogromną różnice
  • Re: XTB - dywidenda od develii Autor: ~Inwestor [5.102.67.*]
    poniżej 5zł dobra okazja wykorzystać chwilowe słabości na giełdzie dobrze piszesz. 12 Września wyniki jakie przeczucia ?
  • Re: XTB - dywidenda od develii Autor: ~alliwanted [31.183.170.*]
    DomDev gdzieś przebąkiwał że lipiec-sierpień mieli super wyniki, Develia cały czas dokupuje ziemie + coś oddaje pod sprzedaż więc domyślam się że lepsze niż w 2023 w tym kwartale :D
  • Re: XTB - dywidenda od develii Autor: ~Szakal [89.64.13.*]
    Sądzę że wyniki będą bardzo dobre. W II kwartale sprzedali 40 % więcej mieszkań niż przed rokiem. Develia zarabia konkretne pieniądze. Kupuje kolejne ziemie i buduje mieszkania. Ceny za metr również poszły w górę we wszystkich miastach gdzie ma nieruchomośći (Warszawa, Kraków, Wrocław, Gdańsk) . Ten rok zapowiada się rekordowy i według mnie dywidenda znowu wzrośnie.
    Gdyby dywidenda była 60 gr w przyszłym roku to po obecnej cenie za akcje (5,12 zł ) jest ok. 12 % . Całkiem fajnie a powiem że nawet cudownie!! Dlatego jutro czekam z rana na obsuwe i dokupuje kolejny raz.
  • Re: XTB - dywidenda od develii Autor: ~Inwertor [5.102.67.*]
    Można to krótko podsumować czeka nas rekordowa dywidenda w 2025 roku :)
  • Re: XTB - dywidenda od develii Autor: ~FanDEV [31.61.252.*]
    A ja zakładam inny scenariusz:
    1. pon, wt , śr mogą być małe wzrosty.
    2 po,... zakładam dobrych wynikach za 2Q2024, od czwartku jazda na południe.
    Dlaczego ?
    Tu nie my drobni decydujemy, a ,,GRUBY,, on ustawia kurs.
    To normalne.
  • Re: XTB - dywidenda od develii Autor: prof_wiatr [79.185.34.*]
    To możliwe, stała strategia.
    Im się nie spieszy.
    Zobaczymy.
  • Re: XTB - dywidenda od develii Autor: ~Szakal [89.64.13.*]
    Tylko że spadło mocno z ATH. Mogą się przeliczyć fundusze i ludzie przejrzą na oczy. Jednak prawdę zobaczymy w piątek na otwarciu
    I chyba realizuje się scenariusz --Fan DEV.
    To zagranie jest typowe.
    Ale mogę się mylić.

• Re: XTB - dywidenda od develii Autor: ~Inwertor [5.102.67.*]
    Nie wiem czy obserwujesz sytuację na kruku było to samo po bardzo dobrych wynikach kurs w następnym dniu runą co było dobrą okazją do zakupów sam wykorzystałem moment możliwe , że tu będzie to samo.
    Dnia 2024-09-09 o godz. 10:53 ~Inwertor napisał(a):
    > Nie wiem czy obserwujesz sytuację na kruku było to samo po bardzo dobrych wynikach kurs w następnym dniu runą co było dobrą okazją do zakupów sam wykorzystałem moment możliwe , że tu będzie to samo
    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Taki mechanizm działa w przypadku wielu spółek.
    Przysłowiowy "gruby", przeanalizuje wyniki, ustawi automaty i będzie robił jak mu będzie wygodnie.
    A drobnica, może tylko płynąc wraz z zleceniami "grubego"
    NIESTETY..
[x]
DEVELIA -2,22% 7,92 2025-09-19 17:02:18
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.