Wyniki firmy Nibe. A Sunex jest spółką cykliczną i teraz jesteśmy na dole cyklu. Odbicie się od dna było tylko kwestią czasu. Oczekuje się spadku stóp procentowych, ożywienia na rynku nieruchomości, a zapełnione magazyny będą powoli opróżniane, a tym samym wzrost popytu.
Sunex jak i pozostałe OZE wisi ma dotacjach, tu nie ma żadnej filozofii, ma siłę są wciskane ludziom pompy ciepła i inne OZE cuda, których efektywność jest słaba, ale taki mamy klimat.
Wystarczy, że zainteresowanie poszło na jedną z firm OZE, a ta pociągnęła cały sektor. Druga sprawa, że tutaj jest trudno cokolwiek kupić bez podbijania kursu, trzeba było skubać po kilkadziesiąt szt w inny wypadku cena szła szybko do góry. Przy dziennym obrocie 20-50 tys nagle wchodzi kilka mln kapitału i tu nie ma siły żeby to nie rosło. Inna rzecz, że spółka mocno odczuła spowolnienie rynkowe, mimo że kondycja firmy jest dobra, cały czas się rozwija. Przejmuje inne podmioty i inwestuje w nowe projekty. Być może Smart money dostrzegł potencjał branży OZE i wchodzi z większym kapitałem, również i tutaj. Trudno przewidzieć jaki będzie zakres ruchu, ale na 30-40% mamy jeszcze miejsce, a dalej to już zależy od wielu czynników. Jest tu sporą starych wyjadaczy, może oni coś ciekawszego powiedzą.
Było dużo dobrych informacji. Spółka się rozwija i to w rozsądny sposób. Osobiście wysoko cenię sobie ruch w kierunku wodoru.
Oprócz tego idzie jesień.
Sorry, ale sprzedajecie bajki dla głupich, gdzie ten rozwój, wystarczy popatrzeć na spadek przychodów i zysków, bez dotacji takie firmy nie mają racji bytu, pompy są wciskane na siłę, poprzez zakazy i nakazy jak za komuny. Co do kursu to spekulacyjnie może wrócić na 30 zł na fali obecnego programu dotacyjnego i tyle.
Masz rację, spadek przychodów nastąpił bo i sprzedarz spadła w całej Europie, a Sunex większość sprzedarzy ma na Niemcy i Austrię. Miedzy innymi ma to przełożenie na cenę akcji. Rok 2022 gdzie była rekordowa sprzedarz wyciągnęła akcje ostro w górę, ale ostatnio było już przewartościowanie w drugą stronę i teraz mamy odbicie. Mówisz, że takie firmy nie istnieją bez dotacji unijnych, a powiedz w takim razie, które istnieją. Całe rolnictwo wisi na dotacjach i wszystkie firmy innowacyjne, produkcyjne sięgają po euro z Unii. Byłoby wręcz nierozsądne nie korzystać jak większość w koło to robi. Pzdr
Zyski i przychody to nie wszystko. Chciałbym żeby to było takie proste.
Ja na pisaniu bajek się nie znam. Nie wiem dlaczego uważasz że zależy mi na głupich.
Fakt, że czasami było to irytujące, ale czy to jest dobry moment, żeby się odgrywać. Tak naprawdę chyba ten szybki ruch w górę zaskoczył wszystkich, którzy gdzieś tam mieli spółkę w obserwowanych. Tutaj zanim się dobrze zastanowiłeś to było już po ptokach. Jak profesor miał w zwyczaju pisać, on czeka na zmianę trendu i wtedy można się zastanowić, ale czy tutaj był czas na cokolwiek hmm. Kto zbierał wcześniej to nie ma tego dylematu, ale też zapewne średnia ma zbliżoną do tego co obecnie lub wyżej więc jeszcze za wcześnie na fanfary. Jestem tutaj dłuższy czas i trochę akcji mam i sam jestem ciekaw jak to się potoczy w najbliższym tygodniu. Patrząc w spółkach pokrewnych to mamy duży handicap, ale czy tak będzie nie ośmielę się prorokować. Każdy ma swoją strategię i niech mu się wiedzie.
Jak napisałem wyżej i jeszcze wyżej, nie mam bladego pojęcia to tak szarpnęło rynkiem. Trzeci kwartał dopiero w połowie, w październiku będzie wiadomo coś więcej. Żadnego konkretnego infa nie było, oprócz bieżących informacji, ostatnio np. wyróżnienie od European Economic Award przeszło bez echa. Z drugiej strony czy niedawna wycena akcji była właściwa czy zaniżona i teraz wracamy do fair value.
Było za tanio, tak jak pisałem zbieram od dawna i cieszę się że jestem na pokładzie. To było do przewidzenia ze będzie taka rozgrywka, z takim ff I potencjałem na najbliższe lata, dlatego jako człowiek pracujący nie mający czasu na obserwacji ruchów kupuje kiedyś cena jest dla mnie ok i czekam spokojnie kilka lat.
Typowy profesor, zamiast kupić i liczyć zyski to tydzień będzie się zastanawiał czemu urosło. Urosło bo perspektywy zysków są bardzo duże, spółka rozwija się na rynkach z perspektywą, na których są od lat i produkty są kojarzone
Dnia 2024-08-17 o godz. 20:19 ~Kajtek napisał(a): > Typowy profesor, zamiast kupić i liczyć zyski to tydzień będzie się zastanawiał czemu urosło. Urosło bo perspektywy zysków są bardzo duże, spółka rozwija się na rynkach z perspektywą, na których są od lat i produkty są kojarzone
------------------------------------------------------------------------------------------------------- 1. Jak doszedłeś do odkrycia, że perspektywy zysków są takie duże. Ostatnio czytałem opracowanie; 47,8% kotły na biomasę 25,7% pompy ciepła (nieunikniony wzrost cen en. elektrycznej 2.Podaj jakąś rozsądna teorie, że nastąpiła taka spektakularna podbitka w ciągu 2 sesji. 3. Inne spółki z tej branży jakos nie rosną? Wiec co????
Szacunki przychodów Q2 to 49.3 mln zł, nie wiem jaki będzie przy tym zysk netto, obstawiam może jakiś plus albo okolice zera. W Q4 2023 przy przychodach 45.6 mln zł zysk netto był na plusie, ale teraz wiadomo, inwestycje + koszta rosną, więc może być nawet minus.
Jeżeli ktoś obstawia że za jakiś czas wrócimy do zysku netto na poziomie 5 mln zł na kwartał (jakieś 1 zł rocznie na 1 akcję), to przy średnim C/Z dla spółek OZE równym 20 (jak podaje np. Ipopema) wartość godziwa wyniosłaby 20 zł. Ipopema natomiast widzi podobny zysk dopiero w 2026 roku, a C/Z dla Sunexu ma wpisane w tabelce na 12.4.
Pytanie teraz dlaczego Sunex miałby wrócić na 20 zł+. Odpowiedź 1 to powrót do zysku netto na poziomie 10 mln zł na kwartał, ale to było tylko raz w czasie boomu na pompy. Teraz jeżeli cena gazu będzie rosnąć, a prądu spadać (w Polsce jest jeden z najdroższych), to może kiedyś się to uda, szczególnie że w innych krajach nie jest tak źle i spółka stara się to wykorzystać. Odpowiedź 2 to niestety tylko spekulacja, która nie wiadomo gdzie nas zawiezie, ale na tej spółce działy się już różne rzeczy. Odpowiedź 3 to inwestycje i skalowalność, jeżeli spółka będzie się rozwijać to cena skoczy zanim zysk się zwiększy, dyskontując przyszłość.
W każdym razie, jeżeli ktoś widzi potencjał i szansę na zyski w 2025 i 2026 roku, to cena kursu nawet jak spadnie powinna spokojnie wrócić na 12 zł kiedyś. Jeżeli spółka będzie sobie dalej źle radziła to cóż. Nie wnikam szczegółowo w dane spółki bo jest to u mnie poniżej 10% portfela.
Sam Sunex prognozuje 1.7 mln zł straty netto w Q2: "Zakładamy poprawę skonsolidowanej marży brutto na sprzedaży do ok. 23 proc. Przyjmujemy zbliżone kw/kw koszty SG&A – ok. 14,3 mln zł. Na poziomie operacyjnym spodziewamy się ok. 1 mln zł straty. Saldo finansowe szacujemy na ok. -1,5 mln zł. Prognozujemy 1,7 mln zł straty netto – mówi Dariusz Nawrot."
Informacja ma już trochę czasu i może jest w cenie. W takim wypadku może zagra tutaj AT, zasięg to 16-17 zł, ale coś mi się nie chce wierzyć że tak łatwo by poszło na tyle.
Fajnie że przeczytałeś artykuł na interii. Jeszcze niewiele brakuje żebyś na pudelku szukał informacji. Szkoda tylko że większość produktów trafia do Niemiec/Austrii, a na Polske pewnie bardziej poluja na przetargi, gdzie juz moga cena powalczyc bo malo producentow a duzo dytrybutorow. Wiele artykulow bylo nt gdzie beda sie skupiac najbardziej na sprzedazy.
Mam Ci podać teorie? Mogę kilka ale przecież to Ty jesteś najmądrzejszy i żadnej przez weekend nie wymyśliłeś? Tylko że ja w przeciwieństwie do Ciebie jestem w pociągu bo się tego spodziewałem, Ty na peronie i zastanawiaj się dalej