To może dodam coś jeszcze... sprawdziłem ofertę lokat w moim banku... proponują od 1,5 % do 4,5 % w skali roku... tutaj za zamrożenie kapitału na 2 miesiące... wyciągnę 7-8%... plus być może coś różnicy na kursie... raczej spadki są już niezgodne z ekonomią... matematyki się nie oszuka... a wyniki cały czas na plusie... więc bankructwo spółki raczej nierealne...
PS. Każdy analizuje sobie sam i sam decyduje... to tylko mój pkt widzenia... być może o czymś nie wiem...
ale naiwniak trafił sie :D
" tutaj za zamrożenie kapitału na 2 miesiące... wyciągnę 7-8%... plus być może coś różnicy na kursie..."
- a co jak kurs walnie do 27 i tuż przed dywidendą będzie szczyt 32 a następnie po odcieciu dywidendy notowania już nie wróca przez rok do poziomu z dnia dzisiejszego?
Ile zarobisz?
Policz też, co się stanie jak za rok będzie niższa dywidenda a notowania znów spadną.
Naiwny to Ty jesteś... każdy spadek kursu powoduje zwiększenie procentowe dywidendy... wejdź w raporty finansowe... spółka praktycznie bez zadłużenia... oczywiście Ty nie kupuj... za duże ryzyko... po za tym nikomu nie zalecam kupna... to musi być własna przekalkulowana decyzja... a giełdą rządzi kasa... jeśli ktoś większy dojrzy możliwość zysku 10% wejdzie kilkoma mln i kurs wróci na właściwy poziom... dziś - nie wiem czy jutro... jest "promocja" na Votum... i mam w d... spadzi ;D
Jedynym negatywnym czynnikiem na spółce jest spadek przychodów w porównaniu do 1 kwartału ubiegłego roku... okolice -10%... tyle że kurs spółki został zwalony o blisko 40%... a to już przesada... w/g mnie oczywiście... kłócić się nie zamierzam... każdy liczy pod siebie i własną strategię... stracę... mój problem ;D