Pozostanie na giełdzie, anulowanie ostatniej emisji, zwycięstwo Trumpa, rozmowy pokojowe, wymiana terytorium, wezwanie, być może, ale raczej jest uparty.
Niezależny biegły z Lux wycenił na 26. Chce odkupić akcje to da dużo więcej niż 18.50. Jeżeli mu nie zależy albo się nie spieszy to możemy czekać i 3 lata. Im bliżej końca wojny albo rozejmu zrobi się ciekawiej na całym WIG UKRAINA.
Nie zdejmie jeżeli się nie dogada z tymi co narazie jeszcze nie złożyli pozwów bo czekają na rozwój sytuacji. Kernel może nie być notowany ale będzie S.A.
masz jeszcze do września czas żeby złozyć pozew, jak obecni wycofaja i kupi od nich akcje to ma 95% i wykup przymusowy Składasz ja się dorzucę ? Z tego co wiem to jest rok od tej emisji na zaskarżenie .
Najbardziej prawdopodobny scenariusz to w tej chwili zostanie na gieldzie z trwajacymi wiele lat pozwami. W ostatnim artykule parkietu juz nie bylo straszenia kernela z pozostaniem z papierem poza obrotem gpw. Teraz jest straszenie slaba plynnoscia kernela na gpw. Czytajacy uwaznie zauwazaja zmiane tej narracji. W miedzy czasie zapewne wojna sie skonczy i wycena sila rzeczy zmieni sie. Takze wezwanie o ile bedzie moze byc ostatnia szansa na zebranie akcji w niskich cenach. Wiele zalezy od ceny na tym wezwaniu. Jezeli bedzie zaskoczenie to troche akcji zgarną. Poza tym wiele osob nawet nie rozwazy sprzedazy w tak niskich przedzialach.
Bedzie wezwanie, chyba po to było to ostatnie WZA, cena zakladam z przedzialu 18-26 pln uzasadniona opracowywaną już zapewne niezależną acz zleconą przez A wyceną, nie niżej nie wyżej (czyli udajemy, że emisja była legalna)
Przy 26 to podejrzewam ze wiekszosc juz by oddala na wezwaniu. Pomijajac fakt czy anuluja emisje czy nie. Tak jak pisalem reszta zostanie do samego konca.
Zachowawczo te akcje można trzymać bo kasy nie odzyskam tej po której kupowałem. Co z tego , że teraz jest taniej i można uśrednić. Dokupować i robić z siebie spekulanta? Jestem inwestorem świadomym i w gierki na ich warunkach nie wchodzę!
Prosta sprawa sa wyrzucane akcje w rynek aby zatrzymac wzrosty :) tutaj handel naturalny juz sie dawno skonczyl. Arkusz jest pusty moze byc polnoc i poludnie bez trzymanki w kazdej chwili
Kernel zarobil za pierwszy kwartal ok 4-5 zloty na akcję. Nie licząc akcji z emisji która będzie anulowana. Ceny gruntów w Ukraine wzrosna po wojnie kilkukrotnie. Pozdrawiam
To wszystko wiemy, najważniejsze czynniki cenotwórczy to zakończenie wojny, nikt nie jest stanie jej wygrać i anulowanie ostatniej emisji wtedy cena 60-70 zł będzie tylko powrotem do normalności, zgadzam się że według wskaźników i majątki cena powinna wynosic 300 zł, ale to w USA a nie na Ukrainie.
Nie można zapomnieć , że Kernel był spolka dywidendowa. Wygenerowany zysk nie będzie wiecznie trafiał na kapitał zapasowy, po wojnie otworzy się worek z pieniędzmi?
Właśnie o to gra Ukrainiec. W liście do akcjonariuszy tylko zaognił stanowisko swoje wobec akcjonariuszy mniejszościowych. Jeśli pójdzie tą drogą to długo będzie czekał na brakujące ilości akcji. Z kwartału na kwartał idę w zakład wycena będzie wyżej.
Moich nie przytulił i nie przytuli. Kupowałem znacznie wyżej i dlaczego mam sprzedać ze stratą? Dlatego, że dodrukował sobie akcji w drastycznie odbiegającej cenie od rynkowej?
Uważam, że cena z ostatniego wezwania jest jednak w jakimś chociaż minimalnym stopniu godziwa, zważywszy, że wycena dotyczy spółki z siedzibą i obszarem funkcjonowania na terenie objętym działaniami wojennymi. Oczywiście, że gdyby wycena nie uwzględniała działań wojennych, to z pewnością byłaby wyższa.
Cena godziwa nie jest niczym innym jak oszacowaniem wartości firmy plus premia za zdjęcie z rynku dla sprzedających. Czy 18,50 jest cena godziwa? Pierwsze wezwanie nie uwzględnia wielu kluczowych wskaźników. Tym razem oszacowania podjął się niezależny podmiot. otoczenie od ostatniego wezwanie uległo/ulega znaczącej poprawie. Wg moich szybkich szacunków cena godziwa uwzględniająca wszystkie akcje powinna wynosić 21-26 PLN. Widełki duże ale to wynika z otoczenia wojennego a to trudno jednoznacznie oszacować i jaki ma mieć będzie na działalność firmy. Od ostatniego wezwania kapitał zapasowy się zwiększył a to muszą uwzględnić!! Xd
Jeżeli obecna WK jest powyżej 26 zł na akcje to godziwa fair market value z premia za przejęcie pakietu kontroli to między WK , a doliczonym 10-30proc dyskontem czyli 26… do 34zl! Biorąc pod uwagę emisje kierunkowa dla AV!
Wtedy możemy mówić o godziwej cenie z emisja dla AV .
Tak po krótce jest jak piszesz. Wpisy na forum typu 7,50 , 18,50 niczemu innemu nie służą jak dezinformacji. W ostatnim liście do akcjonariuszy większościowy stwierdził ,że po 26 pln sam by sprzedał swoje akcje gdyby tylko znalazł sie chętny. W tym są 2 blefy! Po pierwsze nie sprzedałby po 26 wszystkich swoich akcji czyli pakietu większościowego a po 2 to prawdopodobnie nie ma kasy na wykup reszty akcji po wyższej cenie. Przebiera nóżkami bo myślał, że łatwiej mu z drobnymi pójdzie. Pojawiły sie pierwsze pozwy i SII broniące praw akcjonariatu rozproszonego.
18.5 to nie wypali na wezwaniu:) ale cena juz powyzej 20 jakims zaskoczeniem juz by byla. To bylaby wyzsza cena od ostatniego wezwania i to by byla jakas tam logika. I wtedy moze wieksze ilosci wpadlyby na wezwaniu. Po 18.5 mysle ze bedzie znikoma ilosc oddana akcji.
Są dwa czynniki dołujące obecną cenę akcji, pierwszy to nielegalna ostatnia emisja, drugi to wojna, jeśli oba znikną to godziwa wycena to min 100 zł, jest duża szansa, że tam się skierujemy, bo do wezwania w najbliższym czasie może nie dojść a dwa negatywne czynniki mogą zniknąć.
I tego sie trzymajmy. Jezeli bedzie wezwanie po dobrej cenie i ktos jest juz zmeczony kernelem to niech wyrzuca akcje. A sporo osob i tak tutaj bedzie do konca bo sila rzeczy wojna sie kiedys skonczy
Trzeba być wyjątkowo cierpliwym i nie dać się wykupić w niegodziwej cenie. Kupowałem Kernela jako spółkę dywidendową a akcjonariusz dominujący ja zeszmacił co widać po kursie i obrotach. Mało tego oberwało mi się od spekulantów. Gdzie tutaj jest jakaś sprawiedliwość?