• Reko Autor: ~Marx [83.29.146.*]
    Kilka spostrzeżeń dotyczących reko:
    1) Nigdzie nie zidentyfikowałem aby autor uwzględnił fakt, że akcjonariusze Grenevia partycypują w 51% w segmencie PV jak i e-mobility - robi to ogromną różnicę.
    2) Żadnej wzmianki na temat nowych kierunków elgor, famur, impact (gird, stacje transformatorowe, przekładnie przemysłowe, serwis farm wiatrowych, produkcja trubin wiatrowych i wielkoskalowe magazyny energii). Ma to istotny wpływ na przyszłość spółki w szczególności segmentu górniczego, który zapewne w prognozie umiera. Na większość tych programów zostało pozyskane dofinansowanie. Jest to duży katalizator wzrostu. W produkcji turbin może partycypować rząd.
    3) Nie wiem czy źle patrzę ale nie widzę żadnej grupy porównawczej, ani modelu finansowego spółki którym byłaby poparta wycena.
    4) Autor podwyższył w sposób subiektywny betę o 0,5 ze względu na problemy zielonych segmentów. Tylko, że zielone segmenty dla akcjonariuszy nie stanowią tak istotnego tortu kawałka całego przedsiębiorstwa. Sprawa jest dużo istotniej zagmatwana z powodu 51% udziałów i wewnętrznych pożyczek w kwestii ustalenia ryzyka w szczególności segmentu PV.
    5) Dodatkowo nie wiem czy autor bierze pod uwagę w wycenie możliwość czerpania korzyści z farm PV w postaci ee oraz gwarancji.

Wydaję mi się, że Grenevia jest dosyć skomplikowaną spółką do wyceny. Podejście wydaje mi się błędne. Głównie z powodu wewnętrznych pożyczek i konsolidacji 51% udziału.
  • Re: Reko Autor: ~Cramer [159.205.142.*]
    Również informacja o sprzedaży farm fotowoltaicznych za 180 mln PLN nie została uwzględniona gdyż ta pojawiła się już po opublikowaniu rekomendacji
  • Re: Reko Autor: ~sens [109.126.175.*]
    Zgoda, ta rekomendacja, podobnie jak poprzednie są mocno wybrakowane i niewiarygodne. Przy ostatniej mimo to trafił, że będzie spadek - bo nie sądzę, że swą rekomendacją to sprawił.
  • Re: Reko Autor: ~As [31.61.183.*]
    Zwróćcie uwagę na dzisiejsze info odnośnie zakupu farm fotowoltaicznych przez Orlen o łącznej mocy ok. 300MW - zapłacili za nie 1,15mld zl. To znaczy, ze wartość farm Grenevii jest również na zbliżonym poziomie, a nie na poziomie 300mln zl jak to pokazują w raporcie.
  • Re: Reko Autor: ~Marx [83.29.146.*]
    Znalazłem, że sprzedaż za 180 mln dotyczy 50MW. Czyli mamy cenę 3,6 mln zł/ 1MW. Testy były robione na 3,7 mln/zl. Jest to dobry znak gdyż aktualnie rynek wycenia portfel tych farm znacznie poniżej tej wartości.
  • Re: Reko Autor: ~As [31.61.183.*]
    No sama Grenevia robiła na to odpisy, tak jakby wartość farm była dużo dużo niższa, a najświeższa umowa Orlenu pokazuje, że jest wręcz przeciwnie
  • Re: Reko Autor: ~Nimozja [109.197.172.*]
    Czyli kto tutaj robi kogoś w bambuko?
  • Re: Reko. Nie kogoś robi ... Autor: ~Al-Capone [77.222.229.*]
    Dnia 2024-08-02 o godz. 16:30 ~Nimozja napisał(a):
    > Czyli kto tutaj robi kogoś w bambuko?

>> Nie kogoś robi w picipolo, tylko inwestorów. Tu zalatuje zmową, jak zresztą w każdej prawie spółce.. Zobaczysz , jak tu zleją kurs na 1,2 - 13 zł .Sami wiszący na wieki , nie wiedzą co robić w tej sytuacji. Wierzyli w jakieś analizy, wykresy, wyckoffy, rekomendacje i inne duperszmelce. Wielu z nich już nie ma wśród żyjących.. Różne słuchy krążą.. ..
  • Re: Reko. Nie kogoś robi ... Autor: ~As [31.61.183.*]
    Tym razem masz rację - 13zl w zasięgu
  • Re: Reko. Nie kogoś robi ... Autor: ~Marx [83.29.146.*]
    W umowie Orlenu masz jeszcze farmy wiatrowe które są ponad 2x droższe od PV.
[x]
GRENEVIA -2,31% 3,17 2025-12-05 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.