Pod koniec roku czekają nas rekordowe liczby kolejnych klientów co się utrzyma przez kolejne kwartały a już kwiecień/maj kolejna dywidenda. Przypominam, że na początku konta emerytalne startują w Polsce i UK a następnie reszta Europy. Nie dajcie się wyleszczyć.
Powstrzymajcie konie fantazji. Najpierw niech pokażą ofertę i porównajmy ją do istniejących maklerskich IKE/IKZE. Bo nikt nie powiedział że będzie taniej - XTB na inwestowaniu pasywnym też musi coś zarobić
Ja nie mam i otworzę oba konta plus żonie i dziecku jak podrośnie. Do emerytury mam ponad 25 lat jeszcze dużo nazbieram. Aby konsumować. Pisał ktoś o tym czy Xtb będzie tak więc jak masz akcje albo udziały w funduszu to to są papiery wartościowe i to jest Twoja własność a nie Xtb. Jakby nawet Xtb za 50 lat nie było to i to jest dalej Twoje i będzie przeniesione do innej firmy maklerskiej. (Użyto trochę skrótów myślowych i uproszczeń) generalnie to jakby samochód parkujesz na parkingu i jak rozwiążą parking i zrobią tam budynek to samochód twój przeparkują. Równie dobrze i jakiego domu maklerskiego innego może nie być za ileś lat. Albo spadnie meteoryt i nic nie będzie lol
dokładnie, będą tak samo chronione jak w jakimkolwiek innym biurze, akcje/obligacje sa przypisane do Ciebie a nie biura maklerskiego/brokera. Gotówka tak samo jest zabezpieczona jak wszędzie indziej bakowym funduszem gwarancyjnym do 100 tys EUR.
Bardzo ciekawe jak będą rosły te zyski. Może wraz z budowaniem masy klienckiej i po wprowadzeniu weryfikacji dwuetapowej grubsza kasa będzie obracana i prowizje zaczną generować grubszy hajs. Po cichu liczę na wzrost wykładniczy w pewnym momencie, ale kiedy? 2026, 2027?
Dnia 2024-07-02 o godz. 11:42 dimmu3 napisał(a): > Bardzo ciekawe jak będą rosły te zyski. Może wraz z budowaniem masy klienckiej i po wprowadzeniu weryfikacji dwuetapowej grubsza kasa będzie obracana i prowizje zaczną generować grubszy hajs. Po cichu liczę na wzrost wykładniczy w pewnym momencie, ale kiedy? 2026, 2027?
Same konta emerytalne to masa gotówki za którą należy kupić akcje, można przenieść akcje ale z biura do biura ale część osób sprzeda np w mbank, przeniesie gotówkę za którą kupi. Nierzadko obrót przekroczy 100K euro w takim wypadku. Jeżeli chodzi o inwestora z UK to posiada on znacznie więcej gotówki i w tym przypadku 100K euro też zostanie szybko przekroczone. Masa zrobi swoje. Zyski będą rosły. Obenie jest to prawie 10 milionów.
W UK bym nie liczył na szybkie zyski z tej gałęzi. Najpierw trzeba tam zbudować markę i zaufanie do niej. Muszą z głową do tego podejść i postawić w akcji promocyjnej na podkreślenie bezpieczeństwa i gwarancji środków przez brytyjskie instytucje.
Za to w Polsce może być tak jak mówisz, chociaż zawsze można podzielić zakupy na miesięczne transze :) Prowizja 0,2% od powiedzmy 2 milionów PLN dałaby 4000 PLN. Czy warto dla oszczędności 800 złotych miesięcznie rozbijać zakupy na paczki po 450000 PLN przez 5 miesięcy?
Gdy to policzyłem, to zrozumiałem, że sam przeniosę swoje akcje i zrobię zakupy od razu za całość : ) Czekać parę miesięcy dla kilku tysięcy w czasie gdy kurs może się mocno zmienić? Jak kto uważa...
Założyłem Ike w XTB i mam problem z zagranicznymi ETF-ami. Mianowicie nie mogę się doliczyć z czego wynikają tak duże straty na wszystkich etf, wiem że Xtb pobrało od transakcji 0,005% za przewalutowanie ale nie wiem skąd wynikają aż takie straty mimo wzrostu etf. Podaję linka do screenshot-a z jednej transakcji. https://zapodaj.net/plik-3p8jPosf8Z#google_vignette Czy ktoś może przedstawić wyliczenie dlaczego w tym przypadku jest -4,71zł straty zamiast -1,51zł?
W takim razie wstrzymuję się z kupowaniem ETF-u na IKE bo widzę że się to nie opłaca, i zaczynam na Głównym koncie XTB. Chyba że Xtb wprowadzi subkonta w €/ USD
ale co za różnica czy kupisz za pln czy usd skoro na końcu chcesz mieć pln więc ryzyko walutowe nadal obowiązuje - kupujesz zagraniczne etf i za 10 lat sprzedajesz a w tym czasie złotówka się umacnia i masz mniej złotówek z tej inwestycji