• Skąd w ogóle taki spadek? Autor: ~Dziadzia [89.64.12.*]
    Jest to zupełnie abstrakcyjne dla mnie kto taki spadek przy tak dużym wolumenie wywołał. Jestem ciekawy Waszych opinii na ten temat.
    Moje typy to:
    1. Ulica - wiadomo, że słabe ręce puściły i stop lossy się posypały, ale nie mają takich pieniędzy, żeby taki wolumen zrobić
    2. Kupujący z ABB - spekulanci którzy mieli dostęp do ABB, wyciągają szybki zysk na transakcji i puszczają w rynek jak leci żeby wyrwać kilka procent. Pytanie dla bardziej ogarniętych czy kupujący już te akcje mają? Kiedy transakcje dojdą do skutku skoro księga popytu zakończona została wczoraj?

Nie widzę innych potencjalnych źródeł podaży. A już totalnie nie widzę powodu tej paniki hehe
    Co myślicie?
  • Re: Skąd w ogóle taki spadek? Autor: ~Marco [31.0.59.*]
    Nic nie myślą. Tu są same trolle dla których myślenie to abstrakcja.
  • Re: Skąd w ogóle taki spadek? Autor: ~Posiadaczperełki [31.60.140.*]
    Dnia 2024-09-04 o godz. 12:07 ~Dziadzia napisał(a):
    > Jest to zupełnie abstrakcyjne dla mnie kto taki spadek przy tak dużym wolumenie wywołał. Jestem ciekawy Waszych opinii na ten temat.
    > > Moje typy to:
    > > 1. Ulica - wiadomo, że słabe ręce puściły i stop lossy się posypały, ale nie mają takich pieniędzy, żeby taki wolumen zrobić
    > 2. Kupujący z ABB - spekulanci którzy mieli dostęp do ABB, wyciągają szybki zysk na transakcji i puszczają w rynek jak leci żeby wyrwać kilka procent. Pytanie dla bardziej ogarniętych czy kupujący już te akcje mają? Kiedy transakcje dojdą do skutku skoro księga popytu zakończona została wczoraj?
    > >
    > > Nie widzę innych potencjalnych źródeł podaży. A już totalnie nie widzę powodu tej paniki hehe
    > > Co myślicie?

Odpowiedz na 2 pytanie
    "W związku z ABB, Akcjonariusz zobowiązał się, z zastrzeżeniem standardowo praktykowanych wyjątków, do przestrzegania ograniczenia zbywalności pozostałych posiadanych przez niego po ABB akcji Spółki przez okres 180 dni od dnia rozliczenia transakcji sprzedaży Akcji Sprzedawanych w ramach ABB."
  • Re: Skąd w ogóle taki spadek? Autor: kruger73 [37.8.228.*]
    Odpowiedz na 2 pytanie
    "W związku z ABB, Akcjonariusz zobowiązał się, z zastrzeżeniem standardowo praktykowanych wyjątków, do przestrzegania ograniczenia zbywalności pozostałych posiadanych przez niego po ABB akcji Spółki przez okres 180 dni od dnia rozliczenia transakcji sprzedaży Akcji Sprzedawanych w ramach ABB."
    Tu jest akurat mowa o sprzedającym, któremu pozostała spora część udziałów
    Natomiast kupujący:
    Rozliczenie  ABB następuje zwykle w ramach transakcji pakietowych, pozasesyjnych, w standardowym trybie dla obrotu giełdowego, tj. D+2, czyli w ciągu dwóch dni roboczych od dnia transakcji. Takich transakcji należy się więc spodziewać 4 września, a rozliczenia 6 września.
  • Re: Skąd w ogóle taki spadek? Autor: ~Dziadzia [89.64.12.*]
    Rozumiem rozliczenie transakcji, ale np. kupując od maklera akcje przecież mogę je sprzedać od razu, mimo że transakcja kupna będzie rozliczona dopiero D+2.
    Czy w takim ABB rzeczywiście akcje otrzymujesz i możesz na nich operować dopiero po rozliczeniu transakcji?
  • Re: Skąd w ogóle taki spadek? Autor: ~Stary_Nowicjusz [79.185.134.*]
    Ad. 1 to maszyny robią obrót. Na pewno bardzo dużą część. Częściowo panikarze sprzedają.

Co za różnica ? Łapy pod tyłek i to cała strategia, warto zapewne dokupić, co ja unczyniłem dzisiaj

[x]
XTB 3,05% 108,84 2026-05-13 17:02:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.