• Pytanie dla kumatych Autor: ~Stefan [188.33.224.*]
    Do kiedy musiałem posiadać akcje aby otrzymać dywidendę? Z góry dziękuje za odpowiedź
  • Re: Pytanie dla kumatych Autor: ~Luki [88.220.46.*]
    Akcje musisz posiadać do dzisiaj. Ale że giełda sprzedaż i kupno akcji rozlicza na +2 dni to jeśli sprzedałeś lub kupiłeś akcje w piątek (przed odcięciem o 17:00) to dopiero dziś ta transakcja jest fizycznie zrealizowana i te transakcje co zrobiłeś w piątek dziś się staną rzeczywistością :) jak chcesz kupić pod dywidendę to otrzymasz ja dopiero za rok :) jak coś to niech ktoś mnie poprawi bo nie jestem rekinem parkietu
  • Re: Pytanie dla kumatych Autor: ~investor [37.225.54.*]
    Obaj nie macie racji, akcje należało zakupić pod dywidendę do piątku 17:00. Wczoraj był pierwszy dzień notowań już bez prawa do dywidendy, w zamian ścięto kurs o jej wysokość (uważam, że nie powinno tego być), a do dzisiaj prawo do dywidendy jest rejestrowane w depozycie. Stąd jest D+2, bo dwa dni robocze / sesyjne są podobno na to potrzebne. Ja uważam, że oznaczenie jest mylące, powinno być D-2, od dnia dywidendy odjąć dwa dni robocze / sesyjne, ale to zależy co nazwiemy D. Akcje można od początku wczorajszej sesji sprzedać nie tracąc prawa do dywidendy. Piątek 26 lipca to był dzień, w którym należało mieć lub zakupić do końca sesji akcje. Od wczoraj jest po herbacie, po dywidendę zapraszamy za rok:) Mam nadzieję, że wyjaśniłem...
  • Re: Pytanie dla kumatych Autor: ~Stefan [188.33.224.*]
    Czyli jak sprzedałem akcje wczoraj to otrzymam dywidendę?
  • Re: Pytanie dla kumatych Autor: ~investor [37.225.54.*]
    Jeśli miał Pan je w piątek 26 lipca na rachunku, to tak, otrzyma Pan dywidendę w kwocie 0,81 x 3,57 PLN x wolumen akcji na koncie do końca sesji 26 lipca br. Wczoraj już mógł Pan sprzedać papiery nie tracąc prawa do dywidendy.
  • Re: Pytanie dla kumatych Autor: ~Stefan [188.33.224.*]
    Dziękuje za wyczerpującą odpowiedz i w ogóle za chęć jej udzielenia:) dużo zdrówka życzę i powodzenia w inwestycjach. Pozdrawiam serdecznie
  • Re: Pytanie dla kumatych Autor: ~investor [37.225.56.*]
    Nie ma sprawy, dziękuję za życzenia i również powodzenia na parkiecie:)
[x]
WITTCHEN -2,57% 16,66 2025-09-19 17:01:07
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.