Tzn Enea +4%Pge +2%,Enea - 2%, PGE - 4%...Tak z droższego waloru przez wiele miesięcy stała się prawie 4zl tańsza... Słabo..., a jak Enea, Tauron mocniej skoryguja duże wzrosty, to tu raczej nie pójdzie w drugą stronę...
Słabo to mało powiedziane. 2 lata temu Enea 9,5zl kto usrednial w dół ma średnia ok. 8zl i ładny plus, wtedy PGE 10,5zl kto usrednial w dół ma średnia ok. 8,5 - 9zl i ładny minus plus inflacja. Długoterminowo to tu tragicznie wyszło i niby jest hossa...
Nie poszło w drugą stronę...Znowu to samo spadki widzi od razu tylko szkoda, że jak energetyka mocno rosła to nie zauważyła, a nawet spadała...Co by tu się działo gdyby energetyka mocniej skorygowala duże wzrosty...? Stopa roczna - 24,7%, a ja niedawno dostałem 16% za poprzedni rok na obligacjach...
Zmarnowany rok czasu za damski u j tarza bylo ccc, cd projekt, kghm, enea ślepy by namacał byle co +50 % o bankach już nie wspomnę bravo wy jak tak dalej będzie to między sobą będziecie inwestować.
"Dwa projekty PGE Dystrybucja rekomendowane do otrzymania łącznie ok. 183,46 mln zł wsparcia z KPO - podał resort aktywów państwowych." - to jest info z PAP
a widziałes jakiś, ktokolwiek widział jakiekolwiek info ze spółki?
Bo giełda to jest taka obłudna utopijna strefa niby wielkiej elity . Zarabia tutaj garstka a większość traci albo wegetuje. Ale dla tej świadomości ze będziesz w tej garstce zarabiających wiele tutaj siedzi i traci czas, nerwy i pieniądze.
"" "" "Kilka sesji temu :Tauron 3,2 dziś 3,4zl, Enea 10.22, dziś 10.96zl, PGE 6.78zl dziś 6,78zl...(coś idzie do góry może wzrośnie 7gr).Ten walor jest tak słaby ze aż śmieszne. Nie do pomyślenia 2,5roku temu gdy był po 10.5zl, a Enea po 9,2zl.
Ostatnie 2 tygodnue:Enea 10.22,dzis 11,23 +10%,Tauron 3.2, dziś 3.7 +8%, PGE 6.78 dziś 6,89 +1,7%...O kupujących na długi termin po 9,czy 10,5zl to szkoda pisać...
W 2 sesje potrafiło spaść 10%, wtedy Enea tylko 2 %. Teraz Enea +7%, a tu +1.2%. Pge stopa roczna - 29%,Enea +45%.A 2,5 roku temu PGE było po 10.65zl i było droższe od Enei. Takiego odklejenia od energetyki to nikt się nie spodziewał.
Mam wrażenie, że w "inwestowaniu" na GPW chodzi o to kto wyjdzie z jak najmniejsza strata, kto z dużą to frajer. Zarabiających z tego co gdzieś czytałem to ok. 36% składających pit z zyskiem. Ja też zawsze miałem zysk, ale ostatnio mniej niż na lokacie. Bez sensu.
giełda i inwestycje jak najbardziej na tak, ale nie na GPW - omijać z daleka! a spółki SP w szczególności, to są twory których prawa ekonomi nie obowiązują. mam zysk za 2024 ale więcej już tu nie zainwestuję i to jest nie tylko moje zdanie z tego co wiem i co widzę
W normalnym Państwie parę osób poszło by siedzieć ale u nas to się nie dzieje. Z PGE wyparowało w 15 lat 33 miliardy zł Amber Gold czy aferze GetBack .
PGE jest monopolistą rachunki za prąd mam 100 % wyższe niż rok temu . Bez PGE Państwo nie istnieje a wartość spółki mimo inflacji szoruje po dnie. Jednak spółki ENEA I TAURON tak źle już nie wyglądają. Dlaczego np fundusze nie pozywają zarządów o działanie na szkodę spółki ?
Zarządzanie PGE a pozostałymi firmami energetycznymi kompletnie się rozjechała. Tak jak i wycena.