Przeanalizowałem wolumeny z ostatnich kilku miesięcy i porównałem je do tych z 2020r, kiedy mieliśmy piękny marsz do ATH. W 2020r miesięczny wolumen wahał się od ok 2 do ok 6 mln, natomiast w czasie spadku cen w 2023r było to ok 1-2 mln miesięcznie. Najgorszy był ostatni miesiąc, kiedy obrót wynosił ok 0,8 mln akcji, a na wykresie z interwałem miesięcznym zrobiła się piękna świeca doji, więc technicznie rzecz biorąc, można spodziewać się odwrócenia trendu na wzrostowy. W tym miesiącu jak na razie mamy wolumen ok 0,8mln, ale jeszcze 1/3 miesiąca przed nami, więc jest szansa, że jeśli utrzymają się aktualne obroty, to przekroczymy obrót ok 1-1,2mln akcji. Jeśli by tak było, to można oczekiwać powolnego wzrostu cen. Ale to wszystko czas pokaże.
Tak, tak, bo Jujube czy inna tam spółka polskiego NewConnect jest o niebo lepsza, fenomenalna i boska ;) Wiemy, znamy, dziękujemy. Swoją drogą mój dom maklerski jednak pokazuje wzrost do 1,396zł, więc wzrosło, tylko bankier nie zaktualizował.
Nie spodziewałem się, że tak szybko, ale na chwilę obecną przekroczyliśmy 1,26mln sztuk wolumenu obrotu w tym miesiącu. Jeśli dziś i jutro będą dobrymi dniami, to może dobijemy do 1,5mln obrotu. Trochę mało, patrząc w perspektywie 6 miesięcy, ale cieszy, biorąc pod uwagę dwa ostatnie, mizerne miesiące. Chciałoby się widzieć wzrost cen poparty wolumenem ponad 2-2,5 mln, ale zobaczymy, co pokazą kolejne 2-3 miesiące. Fajne jest też to, że CDR zarobił więcej, niż przewidywano, to może cały gaming zacznie pomału odbijać.
Szorty znacząco zwiększyły pozycje więc wątpię żeby dalej rosło na CDR, teraz podejrzewam będzie zjazd, myślę że zobaczymy jeszce spore spadki w tym roku. Premiera pewnie okolice 2027, więc szorty będą miały jeszcze pole do manewru, chyba że pokażą coś z nadchodzących produkcji na nowym silniku, wyniki były takie bardziej neutralne więc teraz podejrzewam powolne spadki do okolic 130
W ciągu pierwszych dwóch dni września mieliśmy wolumen obrotu sięgający ponad 300tyś. Cały poprzedni miesiąc zakończył się na wolumenie 1,65mln, więc - jak na razie - w dwa dni osiągnęliśmy prawie 1/5 obrotów poprzedniego miesiąca.
Malkontenci oczywiście powiedzą, że co z tego, skoro kurs spadł - tak, mamy korektę, ale na znacząco niższych obrotach, niż wzrosty. Historyczne porównując kurs z 2020r można było zauważyć, że obroty na wzrostach cen były o 100-200% wyższe, niż obroty na korektach kursu. Podobną sytuację mamy w tym tygodniu (choć oczywiście dzisiejsza sesja się jeszcze nie zakończyła, więc wszystko może się zmienić). Nie popadałbym w hurra-optymizm, ale widać powtarzające się cechy uprzedniego trendu wzrostowego.
Dzisiejsza aktualizacja wolumenu pokazuje, że w ciągu 1/3 miesiąca obróciliśmy ponad 1,2mln sztuk akcji, podczas gdy poprzedni miesiąc zakończył się obrotami 1,56mln. Interwał tygodniowy pokazuje zakończone ostatnie 2 tygodnie świecami wzrostowymi, co przy rosnących obrotach nadal wskazuje na zwiększone zainteresowanie spółką. W chwili obecnej mamy 3-cią sesję akumulacji na poziomie 1,85-1,95zł, więc tylko czekać, aż cena pójdzie w górę. Jak widać po świecach granica 2zł jest bardzo magiczna, ponieważ cena zatrzymywała się chwilowo na poziomie 1,99zł, więc pewnie po przebiciu tej granicy prawdopodobnie zobaczymy dalszy wzrost do poziomu ok 3zł.
Wydaje mi się, że będzie klin, godzinówka niech się jeszcze schłodzi. Jak jutro dołek zrobi mniej więcej 1.78-1.80, to tak w czw/pt mogłoby się z niego wybić. Równie dobrze może od razu paść opór na 1.91. Ale i tak to nie ma wielkiego znaczenia, bo wszyscy czekamy na infa więc grzecznie trzymam i nie robię kółek.
Jesteśmy w połowie miesiąca, a wolumen w tym miesiącu już osiągnął obroty, jak za cały poprzedni miesiąc. Jeśli uda się utrzymać tą tendencję, to na wykresie będą dwie mocne świece wzrostowe, którym towarzyszą rosnące wolumeny - dobry znak do kupna na długi termin. Co po pierwsze będzie świadczyło o rosnącym zainteresowaniu spółką, a po drugie będzie sygnałem dla innych, że czas najwyższy kupować