Jeśli coś ma pokrycie księgowej wartości (ekonomia, finanse) na poziomie 10 zł, to czy ktoś kto kupi po 60 zł przepłaca, czy robi interes życia...? Jeśli obraz jest wart 1.000.000 zł to możesz go kupić za 2.000.000 zł. Twoja sprawa. Ale czy taka inwestycja, gzie wiesz, że wydajesz 2 mln. na coś, co jest warte 1 mln. jest opłacalna? Przecież wszyscy wiedzą, że M. przylazł na GPW sprzedać akcje (sam powiedział, że chce na GPW pozyskać kapitał z akcji), a nie odkupić drożej i dać zarobić "długoterminowym"... Mam nadzieję, że wyjaśniłam.
wartość księgow w takiej spółce nie ma wiele znaczenia? ale faktycznie jest drogo bo wyniki finansowe się pogorszyły ostatni i p/e jest powyżej 20 trzeba będzie jeszcze troche poczekać aż spadnie poniżej 30zł, bo mentzen ustawił silny opór na 34zł (napisał na twitterze, że będzie przy tej cenie skupował duże ilości) wiec dużo osób się ustawi na troche powyżej 34zł, żeby kupić ze stop losem powiedzmy na 31zł, risk reward jest dobry
Jak myślicie ile ten papier toaletowy powinien kosztowac jesli wartosc ksiegowa np .Tauronu wynosi 10/akcje a jak by nie było tam ciezko nie miec zysku.
przy obecnych wynikach 20-30zł i wartość księgowa nie ma nic do rzeczy, to jest spółka oparta niemal wyłącznie na wartości niematerialnej, intelektualnej, rozpoznawalności mentzena, która nie jest ujęta w księgach rachunkowych, można badać obecne zyski i potencjał przyszłych zysków i rozwoju, nie wiem jak tępym trzeba być, żeby tego nie rozumieć i do tauronu porównywać
kupując po 60 zł myślałem, że pójdzie na poziom LPP, a chytry plan był taki, by wyskoczyć wcześniej np. po 90 zł, czy 100 a wyście zeszmacili kurs - wstydźcie sie.
z 60 do 90 to miałbyś zarobku troche ponad 30%, a jaki masz plan wyjścia jak już jest poniżej 40zł i ciągle spada? i dlaczego nie kupiłeś w ofercie publicznej po 36zł, tylko dopiero na euforii?
Macie Sławka za nierozgarniętego? toż to była zwyczajna podpucha nie sądzę że osoba świadoma wypisuje podobne głupoty pod wpływem emocji na twitach , poczytał wasze wypociny chce się pozbyć leszcza z akcji i właściwie dziś obserwujecie jego skup pewnie cena jest ok ile da się wyrwać przy takim rynku zobaczymy bo nie sądzę by jakiś leszcz po wysłuchaniu wypocin na youtubie o rychłym zawaleniu się rynku sobie skubał :) będzie dziś odcięcie od 37 pln. :)) to najlepsza okazja lepszej nie widzę :)
do Tomka:
cyt.: "wartość księgowa nie ma nic do rzeczy, to jest spółka oparta niemal wyłącznie na wartości niematerialnej, intelektualnej, rozpoznawalności mentzena, która nie jest ujęta w księgach rachunkowych"
Otóż nie, wartość księgowa na początku roku tej spółki wynosiła ok. 0,15 zł/akcję, natomiast wzrost był spowodowany aportem wartości niepieniężnej w postaci działalności gospodarczej (JDG) Sławomir Mentzen - wycenionej właśnie na 10 mln zł.
wlasnie chyba to napisałem? skoro wartość księgowa wzrosłą z 15gr do 10zł na akcje a cena akcji jeszcze w tym czasie spadła, to to tylko dowodzi tego, że wartość księgowa nie ma nic do ceny akcji jeżeli chodzi o tą spółkę...