• Moda 100mln straty Autor: ~lmp [31.0.42.*]
    GKI kupiło akcje PBH za pożyczki, których było 100mln. Czy to skumulowana strata mody, czy jest jeszcze wyższa??!!
  • Re: Moda 100mln straty Autor: ~PlastikFantastik [188.146.251.*]
    Ja tam się nie bardzo rozumuję we finansach przedsiębiorstw, ale wydaje mi się w PBH spadną, i to dość znacznie, koszty finansowe. Dobrych parę baniek. Jest to wydaje mi się element zapowiadanej restrukturyzacji kosztów. GKI wzmacnia tym samym spółkę PBH zamieniając swoje bieżące dochody z udzielonych pożyczek na przyszłe dochody z zysków. Czyżby z tych pożyczek były finansowane przejęcia i na razie nie będzie następnych, o czym zdaje się mówiło szefostwo? Dalej będzie praca nad wzrostem obrotów i obcinka kosztów. Mniemam, że szefostwo GKI spodziewa się, że dochody finansowe z innych gałęzi pokryją z nawiązką utratę odsetek od pożyczek dla PBH w średnim okresie. Na tym wydaje się polega konglomerat...
  • Re: Moda 100mln straty Autor: ~lmp [31.0.39.*]
    PlastikFantastik, nie masz racji bo to pożyczki między spółkami, więc te odsetki w sprawozdaniu gki są wyłączane. Byłoby inaczej jakby spłacili całą masę kredytów które mają pozaciągane
  • Re: Moda 100mln straty Autor: ~PlastikFantastik [188.146.250.*]
    Dzięki. Zawsze się czegoś człowiek uczy.

Zajrzałem do sprawozdania i jest tam informacja, że PBH zmniejszyło na początku tego roku mulitlinię kredytową w Santanderze z 10 do 8 mln. Jest też o harmonogramie obniżania kredytu w BNP Paribas. Jakiś kredyt (chyba stary) zakończyła wcześniej Laurella, multi linię na 2,3 mln otworzyło Błonie z terminem do końca lipca. Zapowiada się chyba długi marsz...
[x]
IMMOBILE 0,00% 3,07 2025-11-18 10:01:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.