Wyniki za pojedyncze kwartały nie mają aż tak dużego znaczenia. Decyzje co do kierunku rozwoju już zapadły i kapitalizacja spółki w naturalny sposób, skokowo będzie się zwiększać.
Czekamy na symboliczne uaktywnienie się któregoś z insiderów po stronie kupna, analogicznie jak na Synektiku.
Mamy wyniki. Duży progres rok do roku. Przychody pięknie, spadek zobowiązań, przepływy pieniężne super, poziom należności zapowiada przyzwoity 3 kwartał. Jest zapowiedź, że przed końcem roku spodziewają się domknięcia sprzedaży kolejnych robotów. Jestem zadowolony. A Wy jak to widzicie?
Mały zysk ze sprzedaży robota, ciekawe jak to odbierze rynek. Niby widać progresję 8 na pewno się spolka rozwija z kwartału na kwartał ale chyba wiele osób łączyło ja więcej prowizji od robota za 3 mln
Toma, poza zyskiem netto spójrz na przepływy pieniężne , plus wzrost zapasów (przełoży się na wyniki w kolejnych okresach) i obniżenie poziomu zobowiązań krótkoterminowych. Do tego przypuszczam, że ponieśli koszty związane z podpisaniem umowy z firmą w Szwajcarii.
No tak rozwija się spolka powiększa rezerwy zmniejsza zobowiązania i to jest pozytywne tylko obawiam się że rynek liczył na większy zysk spolki od robota i to może lekko ostudzić zapały ale zobaczymy w piątek
Nie ma co wyciągać wniosków na podstawie sprzedaży jednego robota. Dla mnie kluczowe jest jak będzie wyglądało zainteresowanie robotami w kolejnych miesiącach/kwartałach. Konkurencyjnym robotem jest Rosa, który jest już dobrze rozpowszechniony w kraju i to on może liczyć na efekt kuli śnieżnej. Jeśli kilka ośrodków zdecyduje się na adaptację Omnibotics to uwierzę w potencjał. Na razie wyniki zgodne z moimi oczekiwaniami, ale będę obserwował co będzie się działo w trakcie kolejnego kwartału. A swoją drogą to chciałbym poznać plany zarządu, roboty to tylko dodatek do głównej działalności, którą będą rozwijać, czy skupią się bardziej na tym kierunku.
Też bym chciał poznać plany zarządu. Mam nadzieję, że otworzą się na jakiś czat inwestorski lub webinar. Wtedy można by się dowiedzieć, czego oczekiwać w przyszłości.
Co do Rosy i Omnibotics: jakiś czas temu porównywałem oba roboty i pamiętam, że się czymś istotnym różniły, ale teraz nie jestem w stanie przytoczyć przewag.
przepływy też na dużym in plusie, rośnie zatowarowanie, środki trwałe.
Na pewno źle to nie rokuje.. jakieś gamingi (wydmuszki bez gier) po takich raportach by rosły po 200%... ale czekamy cierpliwie...
Po forum także widać, że nie ma na razie trollowania, oszukiwania, naganiania, wyzywania od peroniarzy, naganiaczy itp..
Więc dobrze to świadczy o spółce, z tego wynika, że nie wykupiła żadnego pakietu trollingu, ani manipulowania kursem od animatora rynku itp... jak to się często dzieje.. Zarząd patrzy w fundamentalne kwestie a nie dochody finansowe i spekulacyjne, to może być mocny "koń" na wiele sezonów i wygrany przede wszystkim
Wygląda więc na to, że rynek sprawdza w raportach tylko pozycję "zysk netto". Też spodziewałem się wyższej wartości w tym miejscu (0,7-0,8), ale jeśli czytasz dokładniej raport, to widać, skąd to wynika. Dla mnie spółka jest w fazie wchodzenia na wyższy level i to niesie z sobą koszty. Myślę, że we wzroście wynagrodzeń czy zapasach widać, że ponoszą koszty rozszerzania oferty. Pewnie kilka kwartałów potrwa zanim interesująca rynek pozycja będzie na wymarzonym poziomie, ale wtedy już ten rynek nie kupi akcji w obecnej cenie.
Więc jest tak jak mówiłem. O tych 12 zł możecie sobie pomarzyć w najbliższych miesiącach. Sprzedaż kolejnego lub dwóch robotów nie podbije wyceny znacznie bo wychodzi na to że mają 100 tys od robota zysku netto. Na koniec roku przy sprzedaży dwóch kolejnych obstawiam kurs 7 zł albo 8 max
Widać gołym okiem o co chodzi. Podaż jest rozdrobniona a duzi gracze trzymają i akumulują, lub przynajmniej próbują akumulować resztki akcji. Nikomu się nie spieszy bo świadomi gracze i tak wiedza ze kupienie tego poniżej 5.00 graniczy z cudem. Jedynie jakaś korekta rynkowa pomogłaby kupić jakieś pakiet rzędu 15-20 tysięcy sztuk. W sumie nie ma znaczenie czy to jest 6 czy 7 zł . Spółka będzie kupowana po 5 i powyżej 7 zł tez będzie kupowana bo wejdą do gry chłopcy od kresek i zobaczą nagle potencjał. W ostatnich dniach bardzo trudno o jakieś sensowne zakupy i wpadają jakieś ochłapy po kilkaset sztuk. Może trochę postraszą we wrześniu to słabe ręce się aktywują :) Oby tylko coś sypnęli przed kolejnym ESPI bo trzeba będzie gonić rynek powyżej 7ki
Rusza #KPO na ochronę zdrowia. Ponad 17 mld zł inwestujemy w efektywność, dostępność i jakość systemu ochrony zdrowia.
Już teraz przedsiębiorcy i jednostki naukowe mogą aplikować o środki na rozwój badań w naukach medycznych i nauk o zdrowiu – do dyspozycji jest 500 mln zł.
W najbliższym czasie ruszają nabory z 4 inwestycji:
✅ Rozwój opieki długoterminowej w szpitalach powiatowych – łącznie 670,1 mln zł,
✅ Rozwój i modernizacja szpitali – łącznie 9,464 mld zł,
✅ Przyśpieszenie rozwoju usług cyfrowych w ochronie zdrowia – łącznie 4,466 mld zł,
✅ Modernizacja i doposażenie obiektów dydaktycznych – łącznie 3,137 mld zł.
Myślicie, że Nawiswiss podpisało by umowę dystrybucyjną NA WYŁĄCZNOŚĆ na duży rynek polski, gdyby nie miało pewności, że dystrybutor sprzeda w ciągu roku kilka ich urządzeń? Moim zdaniem będziemy tu mieć z 3-4 espi na ten temat do przyszłych wakacji.
Mnie ciekawi czy firma będzie miała siłę przebicia żeby dotrzeć do szpitali i przekonać do zakupu. Jednak to firma z branży medycyny estetycznej, inne zaplecze kontaktów. Skoro i tak mają 5-letnią wyłączność z Corin na roboty OMNIBotics to być może powinni pomyśleć o współpracy z Synektik, który siedzi w sprzęcie dla szpitali, a nie ma w ofercie robotów ortopedycznych. Zależy jaka jest marża, ale chyba lepiej sprzedać 10+ i podzielić się marżą, niż 3-4 samodzielnie. Głośno myślę, może zarząd nie widzi takiej potrzeby.
Autor, piszę o urządzeniu a nie robocie. Nawiązuję do komunikatu z 5 sierpnia. Co do kwestii dostępu do szpitali (piszą w komunikacie o 320 szpitalach) to pamiętaj, że dostarczają już od kilku lat endoprotezy od Chunli.
Do przeczytania wywiad z prezesem Synektika. Myślę, że można trochę wniosków wyciągnąć dla MSM.
https://www.bankier.pl/wiadomosc/Synektik-chce-poszerzyc-portfolio-i-wprowadzic-nowe-urzadzenia-na-rynek-w-2025-r-wywiad-8799858.html
Swoją drogą przydałby się jakiś wywiad z kimś z zarządu MSM.
3-4 ESPI raczej w tym roku. Kolejne ESPI będą triggerem do zebrania resztek płynności FF a z każdym kolejnym robotem będziemy odcinać popyt :) Już teraz widać że chętnych do oddawania nie ma za bardzo, no bo i po co oddawać spółkę która nie ma nawet 15 mln kapitalizacji. Na tym etapie spółka zalicza się do bardzo wąskiego grona niedoszacowanych. Plusem dla detalu jest to że kilku graczy to zebrało i dobiera konsekwentnie, patrząc w perspektywie długoterm.
Patrząc na ratio FF/kapitalizacji i potencjału. Szacuję 3-4 ESPI minimum w tym roku.
1 ESPI- Wybicie powyżej 7 zł 2- 10-14/15zl i stabilizacja 3- 14/15zł - stabilizacja 4- 24zł cel minimum w tym roku
Prezes Synektika pisze o tym, że wzrasta liczba powtarzalnych przychodów. Myślę, że i MSM będzie miała coraz wyższą bazę przychodów (np. z dostaw endoprotez czy szkoleń personelu medycznego) wraz z wprowadzaniem na rynek kolejnych robotów i urządzeń. Szczyt boomu inwestycyjnego w branży ma nastąpić w latach 2025-2026, więc najlepsze dopiero przed nami.
Zgoda że szczyt boomu przed nami, natomiast kurs zdyskontuje to kilkanaście miesięcy wcześniej. Dystrybucja akcji będzie robiona już na dobrych informacjach wynikowych, przy kapitalizacji nie mniejszej niż 50 mln zł. Teraz kupujemy po taniości przyszłość tej firmy.