Papier jest dobierany małymi zleceniami - od 6,41 - 6,6. Grają sobie na tej luce w arkuszu. Kupujących nie ma, więc robią co chcą. Na moje podaży też już nie ma. Od czasu do czasu robią zrzuty między koszykami. Nie wiem jak dzisiaj zakończymy sesję, patrząc na WIG20 to szału raczej nie będzie. Podejrzewam, że niebawem (kilka sesji), akcje będą dobierane na wyższym poziomie 6,6 zł - 6,8 zł i tak się będziemy kisić do czasu jakiegoś infa.
Grzyb skoro tak twierdzisz to nie będę się z Tobą spierał. Wiesz lepiej. Czekaj na tych swoich poziomach. Być może coś uda Ci się kupić. To giełda więc wszystko możliwe. Jedyne co pewne w życiu to śmierć i podatki
Przecież akcje bowimu ledowo co startują . Tj. nawet nie otwierają się o czasie ze względu na brak totalny zainteresowaniem akcjami.
Zasada jest jedna i to każdy \ci to powie kto jakikolwiek kurs dot. giełdy robił - jak spada sprzedaj mozliwie jak najszybciej i odkup na niższych poziomach w celu niwelowania straty a Ty liczysz na to co podpoiwada Ci psychika czyli liczysz na wzrost bo ile moze spadac a to jest błąd.
Od dłuższgo czasu to klepe , przekonuje , argumentuje i po tym czasie nie zarzucisz mi ze nie mam racji.
I powiem Ci coś Obser i ogólnie wszytskim ,
Nie jest dobrze , wyniki za pierwsze półrocze będą złe. I nie zapowiada się żeby było lepiej .
Już chyba z kazda stalownią rozmawiałem od arcelora po thyssen (łączniem klikanaście)
WSZYSCY NARZEKAJA ZE SIE NIC NIE DZIEJE .
I TO WŁAŚNIE JEST KONKRET , INFORMACJA KTÓRA POWINNA WAM DAC DO MYŚLENIA !
WICIE ILE KOSZTÓW MA BOWIM NP ZA MAGAZYNOWANIE CZY FAKTORING LUB CIAGŁE PRZYJMOWANIE OBNIŻEK CEN STALI ?
TAK DUZY ZE CIEZKO ZAMKNAC MIESIAC NA NIEWIELKIM PLUSIE
I co? ktoś to podważy ? tylko co ?
Przyjdzie czas dam znać kiedy - i bede to powtarzał , narazie lecimy schodkami w dół. Nie liczcie na cud jak obser bo za 2 miesiace powiecie :kurcze moglem wtedy sprzedac" znam to , rozumiem wasze myślenie , tylko proszę zrozumcie zasady giełdy
Grzyb może zacytuję to co napisał @Xaas
„Bez dużych anomalii rynkowych powodujących istotny wzrost cen stali trudno będzie osiągnąć 10 zł. Poziomy 12+ będą możliwe tylko gdy anomalie będą bardzo duże lub pojawi się [ple do dużej spekulacji. Oczywiści nie można wykluczyć pojawienia się jakiś bardzo ważnych informacji ze strony spółki, który by wzmocniły notowania. ale dotychczasowa praktyka w Bowimie nie zapowiada tego.Pamiętajmy jednak, że właściciele z każdym rokiem są coraz starsi, niespecjalnie widać konkretne plany sukcesji, więc prędzej czy później coś będzie się musiało wydarzyć - może być to opcja fundacji rodzinnej, ale może też pojawić się nowy inwestor„
Kurs stali będzie kluczowy do zmiany kursu na Bowim. Na razie będziemy się kisić. Być może wyniki za półrocze coś zmienią. Jak wygląda, kształtuje się kurs stali to każdy chyba wie. Wyniki rok do roku za pierwsze półrocze będą lepsze, ale fajerwerków nie będzie przy obecnej cenie stali.
No właśnie !!! nic się nie dzieje i jest gorzej niż źle. Czy to nie jest dobry moment? nie zachęcam bo sam stoję z boku ale zawsze myślenie życzeniowe jest złe. Dalej uważam że będzie kiszenie z lekkim spadkiem. Grzyb poziomy 3,2 - 3,6 raczej nie wrócą. Ceny się zmieniły. Technika w tym momencie nie ma moim zdaniem w ogóle sensu, nie te obroty nie ten wolumen.
Czytam sobie te wpisy i powiem tak. Możemy sobie analizować ceny stali, przepływy pieniężne, stan zapasów itp. Tylko 95% potencjalnych akcjonariuszy nie ma o tym zielonego pojęcia. Wystarczy wybicie kursu, kilka świeczek i kurs pójdzie do góry. Jeżeli nie będzie gry pod wyniki to przynajmniej prędzej czy później Bowim będzie rozgrywany spekulacyjnie.
2023 r. wyniki były słabe bo zaledwie 13 mln netto zysku netto :)
Wiele spółek z rynku głównego może o takich zyskach tylko pomarzyć.
Zysk za 2021-2022 to 240 mln netto czyli znacznie powyżej obecnej kapitalizacji spółki.
Wskaźnikowo: C/wk = 0,4
Z górki na pazurki mi się podoba chociaż ja użyłbym innego sformułowania niż na pazurki:))) A tak na poważnie Grzyb jesteś pewien tego z górki? Raczej bym powiedział że Obser jest bliżej prawdy kiszenie na bliżej nieokreślony czas na poziomach 6,2 - 6,8
Widzę Grzyb z Twoich wypowiedzi, że jesteś cholernie pewny swoich racji. Zapowiadasz kiedy wejdziesz itd. Powtórzę jeszcze raz nikogo to nie obchodzi. I może przytoczę starą dobrą maksymę Pycha kroczy przed upadkiem..... A teraz rozważ proszę redukcję kredytu obrotowego wg.ostatnich espi, prawdopodobne rozwiązanie odpisu odnośnie PassatStal, coraz śmielsze próby wejścia producentów stali z Afryki Północnej na rynek europejski i co tam sobie jeszcze życzysz.
Rozważ proszę spadek obrotów to zastanowisz się czy byś potrzebował tyle rachunku obrotowego . Faktoring to też finansowanie . Przyjrzałeś się temu? Może zwiększenie faktoringu na rzecz zmniejszenia rachunku w obrocie jest lepsze? A co do Afryki to … bez sensu. Pisałem wcześniej że koszty finansowania są ogromne a teraz jest dupa może dlatego zmniejszyli zaangażowanie . Patrzysz na to i nie myślisz dlaczego ? Tylko knujesz . Rzucasz bzdetami , wyrywkami które gdzieś wyczytasz . Konkret który by mnie przekonał że nie mam racji. To uszanuję Panie Inwestor . Z daleka widać że jesteś zły że ten Bowim siadł
Wczoraj na dogrywce wrócili do sprawdzania strony popytowej zleceniam S (2 x 5000 akcji).
Wcześniej stawiali jedno zlecenie PKC 10000 akcji.
Myślę, że mało prawdopodobne byśmy zaliczyli sesję zamknięcia na 6,4 zł. Większe prawdopodobieństwo, że będziemy mieli odbicie z obecnego poziomu 6,5 zł.
Na AT nie ma co tutaj patrzeć!
Grzyb, a jak tam GreenX? Masz jeszcze ten walor? Trzymasz, czy grasz na krótko?
To ja Ci powiem co się dzieje panie inwestor a nie jakieś linki żeby uwagę przyciągnąć . Wra czyli walcownią rur Andrzej się zamyka bo nie mają komu sprzedawać . Porządna huta i co chińczyki nie mogą kupić ? Isd Częstochowa też Chiny nie chcą stali od nich . Batory ledwo co dycha też Chiny nie chcą? Marcegaglia przedłuża przerwę wakacyjną bo za wiele roboty nie ma . Itd
Właśnie o Izostalu dzisiaj pomyślałem. Jeszcze niedawno kurs był w okolicy 3,1 zł, a obecnie jest 2,73 i podobnie papier jest grany jak Bowim.
Ciekawe czy dziś ruszy?
Podobne zagrywki są na Izostalu jak na Bowim. Niskie obroty i wolumeny. Ustawione koszyczki.
Izostal, Stalprofil spółki do obserwacji.
Tak więc proszę nie pisz, że jest powszechna katastrofa. Poza tym odnośnie importu z krajów trzecich nie mówię o Chinach tylko krajach północnej Afryki gdzie rozwijają swoje moce produkcyjne w oparciu o tzw zieloną energię, którą tak lubią w UE przy zachowaniu niskich kosztów produkcji. Dla afrykańskich eksporterów Bowim jako dystrybutor a nie producent może być ciekawym kontrahentem i vice versa.
Iggy za te luksusy się płaci ;)
Notowania ciągłe są bezpłatne dla - 1 zlecenie kupna / 1 zlecenie sprzedaży (najwyższe / najniższe)
Natomiast w moim przypadku 5 zleceń kupna / 5 zleceń sprzedaży w czasie rzeczywistym to koszt ponad 300 zł na kwartał (ponad 100 zł miesięcznie).
Plus jest taki, że mam bardziej szczegółowy wgląd do arkusza zleceń, widzę jak pojawiają się zlecenie kupna/sprzedaży w czasie rzeczywistym. Wiedza kosztuje ;)
Dzisiaj to Izostal powinien ruszyć.
Kto wie może i Bowim? 21 lipca to dzień wypłaty dywidendy. Część środków z dywidendy może pójść na zakup akcji.
21 lipca to niedziela. To środki na rachunku w piątek czy po niedzieli 22 lipca?
Na razie niemrawo na tym Izostalu. Słaby popyt jak na razie. Podobne zniechęcili papier jak Bowim, czy Stalprofil. Mimo wszystko stawiam, że dzisiaj będzie jakiś mocniejszy ruch w górę.
Bowim, podobnie jak Izostal wszystko w rękach tych co bawią się kursem.
Drobni tego na razie nie tykają.
Na Izostalu podobnie jak na Bowim, automat jest ustawiony. Pojawiają się zlecenia, jednocześnie 2 lub 5 akcji.