Cały czas tworza wrażenie że Grenevia jest w gronie węglówek, kurs podąża za JSW i LWB jak przyklejony. Strategia dla ludzi z deficytem IQ, nie wiem kto w to gra ale dawno bym go zwolnił z biura maklerskiego ;))
Bo tak na razie faktycznie jest. Do póki wiekszość przychodów będzie z "węgla" dopóty tak będzie postrzegana. Nie jest to zgodne z założeniem zarządu, ktory jak powstawała Grenevia, przyjął plan 70% przychodu z poza górnictwa do końca tego roku. Jak widzisz przychody spólki w większości opierają się cały czas na górnictwie (Famur). Może nie byłby to problem, gdyby ta branża nie była zdołowana (ceny węgla) i schyłkowa. Ma to też swoje odbicie na aktualnym kursie Grenevii.
Tak i Nie, giełda wycenia przyszłość a przyszłość dla Grenevii jest juz nakreślona i w tym kierunku podążają inwestycje, wg mnie powinna być długa konsola i akumulacja a jest zjazd zgodny z dochodami górnictwa w PL. co tez nie jest adekwatne bo branża górnicza obecnie realizuje zakupy maszyn i określa inwestycje długoterminowe w maszyny. Wiem bo siedzę w branży górniczej.