Krzychu, nie jestem znawcą i wszystkiego nie wiem, a jeśli chodzi o EnterAir, to moim zdaniem, powtarzam moim zdaniem, papier jest prowadzony przez fundy, zobacz sobie na ff i na akcjonariat, a będziesz miał odpowiedź. Papier będzie szedł do góry i tu nie mam cienia wątpliwości, a skąd taki wniosek? - zobacz sobie na wskaźniki innych linii lotniczych na różnych giełdach świata.. Ponadto - kurs dolara, ciągle rosnąca flota i skokowy wzrost zainteresowania wczasami poza granicami kraju, a dywidenda to wisienka na torcie, która co rok będzie większa. No ale skoro większośc "inwestorów" patrzy krótkotermnowo i chce zarobić w bardzo krótkim czasie bardzo duże pieniądze, to OK, ale nie na tej spółce.
Zgadzam się z tobą ale czasami nerwy puszczają mam trochę tego papiera i uśredniam dobrze że zarabiam na XTB chodź on także od kilku dni idzie w dół ale tam mam dobrą średnią zakupu.Z Enterem chyba zostanę na dużej.Pozdrawiam
Niestety widać że papier był trzymany pod dywidendę i teraz ludzie wypychają go w rynek , na pewno po wakacjach wszystko wróci na właściwe tory jak Enter będzie informował o nowych umowach .
Jest bardzo mało pozytywnych komunikatów które nakręcają kupujących
Cez - zgadza się, kupić większą ilość papiru w krótkim czasie bez podnoszenia ceny jest praktycznie niemożliwe, a sprzedać jest jeszcze cieżej. Jak niechciany papier pójdzie w rynek, to kurs będzie rósł. Porównując wzrost Rainbow z pokrewnej branży, to Enter ma jeszcze sporo do odrobienia + jak pisałem CZ, WK itp innych linii lotniczych.
I kary za spóźnienie tak jak to miało miejsce ostatnio w Egipcie. Spółkę trochę poniosło patrząc na ich tłumaczenie. Dodatkowo dochodzą zobowiązania za nowe leasingi. Tak różowo to już raczej nie będzie. Bez sensu jest porównywać się do Rainbow. Oni są zleceniodawcą z ustaloną stałą ceną a enter tylko wykonawcą
Na rynku cywilnego transportu lotniczego w Polsce są braki, biura turystyczne są w stanie sprzedać więcej imprez, ale brakuje miejsc w samolotach, Enter wziął na ten sezon dodatkowo cztery samoloty wraz z obsługą i nadal jest przewaga popytu nad podażą w przypadku miejsc. Tak samo jak biura turystyczne kalkulują cenę sprzedaży wycieczki, tak samo skalkulowane ma to linia lotnicza, biznes musi się spinać. USD spada, palowo lotnicze tanieje, cóż więcej chcieć?
Są inne czynniki. Popyt jest. Ale są jeszcze dwie bardzo ważne elementy księgowe jak przychód i dochód . A to że są dodatkowe samoloty to nie znaczy że będzie wygenerowany zysk.tak więc dzisiejsza cena akcji taka niska nie jest.
zakup ostatniego maxa to bardzo dobry ruch samolot oparty jest o silniki CFM International LEAP-1B które zużywają o 15% mniej paliwa niż wcześniejsza generacja 737 (nie max) w liczbach to średnio 2 tony paliwa dziennie przy obecnej cenie to około 200000zł za miesiąc rocznie da to już 2mln zł oszczędności na jednym maxie z samego paliwa a do tego dojdą normy co2 i te samoloty też o 40% mniej zanieczyszczają więc i opłaty będą niższe. Fajnie jakby pozostałą część wymienili i zostali tylko na maxach
To nie jest zakup tylko leasing. Rata leasingu jest także znacznie wyższa od starego 737. Nie ja co zaklinać rzeczywistości. Tutaj już od kwietnia pisali że 100 zł będzie. No niestety nie prędko. Jeszcze miesiąc i już nastąpi spadek czarterów
to czy zakup czy leasing nie ma znaczenia, samolot tyle samo pali czy jest za gotówkę czy na kredyt. Wszystkie firmy lotnicze korzystają z leasingów- to jest normalne. jak stopy (USD) zaczną spadać (już we wrześniu) to rata odsetkowa w leasingu także spadnie na wszystkie leasingowane samoloty