Dnia 2024-07-25 o godz. 15:14 ~Ttt napisał(a): > Dokupujecie czy czekacie na większą promocje?
dobra cena , na plus , debiuty, w tym żabka i wiele innych, etf, na reity, pierwsze pół roku rekordowy obrot akcjami, . ta cena to promocja , tylko kupować .. jutro powrót wzostów, pazdziernik 60 zł, takiego gobrego roku GPW jeszcze nie miało...
Każdy robi jak uważa. Podejmuje swoje decyzje. To przede wszystkim :)
A jeśli pytasz o zdanie innych to według mnie przed spółką GPW najlepsze lata w historii. Zmiana optyki na nowe produkty i funkcje, być może giełdowe REITy, zachęcanie inwestorów indywidualnych, wzmagające obroty, nowe debiuty, w tym tak jak pisał przedmówca ŻABKA, coroczne dywidendy (przy obecnym kursie jakby dywidenda miała być też 3zł jak w tym roku to mamy stopę ponad 7%, a według mnie z każdym rokiem będzie co raz wyższa dywidenda). Także obecny kurs 41,50 jest dla mnie bardzo atrakcyjny przy perspektywie według mnie 65-70zł w ciągu kilku kwartałów i po drodze kolejna dywidenda. Ja w ciągu roku zawsze od lat dokupuję i powiększam zaangażowanie w GPW.
Dla mnie GPW to typ spółki, którą każdy powinien mieć jak tworzy sobie portfel 5-10 spółek. W tym chce mieć 1-2 sztuki z corocznymi dywidendami (np. ORANGE i GPW). Potem jakieś 2-3 spółki z najbardziej ciekawych perspektywicznych game-changaerów sektorów z największym potencjałem wzrostu w ciągu do 2-3 lat (np. SUNEX - wszystkie produkty około OZE od kolektorów i fotowoltaiki, po zasobniki pompy ciepła i jeszcze wodór, solidna pozycja w Niemczech i teraz rozwija się też w Austrii i na innych zagranicach; KBJ - bardzo solidna firma dotychczas szeroko rozumianym IT, w tym z mega potencjałem z AI, ostatnio pakiet 50% kupiła duża europejska firma),
do tego jakieś 1-2 spółki, z czym co ma jakiś temat zrewolucjonizować, czyli takie które albo przepalą wszystko co się zainwestowało, albo dadzą niemiłosiernie zarobić, starają się o jakiś patent, jakieś certyfikaty (np. CELONPHARMA),
i na koniec jakieś 1-2 spółeczki ze strategicznych sektorów dla kraju zakupić w zależności od cyklu koniunkturalnego i/lub surowcowego, czyli jakiegoś energetyka (np. ENERGA - tutaj wchodzi w grę jeszcze jej sztuczne niedowartościowanie przez zabawy poprzednich władz, JSW - każdy ma złe mniemanie o tej spółce, ja natomiast postrzegam ją jako coś kluczowego dla kraju, stal będzie potrzebna zawsze w Polsce czy Europie, bez JSW nie ma stali...w odcinkach kilku letnich zawsze daje zarobić, nie należy patrzeć na wykresy i wcinać się popłochy forumowe, PKPCARGO - ostatnio głośno, a no i wiaodmo dlaczego, kolejna strategiczna spółka tutaj kurs skrajnie niedowartościowany)
Ale szukać i dobierać do tych zbiorów można wiele innych. Mamy ponad 400 spółek na giełdzie
To tyle. Chciałeś poznać zdanie innych inwestorów to proszę :)
Dnia 2024-07-26 o godz. 19:39 ~Medyk napisał(a): > 60 zeta, zobaczysz jak ślepy słońce.
... wystarczy że ogłoszą rozejm na ukrainie, i nie ma znaczenia że coś tam chińczycy chcą odbudowywać, ale przy 60 i tak nie będzie cie tu. Każdy niewidomy potrafi wskazać słońce...
Dnia 2024-08-01 o godz. 10:26 ~John napisał(a): > Tylko gdzie w tym wszystkim podstawy ekonomi, gdyż w tamtym czasie oficjalna inflacja była na poziomie 13%
A teraz jest chyba 30 %. Dziś byłem w sklepie spożywczym. Szok. Bób 30 zł/ kg. Nawet jabłka poszły w górę , powiedziała sprzedawczyni. Inflacja jest ogromna, nie wiem jak oni to liczą.
kolejne dobre informacje, to Już jest rekordowy rok dla Gpw, a wzrost w kolejnych miesiącach będzie się tylko powiększał, poprzednie miesiące również rekordowe, dochodzą nowi gracze każdego dnia, ten rok to wyjście z całościowego paradygmatu i przebicie 60 zł.
Goldman jest liderem obrotu na GPW, na drugim PKO . Obroty rosną , zyski również , nowa oferta . Dziś panika wszedzie , jak następi względny spokój , powinno tylko rosnąć .