Powiem tak.
Kierunek wybicia jet jasny a styl zależy od tego kiedy skończy się akumulacja. Ja tam sobie ciułam po trochę.
Nad papierem widać pełną kontrolę. Przecież wystarczyło z rana dać 2-3 razy pkcem i byłby młyn.Ale to jeszcze nie ten czas. Jeszcze 1 sesja z 50k wolumenem.
Do 3zł spokojnie bo idealnie robi za opór od którego robimy cofkę. Którejś pięknej sesji nie zdejmę pkca i się zacznie :) ustawcie chociaż zlecenia co 20groszy bo jak papierów nie będzie to co to za gra?
Mam jeszcze troche wolnej kaski ale nie na rachunku maklerskim, przelew z obcego banku dojdzie pewnie dopiero na popołudnie lub nastepnego dnia, jak myslicie zdąze jeszcze tanio dokupic ?
To zależy co to znaczy tanio.
Ja oceniam ruchy up na SKL na kilka % dziennie, czasami są przystanki.
Jeśli jak ja liczysz na kilkadziesiąt lub więcej skoku w górę to kilka procent prawie nie robi różnicy
pozdrawiam
Dnia 2009-06-22 o godz. 16:57 ~kung fu napisał(a):
> I jak wrażenia?
+4,8% przy takiej porażce na szerokim
> wygląda OK.
Strona podażowa jest pusta, oprócz 9k na
> 3,50zł.
Może być ciekawie.
Czasami jakieś tajniaki tutaj bywają ale z każdym dniem tylko twardy elektorat przejmuje władzę. I pomyśleć że na początku tej inwestycji do 2,6zł pełno tajniaków było :) Czas pekaca nadciąga :)
tak, 4,8% na takim rynku robi wrażenie; tylko jak to jest, że generalnie przez całą sesję jest na minusie, a na zamknięcie wrzucane są większe zlecenia na wyciągnięcie kursu ?? podciągąc kurs, żeby później z wyższej półki zasypac ?? nie jest to pierwsza sesja z takim obrazkiem.
Dnia 2009-06-22 o godz. 20:34 ~Arturo napisał(a):
> tak, 4,8% na takim rynku robi wrażenie; tylko jak to jest,
> że generalnie przez całą sesję jest na minusie, a na
> zamknięcie wrzucane są większe zlecenia na wyciągnięcie
> kursu ?? podciągąc kurs, żeby później z wyższej półki
> zasypac ?? nie jest to pierwsza sesja z takim obrazkiem.
Czy aby na pewno patrzymy na tą samą spółkę?
Proponuję bardziej wpatrzeć się w rodzaje zleceń :)
no fajnie - pokazałeś arkusz zlecen z dnia notowań; ja nie mówię, że rzucane są zlecenia z niewiadomo jakimi ilościami; ale zauważ, że zgubiłeś zlecenia na zamknięcie, bo to one zamknęły spółkę na 4,8% tak ? nie są to jakieś gigatnyczne ilości na zamknięcie, ale generalnie sam pokazujesz, że pod koniec notowan następuje zwyżka a na zamknięcie idzie kilka zleceń z wysoką czy też wyższą ceną - tak ? z Twojego zestawienia transakcji widac jest rzeczywiście, że nie są wielkie ilości, lecz jednak kurs w trakcje całych ciągłych jest na lekkim minusie - tak ? na spóce generalnie nie ma wielkich obrotów i dzień można zamknąc dobrym kursem - wystarczy kilka lepszych zlecen (1000 szt to żadne pieniądze - nie ? i wyciągnąc na zamknięcie kurs wrzucając kilka tys PLN nie jest problem) jaki więc ma to cel ? zamknięce firmy białą świecą i zwyżką ? tak czy inaczej skl jest w jakimś stopniu grany - bo takich obrotów nie notowano od dośc dawna (ja nie jestem znawcą tej firmy, siedzę w niej od bardzo krótkiego czasu, ale tak tak na przestrzeni ostatniego okresu tak to wygląda - poza tym przy firmie o dośc niskiej płynności - wyciągnąc kurs to chyba nie jest rzecz skomplikowana, prawda ? a tak przy okazji - jaki prognozujesz kurs tej firemki - a zwłaszcza w kontekscie znacznego zjazdu indeksu i dośc nieciekawych prognoz dla rynku ? (przynajmiej w krótkim okresie czasu - tego zjazdu)
Dnia 2009-06-22 o godz. 20:34 ~Arturo napisał(a):
> tak, 4,8% na takim rynku robi wrażenie; tylko jak to jest,
> że generalnie przez całą sesję jest na minusie, a na
> zamknięcie wrzucane są większe zlecenia na wyciągnięcie
> kursu ?? podciągąc kurs, żeby później z wyższej półki
> zasypac ?? nie jest to pierwsza sesja z takim obrazkiem.
Obserwuję papier od dawna. Jak kurs był wyciągany za uszy, to nigdy w dogrywkach, tylko w normalnym czasie sesji, po 16.00, zleceniem typu 10-20 akcji. Prawie nigdy nie powodowało to zwyżki kursu, a tylko redukcję spadku z np. 20 gr na 1-2 gr. I działo się to w czasach gdy nie było obrotu. Widać to dobrze na wykresie świecowym np. marcu br. są takie charakterystyczne "gwózdki". Potem już to zlano i szły po prostu czarne świece aż do 1,9x zł.
Dogrywki na tym papierze to w ogóle novum. Wcześniej tego nie było. Takich wolumenów w obrocie też nie.
I nie sądzę, żeby ktoś chciał zasypywać z wyższej półki. Bo o ile to jest wyższa półka? O 20 gr? Zasypujących raczej nie widać. Te papiery się teraz kupuje, a nie sprzedaje.
tak - masz rację, od czasu kiedy patrze na firmę, to tak jest - wyciąganie kursu w trakcie sesji po 20%, ale działo się to w ostatnich kilku tygodniach; teraz generalnie - wg mnie - kurs jest nieznacznie podciągany do góry na zamknięciu - żeby było jasne to mnie to nie martwi, a wręcz odwrotnie. A gdzie jest wyższa półka ? zobacz - dół był poniżej 2 PLN - czy uważasz, że zarobek w granicach 20 - 50% nie jest wysoką półką ? ok - może jeszcze ok 20-30 gr i się podsypie po to, żeby ewentualnie podkupic coś taniej - w kontekście korekty i podobno dobrych perspektyw dla firmy. Zobaczymy. Rówie dobrze jednym dobrym zleceniem można kurs zwalic nieźle :) tym bardzie że Mędrzec szukuje PEKACA ?? :) jak duży pekac ? :)
Tak się składa, że obserwuję ją dość długo. Kiedyś sternik był jeden. Teraz ma wspomagacza (a właściwie to nie wiem czy się nie zamienili bo nieco inny styl gry teraz jest). Jeśli średnia cena papierów mieści się do 2,5zł?? to czy gra na 20-50% ma sens? Zwłaszcza patrząc na wolumeny? Niemniej ciekawie to wygląda a na korektę to chyba większość z potencjalnych kupców czeka :)
zapewne masz więcej spostrzeżeń niz ja odnośnie tej firmy, bo ja w niej siedzę bardzo krótko, tak więc nie wiem o jakim sterniku możesz mówic i ew wspomagaczu - jeżeli masz ciekawe spostrzeżeia - to słucham. wolumeny w ostatnich miesiącach były wręcz znikome - tak? -rych generalnie zaczął się stosunkowo niedawno. Ale zapytam - czy uważasz, że dla wielu "graczy" potencjalny zarobek 20-50% to mało ? problem jest taki, że ładując się na znaczne ilości w firmę, przy ewentualnym cofnięciu popytu może byc problem z jej upłynnieniem ? dobry "pekac" wali spółke 15% w dół. Wiesz - na korektę zawsze czeka większośc potencjanych kupców, pod warunkiem że z firmy wyszli już :) i mają kasę na ewentualne podkupienie :) przy okazji - widziałeś zapewne zamknięcia za oceanem ? co myślisz ? jaki scenariusz na jutro ? ja uważam, że "zwałka" większa czy też mniejsza zapewne będzie, a co z skl? wystarczy, że komuś poszczą nerwy - a puszczą na pewno. ew podłaczą się racjonalnie myślący, albo wręcz oni zaczną.
Mający 5-10k nie są żadnym zagrożeniem. Jedynie Ci co mają od 50k wzwyż. Tak się składa,że mam arkusze podaży od jakiegoś czasu i widać wyraźnie że papiery nie trafiają w rynek.
Co do open na jutro: do godz.9 niewiele czasu pozostało więc jak się uda na -8% może coś wpadnie. Chociaż szczerze w to wątpię.
hmm, ja myslę jednak, że 10k może byc pewnym zagrożeniem (nie trzęsąc oczywiście portakmi:)) ) ale taka ilośc na niepłynnej spółce może spowodowac jakąś małą zwałkę :) no nie mówiąc juz o 50 k. No nie mam takiej wiedzy jak Ty, więc zapewne możesz miec rację. ale wiesz zapewne, czym sie sugeruje często m.in. nasz rynek (a raczej drobnica której jest dużo i zapewne my też się do niej zaliczamy) - to jest chyba tzw instynkt stady, wywalac, bo inni wywalają - po prostu jakiś rodzaj psychologii.
odnośie otwarcia - ja myślę, że otwarcie nie będzie az tak niskie, ale wgranicach 2-3% może byc, ale w trakcie sesji możemy zdołowac ciut mocniej, ale - jak sam wiesz, nasz rynek jest nieobliczalny - po takiej zwałce może lekko odbic. chociaż myślę, że korektę jednak będą kontynuowac w okolice 1820 punktów na w20. Co do skl myślę, że zały byc nie powinno (przynajmiej aż tak wielkiej) kto wie, może byc wyższe otwarcie i potem stopniowy zjazd - więc może szzansa na lekką wyrzutkę i podkupienie ?
myślę, że powinniśmy się odbic odbariery 3,2 i ew jakiś zjazd, pod warunkiem, że 3,00 PLN zostanie w jakiś sposób utrzymane, a jak sam widziałeś i mówiłeś (chyba dobrze pamiętam) że 3 pln jest barierą, którą czaswow przełamaliśmy - bez potwierdzenia. co myślisz o tym?
Dnia 2009-06-22 o godz. 23:19 ~Arturo napisał(a):
> myślę, że powinniśmy się odbic odbariery 3,2 i ew jakiś
> zjazd, pod warunkiem, że 3,00 PLN zostanie w jakiś sposób
> utrzymane, a jak sam widziałeś i mówiłeś (chyba dobrze
> pamiętam) że 3 pln jest barierą, którą czaswow
> przełamaliśmy - bez potwierdzenia. co myślisz o tym?
Żaden problem wykreować opory a te wynikające z wykresów idealnie się nadają do tego.
czasem warto pogrzebac na ich stronie www.
pod zakładką media o nas jest ..dzisiejszy news z Pulsu..
dla chętnych link:
http://www.skyline.com.pl/centrum_prasowe/media-o-skyline/Puls%20Biznesu%2026%20czerwca%202009%20str%2010.pdf
swoja drogą to czy oni nie muszą o tym dawać raportów bieżących?
swoja
> drogą to czy oni nie muszą o tym dawać raportów bieżących?
Właśnie o to chodzi, że nawet nie mogą, kiedy transakcja jest poniżej 10% kap. wł. lub obrotów za ostatnie 4 kwartały. Jeżeli chcą o tym poinformować, to mogą np. poprzez artykuł prasowy.
Fajny deal. Kupili trupa za 600 zł. Co z niego wycisną to ich.
no tak - obronilismy sie więc przed brzydką czarna świcą, ale spadek jest; i zobacz, że rzeczywiście kilka niezbyt dużych zleceń zrobiło troche spustoszenia na minus 7% tak ? nie trzeba wiec duzo, żeby zwalic tą spółkę; tak jak piszesz, że wykreowac opory i wsparcia nie jest problemem i zawsze się da to zrobić - ale zauważ, że dalej bariera 3 PLN jest ciężka do przebicia w dość jasny sposób - wczorajsze 3,04 to marne przebicie, no byłoby pewie dobre, gdyby było podtrzymane - ale jednak nie i mamy jakis tam spadek na 2,93; i przy okazji na dogr ktos straszy 10k że ma (stawiając na podaż) - czyżby Ty ?? :)))
no i stoi te 10k na podazy i chętnych brak - czyżby jakas obawa ? albo już niechęc ?
Ktoś rzucił na rynek trochę towaru, rynek się zakołysał, ale zaabsorbował ten sfuff. I całkiem ładnie wyszedł na 2,93 zł. Moim zdaniem to świadczy o sile rynku i potwierdzeniu, że opór jest, ale na razie na 2,80 zł. Na 3,00 zł trzeba będzie trochę poczekać.
Rzucający towarem będą się zawsze zdarzać. Być może ktoś chciał zrealizować częściowo zysk i podkupić to samo nieco niżej? Wtedy się przeliczył. I to będzie przestrogą dla rzucających.
Wsysacze cały dzień się czają na niskie ceny, ale jak ich nie dostają, to na koniec dnia biorą po tych co jest, aby nie zostać uprzedzonym przez innych.
Zamknięcie jest fajne. Chyba jutro kontynuacja --> do 3,25
Dnia 2009-06-25 o godz. 16:39 ~krzycho napisał(a):
> Nic z tego dzisiejszego kupowania nie rozumiem - cały dzień
> niemal 2.90 to za drogo ale od 16.08 nagle ...tanio jak
> barszcz i drugie tyle obrotu
A nie zastanawia cię fakt , że nie widać papierów z obrotu który był generowany całkiem niedawno? Pomyśl co oznacza dalsza akumulacja???
cześc
pamiętasz mam nadzieję, jak pisałem, że w ciągu dnia jesteśmy na minusie, a zamknięcie mamy ze znacznym plusem ?
zobacz - historia się powtarza nie po raz pierwszy ? co o tym myślisz ? ktoś podpuszcza czy się bawi?
a co do dalszej akumulacji... no cóż, kiedyś się skonczy i się zacznie realizacja zysków, czyż nie ?
na razie mamy głupie zachowania (albo wręcz celowe raczej)- raz ktoś sprzedaje np 1111 szt a potem tyle samo odkupuje, znów s 5000 sz i k 5000 szt - po kursie generalnie wyższym.
myślę, że jutro będzie scenariusz podobny - w ciągu dnia minus i zamknięcie na poziomie około 3,20 może 3,3.
Żeby tak się bawić to musisz mieć około 100k papierów plus jakieś luźne 200k PLN. Przy innych wielkościach ta zabawa nie miałaby miejsca. Chcąc teraz puścić 100k papierów tego nie jesteś w stanie zrobić stąd bardzo prosty wniosek, że przed dystrybucja będziemy mieli niezłą jazdę na zwiększonych obrotach. Jak na mój gust żeby cała akcja miała sens to celem jest 5-6 zł a później powolna gwałtowna dystrybucja do 4zł.
prawdopodobne możesz miec rację - skok na 5-6 pln i wtedy dystrybycja, ale jakoś nie moge sobie wyobrazic wywlenia ok 1y sa00k papieru na tak niepłynnym papierze - obroty sa wrecz marne, ale może bedze tak jak mówisz, mocny wyjazd na wyższy kurs i zasypanie później dużą ilością
ciekawy jestem, ile taka zabawa może jeszcze potrwac?
ale - tak jak kiedyś pisałeś, na wykreys, wsparcia i opory nioe ma co tu patrzec, bo nie trzyma sie to kupy :)) tu jest prowadzona myślę inna rozgrywka - tak uważam
szykujesz sie tez do łykania ? czy nałykałeś sie poniżej 3 ?? :))) ok 6 pln jest kurs ok, pod warunkiem, że kibla nie bedzie na rynku, a o tym przebąkują już "mądre głowy". nawet kibel nie pomoże wyskoku na 6 pln :)) ale pwnie masz rację - jak "upuszczę krwi" przy np 6 pln, to pewnie tez się nałkam na dobrej korekcie :)) no ok - korekta na 4-5 pln i co ?? wyjazd wyżej ? firma ma fajne aktywa, pytanie co z nimi zrobi ? i kal się będą one zachowywały ? wyniki przez to tez może miec ok. ale - może nie tyle fundamenty co jakaś "technika" albo bardziej psychologia siedzących na papierze ?? :))