• Idzie dobrobyt Autor: ~Dewajtis [5.173.214.*]
    Inflacja w lipcu wyniosła 4,2 proc. rok do roku, a w ujęciu miesiąc do miesiąca 1,4 proc. - poinformował w środę Główny Urząd Statystyczny. Odczyt jest zgodny z wcześniejszym szybkim szacunkiem GUS, wskazującym na znaczący skok tempa wzrostu cen w porównaniu z czerwcem.
  • Re: Idzie dobrobyt Autor: ~B52 [89.65.253.*]
    Miarą dobrobytu jest ... PKB Polski. Ten sam Główny Urząd Statystyczny podaje jego tempo wzrostu w II kwartale 2024 na 3,2% ... choć planowano 2,7%. Z kolei unijny Eurostat informuje o nawet 4% wzroście (rok do roku). "Idzie dobrobyt", ... szybciej niż zakładano.
  • Re: Idzie dobrobyt Autor: ~Dewajtis [5.173.214.*]
    Miarą mojego dobrobytu jest by żyło mi się dobrze, nawet jeśli PKB jest na niskim poziomie. Rosnąca inflacja raczej nie wróży mi dobrobytu.
  • Re: Idzie dobrobyt Autor: ~B52 [89.65.253.*]
    Dnia 2024-08-14 o godz. 16:01 ~Dewajtis napisał(a):
    > Miarą mojego dobrobytu jest by żyło mi się dobrze, nawet jeśli PKB jest na niskim poziomie. Rosnąca inflacja raczej nie wróży mi dobrobytu.
    Skoro jesteś emerytem (o ile dobrze pamiętam), to powinieneś wiedzieć, że miarą dobrobytu emeryta jest ... siła nabywcza jego emerytury. Zapewne wiesz, że waloryzacje emerytur nie pomogły utrzymać siły nabywczej na tym samym poziomie o znikających oszczędnościach na tzw. "czarną godzinę" ... "nie wspomnę".
  • Re: Idzie dobrobyt Autor: ~Prawda [94.254.235.*]
    Wielu przedsiębiorców w tym okresie co emeryci mieli 13 i 14 + waloryzację nie miało takiego przyrostu kasy to emerytom pokrywało w tamten czas inflację. Dodam że emeryci mają stała pensję i nie muszą się martwić o kasę. Dlatego ta 13 i 14 powinna być przeznaczona tak jak 500+ czy teraz 800+ chociaż w części zredukować na modernizację sieci przesyłowych energii elektrycznej bo to w tamtym czasie jako rozdawnictwo napędzało głównie inflację jak i nieodpowiednie decyzję wydawane przez PIS w czasie covidu i czesto również wspierane przez PO w sumie doprowadziły do gigantycznej inflacji. Modernizacja sieci już dziś by mogła dawać gigantyczne korzyści w postaci bardzo niskiej ceny energii a co za tym idzie bardzo niska inflacja i duży wzrost produkcji wewnętrznej która by się stała bardzo konkurencyjna.
  • Re: Idzie dobrobyt Autor: ~Polak [5.173.216.*]
    Dnia 2024-08-14 o godz. 16:01 ~Dewajtis napisał(a):
    > Miarą mojego dobrobytu jest by żyło mi się dobrze, nawet jeśli PKB jest na niskim poziomie. Rosnąca inflacja raczej nie wróży mi dobrobytu.

Rodząca? W zeszłym roku dobiło do 18%. Gdzie wtedy byleś?
  • Re: Idzie dobrobyt Autor: andgrz692529 [5.173.198.*]
    PKB jako takie nic nie pokazuje. Co do zasady jest to ogół dóbr i usług. Zagraniczne sklepy, salony samochodowe itp wytransferują zyski do swojego kraju u nas zostaną z tego pensje pracowników. I chyba w pkb się wlicza szara strefa.
  • Re: Idzie dobrobyt Autor: ~Buhahahaha [31.61.163.*]
    No.nie to za kaczego chooja złodzieja inflacja 22%.to były czasy
    Jesteś w mylnym błędzie, inflacja wysoka nie była winą kaczego...
  • Inflacja Autor: ~B52 [89.65.253.*]
    Od stycznia 2016 do końca 2023 roku, ... skumulowana inflacja wynosiła 48,77%
  • Re: Inflacja Autor: ~Dewajtis [5.173.214.*]
    Skumulowana, która zawierała okres, w którym wydarzyło się na świecie dużo złego, co miało wpływ na inflację nie tylko w Polsce. Chwyt dobry, ale tylko propagandowy. Nie rób z ludzi rozumnych i.diotów.
  • Re: Inflacja Autor: ~B52 [89.65.253.*]
    Rozumny człowiek powinien wiedzieć, że ... sucha informacja na temat rzeczywistej inflacji, korygująca niewłaściwe "dane" innego internauty nie jest propagandą, ... a sprostowaniem. Prawda nie powinna nikogo ogłupiać, prawdę należy przyjmować taką jaką ona jest. PS ... moja odpowiedź skierowana do Ciebie (powyżej) na temat spadku siły nabywczej emerytury, czy oszczędności "na czarną godzinę", ... spotkała się z milczącą akceptacją, ... tego niezaprzeczalnego faktu ma się rozumieć. Nie uznałeś w tym przypadku, że to jakiś "chwyt propagandowy".
    Nie kwestionuję wysokości skumulowanej inflacji, ani jej negatywnego wpływu na wartość nabywczą nie tylko emerytury. Więc nie kombinuj. Kwestionuję sposób podawania tej informacji podkreślaniem winy rządu ZP za wysoką inflację z celowym przemilczaniem przyczyn oraz tego, że problem był globalny, a większość najważniejszych przyczyn leżało poza granicami Polski (szantaż energetyczny i wojna na Ukrainie) lub było niezależne od działań rządu jak pandemia.
  • Re: Inflacja Autor: ~B52 [89.65.253.*]
    Proszę o wskazanie, gdzie w tej mojej informacji o tym, że.... "(od stycznia 2016 do końca 2023 roku ... skumulowana inflacja wyniosła 48,77%)" ... jest zawarte choćby jednym słowem, ... moje podkreślanie winy rządu ZP ? Wciskasz przysłowiowe "dziecko w brzuch" wyjątkowo prymitywnie, co nie jest jakąkolwiek nowością, ... udowadniałeś to kiedyś gorliwie i nic jak widać nie zmieniło się.
  • Re: Inflacja Autor: ~Nikt [217.97.85.*]
    Nie gadać z onucą
    Dyskusja polega na wymianie zdań. Wskazałem, że inflacja znów rośnie, mimo że za PiS zaczęła wyraźnie spadać. Stąd mój ironiczny tekst o nadchodzącym dobrobycie. Włączyłeś się do dyskusji w kontekście wykazywania inflacji w latach rządów PiS. Nie musiałeś nazywać po imieniu. 2016-2023 to o co chodzi? Można rozmawiać przez niedopowiedzenia? Można, i ty to robisz.
  • Re: Inflacja Autor: ~PIOTR [37.248.152.*]
    A norweski fundusz sprzedał połowę akcji Orlenu. No i się wyjaśniło, dlaczego przez pół roku kurs waha się miedzy 60 zł a 70 zł. Zakładam, że na razie nie będą dalej sprzedawać, więc jak oni przestaną sypać, to po wynikach powinno być w górę.
  • Re: Inflacja Autor: ~Polak [5.173.216.*]
    Dnia 2024-08-14 o godz. 18:02 ~Dewajtis napisał(a):
    > Chwyt dobry, ale tylko propagandowy.

Tak jak to, że nie wspomniałeś o zniesieniu tarczy?

A kto ją zniósł? Teraz rządzi Tusk i może zrobić co chce. Mógł ją utrzymać.
  • Re: Idzie dobrobyt Autor: ~Alibaba [188.146.142.*]
    Buhaha...masz nie po kolei w gĺowie, ale znasz łacinę
  • Re: Idzie dobrobyt Autor: kkk1111 [89.64.124.*]
    masz racje i dlatego Norwegowie sie wycofują a ceny akcji lecą dla jasności rozumiem sarkazm twego postu
    Jak zauważa analityk Cinckiarz.pl Bartosz Sawicki, Fak, że inflacja bazowa w lipcu przyspieszyła z 3,6 do 3,8 proc. r/r., to pierwszy wzrost wskaźnika od marca 2023 r., gdy jego dynamika osiągała rekordowy poziom 12,3 proc. r/r., a ceny z wyłączeniem energii i żywności w minionym miesiącu podniosły się o 0,4 proc. m/m.

W istotnym stopniu przyczyniły się do tego pierwsze podwyżki rachunków za wodę i odbiór ścieków. Kategorie te podrożały odpowiednio o 3,1 i 1,7 proc. m/m - zauważa Sawicki.

Dane wypadły też powyżej rynkowych prognoz zakładających odczyty 0,3 proc. m/m i 3,7 proc. r/r.
[x]
PKNORLEN -2,96% 140,08 2026-05-15 17:04:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.