w MBANKU na wezwanie przez internat mogę złożyć tylko 210 akcji , wstawienie większej ilości kończy się komunikatem ilość poza limitem, czy tak ma być czy to jakiś mój błąd, i 210 szt. złożyłem Proszę mądrzejszych i bardziej oblatanych na giełdzie o odpowiedź z góry dziękuję
@Piotr: W XTB radzę robić tak: poinformować ich o odpowiedzi na wezwanie do sprzedaży z określeniem ilości planowanych akcji, wtedy XTB bezpłatnie przeniesie te akcje do wskazanego biura maklerskiego, które obsługuje wezwanie, np do DM BOŚ, w którym opłata wyniesie 50 zł od wszystkich zleconych akcji z pomniejszeniem kwoty opłaty o stopień redukcji. Trzeba to zrobić odpowiednio wcześniej, więc obecny termin 3 dni od wezwania określony przez ACTION jest niewystarczający. W trybie zwykle przyjętym, czyli 2 tygodnie, operacja przeniesienia i zgłoszenia sprzedaży się udaje.
Ja niezmiennie stoję na stanowisku, że jeśli kogoś przerasta złożenie zlecenia, kontakt z infolinią brokera czy sprawdzenie własnej prowizji... to niech lepiej trzyma się z dala od giełdy. Są obligacje, są ETFy, to bezpieczne instrumenty dla mało aktywnych lub słabo zorientowanych. Bez podstawowej wiedzy na temat funkcjonowania rynku prędzej czy później zostaniecie ze stratami.
Popieram. Taki "Grubas" pisze ze zapisał się na sprzedaz 40k akcji a nawet nie wie ile prowizji naliczyli mu od tego zapisu. Abstrahując od redukcji, która dopiero nastąpi.
Chyba również nie składałeś zapisu na skup akcji. Prowizja naliczana jest od złożonej dyspozycji, natomiast po redukcji jest modyfikowana do ilości sprzedanych sztuk po redukcji.