Stawiam pytania:
1) Jak długo parytet będzie dyktował wycenę Spółki?
2) Jaka byłaby wycena Spóki, gdyby parytet wymiany nie istniał?
Sytuacja jest co najmniej dziwna. Rynek wycenia Stormm powyżej parytetu, a Jago poniżej parytetu, przy czym różnica wyceny jest znaczna. Czyżby potencjalini kupujący nie wierzyli w przejęcie na ustalonych warunkach? Jakie jest prawdopodobieństwo, że nie dojdzie do przejęcia na założonych warunkach?
3) Dlaczego rynek ciągle ,,wierzy'' w Stormm? Przy sprecyzowanych już założeniach przejęcia Stormm powinien obecnie kosztować ok. 80 groszy.
bo to jest o tyle ciekawe...że to jest giełda... i każde takie zdarzenie pokazuje, że do końca nie można w 100% przewidziec zachowań tłumu...bo tu bardziej o tłum chodzi... mysle, że rynek do końca nie wierzy w przejęcie i parytet... no cóz, jedni beda zadowoleni inni zawiedzeni
stormm miał swoje pięc minut, teraz pora na pokaz sił jago
w pieknym scenariuszu jak myslicie ile jago bedzie warte po bessie??, kiedy uporzadkuje wszystkie sprawy w przejetych spółkach, zacznie pokazywać trwałe wyraźne wzrosty na swojej działalnosci, mądrze zainwestuje akcje na przejecia i do tego gant pokona graniice 40zł a zremb powiedzmy zacznie odkrywac nowe pułapy cenowe??
według mnie ta spółka w najbliższym czasie pokaże 2,5 3 a nawet 3,5 ale najwieksze wzrosty będa w 2010, moze 2011 etc wtedy 5 czy 8 zł to będzie smiech
jago jest nic nie warte. bez akcji stormma skupowaloby dalej nierentowne firemki.jesli ktos liczy na kokosy na jago to sie przeliczy. powiem tak moje prognozy sa takie. dojdzie do przejecia i krotki odpal na jago moze w okolice 2,5 3 zl przy dobrych wiatrach a pozniej juz tylko dol az jago zacznie pokazywac jakies konkretne wyniki a w to jakos nie wierze.
pomijajac same jago... bo za późna godzina by je wychwalać....
jeszcze niedawno przy 0,49 pisano ze stormm to bankrut .... podobnej analogi mozesz szukać w jago po przejeciu stormma...pomijajac, czy samo jago da milion czy pięć milionów zysku lub straty (gdzie obstawiam poprawe...czytaj - zysk)
po drugie będąc zgryżliwym, gdyz juz pora odpowiednia :) dlaczego jago jest nic nie warte?? moze to Ty jesteś nic nie wart
i pewnie tak planują bo rynkowe wyceny tych Spółek już dawno by się zmieniły i odpowiadały parytetowi a jak wiadomo sa grupki lepiej poinformowane
niestety do tego potrzeba by Gant był wyżej a ten ostatnio spada i nie zanosi się na wzrost bo ceny mieszkań spadają .....
właśnie...stormm od ganta uzależniony sciśle...ale najlepiej mieć dobrą pamięć...gdyby nie jago to dziś by nie było stormmu wcale!! i z tąd ten parytet
doskonale wiem skąd ten parytet
tyle tylko że teraz to się bardzo pozmieniało no i jakoś obecny kurs ma się nijak do parytetu a to o czymś świadczy !!!
wg mnie gdyby ten scenariusz miał się spełnić to wyceny tych spółek odpowiadały by parytetowi !!!
ale zatwierdzali jak sie nie pozmieniało, jago pomogło jak sie nie pozmieniało... konsekwencja, profesjonalne podejscie do akcjonarjuszy, słownosć... gdyby nie jago to by sie pozmieniało....gant 25zł stormm 0,20zł gdyz by nie dotrwał do wzrostów :) myślisz ze oni łakomiac się na kase czyli zmieniajac parytet (maciek i kosior) wyjdoą na tym lepiej....wtedy jago nie pomaszerowałoby na 5zł a na 1zł bo by stracili resztki zaufania....nawet ja co dwa lata sledze jago wręcz na bieżąco pozbyłbym sie ze stratą akcji i nigdy nie wszedł juz w nie :/
w tedy to była by afera...az w tiwi by chuczyło...zatwierdzone, przegłosowane, potwierdzane w prasie....KNF nie pusciłaby tego