Taki jeden jak w marcu spadło do 22 groszy, przewidywał kiszenie się na tym poziomie 19-23 2-3 lata. A ostatnio twierdził, że 24 jeszcze w lipcu, potem poniżej 30 jeszcze w lipcu. Wczoraj już pisał o "małej obsuwie" w swoich przewidywaniach, jakby przewidział karach na giełdzie w Japonii. A sam chętnie innym wypomina ich nietrafione przewidywania.
Od kilku lat spółka nie podąża za rynkiem, ale jeśli kurs jest trzymany nisko i brak informacji jest celowy to teraz jest jeszcze lepsza sytuacja do tanich zakupów. Ciężko uwierzyć, że spółka, która ma 65 mln przychodów nie ma żadnych informacji, które mogły by przynajmniej utrzymać kurs na jakieś poziomie np. powyżej 0,40.
Niestety póki co tak jest i zarząd nie informuje o żadnych podpisanych nowych mowach. Niedługo raport, to zobaczymy jak spółka się rozwija i ile kto dokupił akcji...
Nie wiem, czy raport lepszy lub gorszy coś tu zmieni. Ostatnio widać dużo większa aktywność Strars co niby powinno się przełożyć na wyniki. Nie widać po obrotach, żeby miało coś się zmienić w ilościach posiadanych akcji. Też czekam na raport, bo to jedyna szansa, żeby się tu czegoś dowiedzieć.
To jest właśnie kwintesencja tej spółki i działania jej zarządu. Akcjonariusze się nie liczą dopóki nie trzeba wypchnąć akcji, a na razie przerzucanie udziałów w sumie swojej spółki między sobą. Kupimy udziały od siebie i będzie git. Wycena IB jest na poziomie obietnicy o kapitalizacji, czyli zdecydowanie niemająca niż wspólnego z rzeczywistością i nie do osiągnięcia. Ciekawe w jaki sposób oni wycenili IB i czy zrobili to przy jakimś grillu, czy po prostu mieli taką finansową potrzebę.
IB w 2021 roku miał 13 451 490 PLN zysku netto, w roku 2022 miał 11 922 252 PLN zysku netto. Wcześniej hubtech miał niecałe 62% udziałów, teraz ma ponad 97%. Według uchwał z roku 2021 i 2022 cały zysk został przeznaczony na kapitał zapasowy. Za kwotę nieco ponad 75mln kupili 35% z zysku z poprzednich lat i zysk który IB wygeneruje w przyszłości. Licząc, że kupowali akcje po cenie około 0.9PLN za akcję można szacować, że określili wartość spółki IB na poziomie +200mln. Jeśli brać pod uwagę same zyski z lat 2021 i 2022 to zakup nie był tani ale też nie przesadzili za bardzo z wyceną, należy jednak pamiętać, że nadal nie mamy raportu z 2023 roku.
W liczbach wygląda to w miarę przyzwoicie, ale przecież to oni stworzyli tę spółkę i przerzucają udziały między sobą, wyprowadzając tak naprawdę kasę. Z prawnego punktu widzenia pewnie wszystko jest ok, ale dla akcjonariuszy jest to zabieg bez znaczenia, a już na pewno bez wpływu na kurs. Zobaczmy, czy to się z czasem odbije pozytywnie na wynikach. Zapłacili 75 mln, za wszystkie nabyte akcje, ale kto wziął tę kasę, zarząd IB? Przecież to cały czas ta sama ekipa.
Wg. sprawozdania z działalności z 2022 roku było to 9 osób prawnych i 3 osoby fizyczne każda poniżej 4.5%. Nie dowiemy się kim byli bo tego raport nie podaje. Możliwe, że są to osoby z zarządu lub rady nadzorczej ale to nie ma większego znaczenia. Ważne jest to, że jeśli Inventionbio zacznie wypłacać dywidendy to będą one trafiały do Hubtecha i o tyle będzie powiększony zysk spółki. Oczywiście jeśli przepłacili za te udziały to nie jest to dobra informacja ale ciężko to określić nie mając raportu finansowego spółki IB za rok 2023. Jeżeli jednak wziąć pod uwagę raporty z 2021 i 2022 roku to owszem nie był to najtańszy zakup ale też niekoniecznie był to zły zakup. Pod warunkiem, że IB będzie się nadal rozwijać i przynosić coraz większe zyski.
Zarząd robi trochę pod górkę akcjonariuszom mniejszościowym ale trzeba być uczciwym w ocenie. Nie są to przestępcy jak niektórzy tutaj piszą. Poza tym wielu z Was nie jest w stanie odrobić lekcji i sprawdzić podstawowych i dostępnych informacji. Skoro macie taką a nie inną wiedzę na temat spółki to nie dziwię się, że kurs się osuwa. Póki akcje są w słabych rękach póty kurs nie obierze innego kierunku.
Gdyby akcje były w słabych rękach, to kurs by nie zatrzymał się nawet na 0,20 przy tych informacjach, które były w ostatnich kilku latach. Informacje, które się pojawiały, pojawiały się w Plus biznesie i były po prostu złe, a zarząd dalej miał w głębokim poważaniu akcjonariuszy i nawet nie zoorganizował webinaru, żeby, cokolwiek wyjaśnić. Jak się okazuje nie informowali rzetelnie nawet tych, którzy pojechali na WZA. Uważam, że akcje mają ludzie, którzy mimo tego, co ich tu spotyka wierzą w spółkę, ale zarząd ma ich gdzieś. Wywalili 75 mln dla siebie za spółkę, która była i tak ich. Ok, mieli prawo. Co do dywidendy, to ja nawet nie słyszałem o takich planach. Chyba na żadnej spółce z NC akcjonariat nie wykazał się takà cierpliwością.
Zgadzam się, tamte doniesienia powinny być wyjaśnione przez zarząd. Rzeczywiście może przesadziłem w swoim osądzie. Przepraszam jeśli Cię uraziłem. Co do samego przekazywania sobie akcji z ręki do ręki, to czym innym jest jeśli osoba fizyczna jest właścicielem akcji a czym innym gdy jest nią Spółka akcyjna hubtech. Nie mówiłem też o dywidendzie hubtecha a o ewentualnej dywidendzie spółki Inventionbio. Nie wiem po co kupowali te akcje i zwiększali posiadanie do 97% może po to by fundusz miał ponad 60% a może po to by pozostali współwłaściciele spieniężyli akcje. Ktoś nie sprzedał z tych podmiotów/osób fizycznych bo 100% nie mają. To też skłania do przemyśleń. Może ktoś uznał że te akcje są warte więcej? Można gdybać ale pewne jest to że hubtech jest teraz w posiadaniu tych akcji czy tego chcemy czy nie.
Po to jest forum, żeby sobie podyskutować lub wymieniać się jakimiś informacjami. Tu się nie ma co ani, na kogo obrażać. Jak uważam, że te ruchy nie są dobre, ale patrzę z perspektywy akcjonariusza, dla którego jest to wyprowadzonie dużej kasy bez żadnej korzyć dla akcjonariuszy. Czasami wydaje się to wszystko proste jest OB, Stars IB spółki zarabiają i powinno być tylko lepiej. A z drugiej strony mamy zarząd, które zupełnie zapomina, że spółka jest na giełdzie i ma akcjonariuszy.
Ja na to patrzę trochę z innej strony. Te 35% spółki IB nie należało do hubtecha więc tylko 62% zysku ze spółki mógł trafić do naszego koszyka. Teraz jest to 97%. Nie kwestionuję słuszności zakupu spółki która wykazuje zyski. Mogę jedynie zakwestionować cenę za którą kupili udziały w IB. Tak jak wcześniej pisałem, nie mamy raportu za 2023 więc trudno tutaj cokolwiek pisać na temat ceny... Drugim problemem jest emisja 200mln akcji. Nie jest problemem to, że wpompowali 60mln w spółkę. Problemem w mojej ocenie jest to, że wpompowali 60mln po 30gr za akcję przez co mocno wpłynęli na wskaźniki spółki, które zaczynały być bardzo dobre. I tutaj rzeczywiście można się doszukiwać powodów dla których zarząd nie chciał wyjaśniać doniesień o prokuraturze. Zapewne chcieli kupić więcej za mniej co jest rzeczywiście zagraniem wyrachowanych graczy.
Podsumowując, uważam że masz słuszność. Trzeba patrzeć na ręce zarządowi ale bez chociażby 5% nic nie wskóramy.
Na pocieszenie dodam, że mimo tych wszystkich negatywnych doniesień, zagrywek etc. zarząd robi świetną robotę jeśli chodzi o rozwój spółki i spółek córek. Dobrze prowadzi marketing, ma świetne produkty, które zresztą sam używam i sobie chwalę dlatego wierzę, że spółka da zarobić. Liczę na to, że obaj wyjdziemy na tym dobrze.
Dlatego nikt tu nie narzeka na prowadzenie działalności. Spółką się rozwijają. Dla mnie cały czas jest problem braku informacji i czekanie od raportu do raportu, żeby się czegokolwiek dowiedzieć. Może w końcu skończą te wszystkie kombinacje i wrócą do informowania. Już chyba mają wszystko poukładane.
Dnia 2024-08-08 o godz. 16:45 ~Kolejnyoszukany napisał(a): > Dlatego nikt tu nie narzeka na prowadzenie działalności. Spółką się rozwijają. Dla mnie cały czas jest problem braku informacji i czekanie od raportu do raportu, żeby się czegokolwiek dowiedzieć. Może w końcu skończą te wszystkie kombinacje i wrócą do informowania. Już chyba mają wszystko poukładane.
Możecie być spokojni i ze swobodą dyndać dalej latami na tym boruciamnym haku, wiecie dlaczego? Macie na pokładzie niejakiego sandoakna-65%, który to oznajmiał na forum okazję i stawiał po taniości koszyczki "po lewej" jeszcze na poziomach 0,45 a zadeklarował, że on tu rozdaje karty i zgasi światło ostatni :)
Ps. czy sprawca waszej finansowej porażki był już u spowiedzi ? No, pytam o tego z wyrokiem....który deklarował miliard dolarów kapitalizacji i ustawił "inwestora niepowiązanego" :)