Fajnie, ale rozumiem, że chodzi o pokazanie, że Ambra będzie miała spadki sprzedaży czy co? No chyba, że zakładamy, że jak większość Polaków przeczyta tylko tytuł i nie kliknie nawet w link. Bo sam artykuł jest o tym, że rozwija sie polska produkcja win, powstają nowe winnice, a ludzie piją ogólnie mniej, szczególnie Ci młodsi (o czym i ja pisałem już tu kilka razy), ale wybierają marki premium, czyli w przypadku wina, kupują bezpośrednio z winnicy albo w specjalistycznych sklepach z winem. Czy to jest na plus dla takiej spółki jak Ambra, odpowiedzcie sobie sami.
Mniej piją ale lepszej jakości i tu upatruję szansy dla marki. Dawniej pili aby zapić, najtańsze ścierwo, teraz szansa dla marek premium. W końcu jakość nie ilość. Ja trzymam, każdy robi co chce.
Ja nie mówię, że ti jest jakiś bankrut ta spółka, tylko po prostu wycena nieadekwatna do fundamentów i przede wszystkim dywidendy. Ok, teraz już jest względnie (ponad 30 to jakiś kosmos), chociaż okolice 20 zł były by jak dla mnie bardziej miarodajne.
Widzisz, giełda kupuje przyszłość, a dodatkowo w tej spółce jest stosunkowo mały obrót. Wystarczy że ktoś sypnie większym zleceniem i arkusz zebrany zarówno po stronie S jak i K. Tu było podobnie, kilka tygodni temu obroty wzrosły, ktoś się wysypał z nieznanych nam przyczyn, ale ktoś to też zebrał od tych 32. Oznacza to, że są tacy dla których ta wycena jest OK. A co do giełdy kupuje się przyszłość, ja wierzę w rozwój branży w Polsce, klimat się ociepla, winnic przybywa, technologie są dostępne, kwestia powalczenia o rynki zagraniczne. Dywidenda nie powala, ale póki co jest. Trend jest tak naprawdę wzrostowy, to co jest teraz na chwile obecną przypomina korektę. Korekta jest też na szerokim rynku, w USA Biden rezygnuje a do Trumpa strzelają. Trudno o stabilność na rynku w krótkim terminie. Ale w długim jest szansa na powrót do wzrostów a dywidenda będzie dodatkowym zyskiem. Dlatego ja to nadal trzymam. To nie jest spółka spekulacyjna, chcesz spekulować to zapraszam na JSW, PKN, ALE, ostatnio XTB, PCO, TEN, tam są shorty i jest zabawa. Tam są obroty, można wskakiwać i wyskakiwać do woli.
Też daleki jestem od spółek spekulacyjnych, inwestuje e dywidendowe, z dywidendą przynajmniej okolice 8%, ale jednocześnie z perspektywą rozwoju. Nie będę tu mówił co konkretnie, nie chcę być postrzegany jako naganiacz. Ambra jsk fka mnie ciekawa spółka, ale nie za tę cenę. Tak czy inaczej, powodzenia tu życzę, jeżeli zejdzie poniżej 20, to do Was dołączę, jeżeli nie, to mam jeszcze parę alternatyw.