• JSW- 24.06.2024 WZA - Dywidenda Euklipides Autor: ~Euklipides [31.61.233.*]

Witam Wszystkich,

dzisiaj  byliśmy świadkami wiekopomnego wydarzenia. Dzisiejsze WZA było w pewien sposób "nadzywczajne". Można powiedzieć przełomowe.

Wszystkim Panom biorącym udział w WZA oraz Panu Bartoszow który walczy o dywidendę za 2022 rok - wszystkim należą się wielkie brawa. To Kapitalistyczni Bohaterowie naszych czasów.

a)
    Podtrzymuję , że to co pisałem

https://www.bankier.pl/forum/temat_sesja-przed-3wiedzmami-20-06-euklipides,66929803.html

w tamtym poście pisałem :

"Osobiście stawiam 55:45 że będzie albo że WZA zostanie przełożone co będzie się równało z de facto dywidendą."

Spełnił się scenariusz nr 2, w idealnym momencie Pełnomocnik Ministerstwa Aktywów Państwowych poprosił o przerwę do 23 lipca.

Jutro ma zostać zamieszczone nagrane całego WZA. Zamieszczę link gdy tylko się pojawi.
    Kluczowa jest wypowiedź Pełnomocnika , który odniósł się krótko do:

- polityka dywidendowa spółki jest jasno rozpisana i należy jej przestrzegać

- oraz cytat. "to, że zarząd nie rekomenduje dywidendy nie znaczy, że jej nie będzie " Jak sam zanzaczył, ta decyzja należy do Skarbu Państwa. Oglądając całość wypowiedzi, myślę że wnioski każdy sam wyciągnie.

Jak wspominałem wcześniej , do końca czerwca ma być gotowa w Ministerstwie Finansów nowa polityka dywidendowa. Przełożenie WZA na 23 lipca oznacza, że WZA już odbędzie się pod nową polityką dywidendową. Założenia są takie, że jeżeli spółka ma w założeniach wypłatę dywidendy, to jest to święte prawo.

W mojej ocenie, szanse na dywidendę wzrosły do 95%. I powoli inwestorzy instytucjonalni zaczną pod nią grę. Potrzebują jednak czasu by to do nich dotarło.
    Wysokość dywidendy ciężko określić ale mogą to byc okolice 3-4 zł za 2023 rok. Ale to estymacje tylko na podstawie tego jak być powinno. Dużo wyższa gra idzie o dywidendę za 2022 rok, ale o tym poniżej.

b) Druga sprawa , dziś odbyła się rozprawa w Sądzie Okręgowym w Gliwicach odnośnie podziału zysku za 2022 rok. Sprawa X GC 334/23
    Dziś o godzinie 15:29 akta nie trafiły jeszcze do sekretariatu ( sekretriat pracuje do 15:30). To co się konkretnie wydarzyło bedę wiedział jutro ( informacja pracuje w poniedziałki do 18, ale to sekretariat wprowadza dane). W każdym razie akta do 15:29 nie trafiły do sekretariatu, zasugerowano, że protokolant ciągle nad nimi pracuje w sali.

Tutaj opis przedmiotu rozprawy

https://www.sii.org.pl/16799/ochrona-praw/biezace-interwencje/inwestorzy-indywidualni-kontra-jsw-i-skarb-panstwa-sad-rozstrzygnie.html

c) Na sesji piątkowej shorty odkupiły 90 000 akcji. Próbują robić ciche wyjście po angielsku. Dzisiaj przerzucały koszykami między sobą zatrzymując próby wyjścia wyżej. Ale popyt i podaż zastanawiają się co zrobić z informacjami z WZA.

d) Zapotrzebowanie na koks w Europie już wzrasta. Od początku roku zwiększyło się o +2%.

To przykład art. Wojna handlowa między Niemcami a Chinami wchodzi na nowy etap.

https://businessinsider.com.pl/gospodarka/inwestycje-liczone-w-bilionach-dolarow-przemysl-wraca-z-chin-do-europy-i-usa/x40zpfe

e) Możliwe że MAP w najbliższym czasie po dzisiejszym WZA zrobi porządki z kilkoma osobami, których nieobecność na WZA była potwarzą dla Przedstawiciela Ministerstwa Aktywów Państwowych. Gdy tylko uda mi się nawiązać kontakt z konkretnymi osobami w MAP, myślę że zostawię tutaj e-mail do tych osób by akcjonariusze w kulturalny oczywiście sposób wyrazili się o pracy osób obecnych i nieobecnych na WZA. Presja przynosi efekty, co można było zauważyć dziś po wystąpieniu na WZA naszych Bohaterów.

f) La Nina, wrzucam część danych opublikowanych 20 czerwca i w innych dniach.

https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/analysis_monitoring/enso_advisory/ensodisc.pdf

https://www.nytimes.com/2024/06/14/climate/el-nino-la-nina.html

New York Times zamieszcza takie nagłówki ( spolszczone translatorem )

https://zapodaj.net/images/7257d4424d3c1.png

W Bloombergu przez cały weekend przewijał się temat konsekwencji dla USA i Australii La Niny.
    Bloomberg : https://www.youtube.com/watch?v=RMCQMN5UvwU

Ciekawa grafika, wody dochodząc do powierzchni dodatkowo się nagrzewają w okolicach Australii.
    O tej porze roku, w czerwcu tuż przed dotychczas nawjększym zjawiskiem La Nina wody te miały max. +0.5C, aktualnie mają +2.5C. To totalna przepaść w świecie meteorologii. I znakomita wiadomość dla producentów węgla spoza obszarów oddziaływania La NIna

https://www.climate.gov/sites/default/files/2024-06/ENSOblog-subsurface-equatorial-pacific-ocean-temp-anomalies-20240613_rev.png

https://www.reuters.com/business/environment/el-nino-weather-pattern-likely-swing-back-la-nina-this-year-un-weather-agency-2024-06-03/

Pozdrawiam

Streszenia zeszłym dni ( znalazłem tylko kilka bo shorciarze tak spamują że cieżko dotrzeć )

https://www.bankier.pl/forum/temat_jsw-przed-wza-a-po-3-wiedzmach-euklipides,66948261.html
    https://www.bankier.pl/forum/temat_sesja-przed-3wiedzmami-20-06-euklipides,66929803.html
    https://www.bankier.pl/forum/temat_jsw-19-06-2024-euklipides-sesja-po-przystanku,66910455.html
    https://www.bankier.pl/forum/temat_sesja-kamikadze-shortow-18-06-euklipides,66889455.html
    https://www.bankier.pl/forum/temat_nic-sie-nie-zmienia-blokada-na-100-stan-z-piatku,66855673.html
    https://www.bankier.pl/forum/temat_goldmansach-doskonala-wiadomosc-link,66839363.html

Powyższe nie są poradą inwestycyjną. A każda decyzja finansowa jest indywidualną decyzją inwestora i powinna być poprzedzona dogłębną analizą.
  • Re: JSW- 24.06.2024 WZA - Dywidenda Euklipides Autor: ~2nice4u [195.228.186.*]
    Dziękuję za włożoną pracę
  • Re: JSW- 24.06.2024 WZA - Dywidenda Euklipides Autor: ~Barbara [188.146.92.*]
    Dzięki Euklipides za cenne informacje, ale korzystając z okazji bardzo bardzo dziękuję p. Bartoszowi za jego zaangażowanie nie tylko w Sądzie walcząc o dywidendę za 2022 rok choć nie wszyscy z nas poparli zrzutkę w tej sprawie, ale jego udział w dzisiejszym Walnym. Szacun Bartosz
  • Re: JSW- 24.06.2024 WZA - Dywidenda Euklipides Autor: ~Barbara [188.146.92.*]
    Dzięki Euklipides. Dzięki Bartosz
  • Re: JSW- 24.06.2024 WZA - Dywidenda Euklipides Autor: ~Wlasciciel_Lubaszka [77.111.246.*]
    Dzięki Euklipides. Jak zwykle fachowo. Chciałem dać sobie chwilę na przemyślenia, ale słyszałem to samo. Pora dokupić, bo tutaj dywidendy mogą być 30% do wartości akcji. To może cisza przed burzą, gdzie shorty po prosty zostaną wysadzone w kosmos.

Tutaj się może dużo dziać. Codziennie będę pisał do JSW o propozycje uchwal na najbliższe WZA.
  • Re: JSW- 24.06.2024 WZA - Dywidenda Euklipides Autor: ~AnalizyonlinePL [69.39.238.*]
    Jaknszybko policzyłem dywidendybza 2022 gdzie spółka zarobiła na czysto 7 miliardów złotych a jest warta 3 miliardy , w kasie ma prawie 6 miliardów. Ludzie. Przecież to jest swiety gral giełdy. Jak tylko duzi się zaczaja to będzie szło po górne widły codziennie
  • Re: JSW- 24.06.2024 WZA - Dywidenda Euklipides Autor: ~MIKI [83.27.182.*]
    Witaj Euklipides. Nie musisz dzwonic do Sadu, bo osobiscie bylem i sedzia mnie poinformowal ze na dzis zwolal jedynie posiedzenie przygotowawcze, ktore jest niejawne. Strony uczestniczyly w nim online, wiec nie dalo sie rowniez niczego dowiedziec po posiedzeniu. Byc moze podczas posiedzenia Sad wyrazil wstepny poglad na sprawe, bo ma takie uprawnienie i zachecal do ugody, ale to musialby blizej przedstawic Pan Bartek. Generalnie bardzo dobry dzien na JSW. Jeszcze raz dzieki za Twoja robote!
  • Re: JSW- 24.06.2024 WZA - Dywidenda Euklipides Autor: ~MIKI [83.27.182.*]
    Btw nie szalejcie z tymi kwotami dywidend. Niech dadza 2 x po 4 - 5 zl i bedzie ok.
  • Re: JSW- 24.06.2024 WZA - Dywidenda Euklipides Autor: ~ANASZPAN [5.173.148.*]
    Ja nagrywałem dzisiaj w pracy WZA i jutro sprawdzę czy na nagraniu które udostępnią będzie wszystko, czy coś powycinaną
  • Re: JSW- 24.06.2024 WZA - Dywidenda Euklipides Autor: ~Euklipides [31.61.233.*]
    Bardzo ważne jest moim zdaniem, co najmniej 10 min przed wypowiedzią Przedstawiciela MAP i sama jego wypowiedź. Wówczas kontekst wypowiedzi jasno wskaże intencje Przedstawiciela MAP. Oczywiście zachęcam do obejrzenia całego WZA, a Ci którzy nie mogą , tyle ile się da w końcowej fazie.
  • Re: JSW- 24.06.2024 WZA - Dywidenda Euklipides Autor: ~Euklipides [31.61.233.*]
    Dziękuję MIKI. Świetna robota. Natomiast muszę i tak przedzwonić, bo ogólnie weryfikuję informacje osobiście. Nie piszę niczego, czego sam nie sprawdzę, potwierdzę etc. Jak to mówią, co 2 uszu to nie jedne. :) Mam spore doświadczenie z Sądami i potrafię czasami dowiedzieć się więcej niż z reguły Panie z Sekretariatu X wydziału chcą skłonne standardowo udzielić informacji :)
    Warto również sprawdzić bibliografię Pana Sędziego Zamojskiego. Myślę że w drodze losowania Sędziego trafiliśmy bardzo dobrze, na osobę która nie jest teoretykiem ale praktykiem. Ale dziękuję CI za informację i trzymajmy wszyscy rękę na pulsie.
  • Re: JSW- 24.06.2024 WZA - Dywidenda Euklipides Autor: ~Tomaszopp [108.62.103.*]
    Obserwowałem to wszystko z boku, już dzisiaj kilka razy miałem na przycisku kup. Jutro już się niezbędne wahał . Super robota Mistrzu
  • Re: JSW- 24.06.2024 WZA - Dywidenda Euklipides Autor: ~rex [37.109.149.*]
    KUPOWAC TYLKO NIE ZAPOMNIEC BLOKOWAC.....,
    SHORTY CIAGLE JESZCZE POTRAFIA NAMIESZAC,
    ALE NAPEWNO NIE MOIMI AKCJAMI.....
  • Re: JSW- 24.06.2024 WZA - Dywidenda Euklipides Autor: ~Tusk [78.10.206.*]
    Dywidenda może być bardzo wysoka. Dlaczego? Dlatego, że w kasie spółki są miliardy z lat ubiegłych i one również mogą być podzielone między akcjonariuszy. Do tego nie jest potrzebny żaden wyrok sądu, wystarczy wola większości akcjonariuszy na WZA.
    Myślę, że szorciarze wiedzieli o problemach Min.Fin. i dziurze w kasie państwa. I dlatego dzisiejsza decyzja o przerwaniu WZA nie była dla nich zaskoczeniem. Gdyby była, mielibyśmy inny obraz sesji na JSW: byłyby dynamiczne wzrosty kursu i zwiększone wolumeny obrotów akcji. Tego nie było, szorciarze kontrolują sytuację, a drobnica odcięta od wiedzy insajderskiej może tylko cierpliwie czekać na rozwój sytuacji i obserwować wolumeny obrotów i odpowiednio do tych reagować zleceniami kupna.
    O problemach budżetu:
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/Wiceminister-finansow-Ostatnie-wyniki-wykonania-budzetu-bardziej-niepokojace-8770580.html
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/Ekonomisci-Dochody-z-VAT-u-moga-byc-o-25-30-mld-zl-nizsze-od-zalozonych-w-ustawie-8770584.html
  • Re: JSW- 24.06.2024 WZA - Dywidenda Euklipides Autor: ~Vistulariver [108.62.103.*]
    Jak liczę wysokość potencjalnej dywidendy to oczom nie wierze. To może być rekordowa wysokość!! Info siebie dodam sprawdźcie czy macie akcje wystawione po 100 zł!!! Akcja 100+ nabiera tempa
  • Re: JSW- 24.06.2024 WZA - Dywidenda Euklipides Autor: ~HelołMuzg [78.30.83.*]
    Chciałbym coś sensownego dodać ale jedynie mogę wtrącić iż wysoko obstawiasz z tą dywidendą. Musisz mieć naprawdę bogate źródła informacji niedostępne dla zwykłego akcjonariusza. Dzięki za wiedzę...
  • Re: JSW- 24.06.2024 WZA - Dywidenda Euklipides Autor: ~Stavanger [51.222.209.*]
    Jak czytam słowa gościa z map’u to dywidenda nie jest 95 proc śle 100 proc. Jesteśmy świadkami obrotu spraw o 180 stopnii.
  • Re: JSW- 24.06.2024 WZA - Dywidenda Euklipides Autor: ~Anaszpan [5.173.148.*]
    Skarb państwa ma 55%. Dla nich ustalenie dywidendy to łatwy pieniądz który zasili budżet państwa. Nowy rząd wpłaci do budżetu kasę wypracowaną za poprzedników. Do tego widzą że akcjonariusze są coraz lepiej zorganizowani, sądy, czynny udział na WZA. Klepnięcie dywidendy to dwie pieczenie na jednym ogniu. Kasa do budżetu i uciszenie gęby inwestorom, portalom biznesym itd. dzisiaj poruszono kwestię ceny emisyjnej JSW z IPO, plus tego że OFE tracą na takich gniotach jak JSW i prestiż niski. Tego mogło być za dużo. Mają motywację dać dywidendę by uciszyć tych co za głęboko niuchają. Politykom to nie na rękę
  • Re: JSW- 24.06.2024 WZA - Dywidenda Euklipides Autor: ~HelołMuzg [78.30.83.*]
    Zastanawiam się kto może być teraz przeciwko dywidendzie - SP jest za, drobnica za.
    Przeciwko ? Nowy zarząd robi porządki dopiero więc może być przeciw, do tego dochodzą powiązania poprzedniego zarządu z ... No właśnie, nie rozwijam wątku.
  • Re: JSW- 24.06.2024 WZA - Dywidenda Euklipides Autor: ~robertredford [31.60.39.*]
    Czeka nas historyczne wydarzenie na polu walki kapitałowej...już nie Fundy kontra Ulica...Świat się zmienia, sprzęt sie zmienia. Już nie pytam czy, ale
    Kiedy nastąpi historyczne wydarzenie- walka Sztucznej Inteligencji: automaty szortowe drony Niedźwiedzie kontra automaty BYKI ?

Chyba już sam znalazłem banalną odpowiedź: jak ktoś Bykowi włączy guzik.
    A co Panowie sądzą ?
  • Re: JSW- 24.06.2024 WZA - Dywidenda Euklipides Autor: ~Denerystargarian [54.39.85.*]
    Czy ktoś zapisał/pamięta jak nazywał się przedstawiciel z map?
  • Re: JSW- 24.06.2024 WZA - Dywidenda Euklipides Autor: ~Danielmocarny [89.149.210.*]
    Czytam czytam wszystkie wątki i coraz ciekawiej wygląda jsw. Robi się super ciekawie. A to ze maja 6 mld w kasie a wycena giełdowa to zaledwie 3mld to jest fenomen światowy!
  • Re: JSW- 24.06.2024 WZA - Dywidenda Euklipides Autor: ~BearCorn [5.173.148.*]
    Może jakby porozglaszac to na jakiś amerykańskich forach giełdowych to by coś się ruszyło. To brzmi jak money for nothing. Kiedyś oglądałem na YT jak dwóch Amerykanów debatowało 30min o Dino także nie ma rzeczy niemożliwych
  • Re: JSW- 24.06.2024 WZA - Dywidenda Euklipides Autor: paaulinka [89.64.171.*]
    pełnomocnik SP, Kazimierz Banasiak
  • Re: JSW- 24.06.2024 WZA - Dywidenda Euklipides Autor: ~Map [69.39.238.*]
    Człowiek od Ministerstwa Skarbu Państwa pozamiatał- króciutko z zarządem . To on decyduje czy będzie dywidenda czy nie - i będzie. No jest moc
  • Re: JSW- 24.06.2024 WZA - Dywidenda Euklipides Autor: ~BearCorn [5.173.148.*]
    Skoro reprezentował 55% akcji to nikt nie mógł z nim dyskutować. Jest w stanie sam wszystko przegłosować
  • Re: JSW- 24.06.2024 WZA - Dywidenda Euklipides Autor: ~Printer [37.30.18.*]
    Poprzedni rząd budował spółki imperia, jak Orlen. W JSW też kumulowali kasę na inwestycje, budowanie giganta. Dywidenda nie pasowała do tej wizji.
    Teraz to się zmienia. Imperialnych solek nikt nie chce. Jeszcze braki budzetowe... Więc dywidenda nabiera szans.
  • Re: JSW- 24.06.2024 WZA - Dywidenda Euklipides Autor: ~Bolo [46.134.86.*]
    Dobra robota.
    Mnie zastanawia że ten przedstawiciel aktywów państwowych nie zabrał głosu gdzieś na początku jak padały pytania akcjonariuszy do rady nadzorczej, tylko pozwolił wszystkim się wypowiedzieć. Pod koniec w obecności prezesa przewodniczący zbierał wszystkie pytania od akcjonariuszy i dopiero jak się skończyły pytania to do akcji wkroczył przedstawiciel aktywów państwowych
  • Re: JSW- 24.06.2024 WZA - Dywidenda Euklipides Autor: ~PREZES [83.27.196.*]
    SUPER
  • Re: JSW- 24.06.2024 WZA - Dywidenda Euklipides Autor: ~qba [14.1.92.*]
    Pisalem o tym odrazu po WZA.
    Mial szanse odrazu zrobic przerwe ale czekal tylko na co czekal.
    Dobrze ze chlopaki mogli sie wypowiedziec. A on jeszcze wytlumaczyl na spokojnie ze przerwa jest z powodu tego ze jest audyt.
    Mogl te WZA szybko zakonczyc a zrobil to dopiero po tym jak chlopaki wylozyli kawe na lawe.
  • Re: JSW- 24.06.2024 WZA - Dywidenda Euklipides Autor: elear [81.15.175.*]
    Też tak myślę. Zadaliśmy dużo pytań i pewnie na nasze możliwości na ten moment wyczerpaliśmy temat, dano nam sporo czasu. Proszę uwierzyć tam były olbrzymie emocje.
    Niezależnie od samego walnego, z rozmów kuluarowych pozytywnie oceniam wiceprezesa i pełnomocnika MAP (z tymi Panami rozmawiałem).
  • Re: JSW- 24.06.2024 WZA - Dywidenda Euklipides Autor: ~Hagge [77.111.246.*]
    https://gragieldowa.pl/spolka_arkusz_zl/spolka/JSW

W arkuszu rekord, ponad 8 400 000 akcji.

Pamiętaj ! Wystawiajac zlecenie po 100 zł z data ważnosci do 30.12.2024 blokujesz pożyczanie Twoich akcji przez dom maklerski ! To jest w Twoim interesie !
  • Re: JSW- 24.06.2024 WZA - Dywidenda Euklipides Autor: ~HelołMuzg [188.147.76.*]
    A będzie zaraz więcej zablokowanych, ptaszki ćwierkają....
  • Re: JSW- 24.06.2024 WZA - Dywidenda Euklipides Autor: ~Arc [93.190.38.*]
    Dnia 2024-06-24 o godz. 19:56 ~HelołMuzg napisał(a):
    > A będzie zaraz więcej zablokowanych, ptaszki ćwierkają....

Wszyscy, którzy stoją w przedziale 40-99,98 zł mogliby przenieść śmiało na 100 zł, tak po prostu, żeby podnieść morale i doprowadzić do przyspieszenia wzrostów. Papier ustawiony w przedziale 40-99,98 z i tak nie bierze udziału w zabawie, bo to 10 zł wyżej na ten moment. Jak ludzie zobaczą, że się robi wielka dziura w arkuszu na poziomie 40-99,98 zł, to euforia będzie się budować jak kula śnieżna.
  • Re: JSW- 24.06.2024 WZA - Dywidenda Euklipides Autor: ~Olo [37.47.116.*]
    Napisz to proszę jako osobny temat, bo tu zaniknie i nikt nie przeczyta...
  • Re: JSW- 24.06.2024 WZA - Dywidenda Euklipides Autor: ~Jurgi_man [77.111.246.*]
    Jutro czuję mocne wzrosty, sam dokupuję, inni jak widze podobnie.
  • Re: JSW- 24.06.2024 WZA - Dywidenda Euklipides Autor: ~azong [77.111.246.*]
    https://comparic.pl/jsw-akcje-prognozy-na-najblizsze-dni-akcje-jsw-w-doskonalej-formie-przed-spolka-szansa-na-kolejne-15-wzrostu/

Bardzo dobre wyliczenia na dole art. odnośnie porównania z branżą, gdzie JSW bije konkurencję.
  • Re: JSW- 24.06.2024 WZA - Dywidenda Euklipides Autor: tom100 [188.147.0.*]
    Nieustające dziękuję bardzo za wiedzę, chęci i talenty dydaktyczne.
    Jest przesłanka że nowy rząd będzie zmotywowany by wypłacić sobie dywidendę za tłusty 2022 i cienki 2023 a przy okazji drobnym jako efekt uboczny. Przy okazji uciszą akcjonariuszy mówiących niewygodne rzeczy o cenie IPO z debiutu JSW. Kto kupił w debiucie to do dziś wisi na stracie. Plus to że spółka jest tak negatywnie postrzegana za granicą że zagraniczne fundy non stop shortują. Ja gram pod dywidendę, usredniam, schodzę z haka i się żegnam. Na dłuższą perspektywę nie liczę. Ceny węgla koksowego już nie wzrosną jak w pamiętnym 2022. Nawet jak dojdą nowe ściany to dużo to nie da. Chyba że zielony las totalnie do lamusa odejdzie i wszelkie normy. Są miejsca na świecie gdzie złoża węgla są płytko, wystarczy się schylić. Także nastawiam się na krótki termin. Długoterminowo jak spółka wypłaci dywidendę to resztę kasy przepali na pensje dla górników i inne imprezy. Tak to niestety widzę
  • Re: JSW- 24.06.2024 WZA - Dywidenda Euklipides Autor: ~Shizo [188.33.249.*]
    A co na to Minister Grad i jego IPO po 136 zł ?
  • Re: JSW- 24.06.2024 WZA - Dywidenda Euklipides Autor: ~Dominicus [31.60.69.*]
    @Anaszpan - wyczuwam, że kolega próbuje gry psychologicznej...to nie działa bo Ulica doskonale czyta ze zrozumieniem...i każdą informację w sprawie decyzji inwestycyjnej pozyskaną przez Forum - inwestor w interesie własnym, weryfikuje w innym źródle informacji...?

Widzę, że kolega jest lekko zdenerwowany...to niech się uspokoji... będzie ROSŁO...?

Pozdrawiam serdecznie
    Sprawdźcie sobie Wasze umowy z DM, brokerami...?!

"W XTB jest w wprost napisane, że XTB może pożyczać instrumenty finansowe z OMI (czyli wasze akcje) do krótkiej sprzedaży. Co więcej jest zapis, ŻE WYSTAWIENIE ZLECENIA SPRZEDAŻY BLOKUJE AKCJE-PAPIER U DEPOZYTARIUSZA (CZYLI KDPW). Jak dalej macie wątpliwości. To sprawdźcie sobie jakikolwiek raport finansowy XTB na czym zarabiają. Pozycja przychody operacyjne. Przeczytajcie co tam ujmują, co to są "punkty swapowe" i co XTB kwalifikuje do tych przychodów."

Pozdrawiam serdecznie
    "Gdyby ktoś miał wątpliwości czy akcja 100 i 100+ ma sens. Poniżej screeny z umowy z XTB, domyślnie aktywowane dla każdego Inwestora. Można sprawdzić samodzielnie z pokój Inwestora --> dokumenty --> "główne załączniki do umowy XTB"

https://zapodaj.net/plik-S95ad8gi1f
    https://zapodaj.net/plik-zjwJOX5v0R
    https://zapodaj.net/plik-lgPf8Sj7zE

Pozdrawiam serdecznie
    Trochę racji ma. Owszem, możemy mieć nawet ATH na kursie, ale JSW może być wygaszane przez coraz wyższe normy. Oby nie, ale jest to realne ryzyko.
    Masz rację. JSW wydają i wykończą. Bardzo możliwe. Węgiel koksowy niby strategiczny ale już tam sobie UE sprowadzi z jakiegoś Kazachstanu czy z Afryki.
  • Re: JSW- 24.06.2024 WZA - Dywidenda Euklipides Autor: ~Tusk [78.10.207.*]
    Dnia 2024-06-24 o godz. 22:46 ~Anaszpan napisał(a):
    > Jest przesłanka że nowy rząd będzie zmotywowany by wypłacić sobie dywidendę za tłusty 2022 i cienki 2023 a przy okazji drobnym jako efekt uboczny. Przy okazji uciszą akcjonariuszy mówiących niewygodne rzeczy o cenie IPO z debiutu JSW. Kto kupił w debiucie to do dziś wisi na stracie. Plus to że spółka jest tak negatywnie postrzegana za granicą że zagraniczne fundy non stop shortują. Ja gram pod dywidendę, usredniam, schodzę z haka i się żegnam. Na dłuższą perspektywę nie liczę. Ceny węgla koksowego już nie wzrosną jak w pamiętnym 2022. Nawet jak dojdą nowe ściany to dużo to nie da. Chyba że zielony las totalnie do lamusa odejdzie i wszelkie normy. Są miejsca na świecie gdzie złoża węgla są płytko, wystarczy się schylić. Także nastawiam się na krótki termin. Długoterminowo jak spółka wypłaci dywidendę to resztę kasy przepali na pensje dla górników i inne imprezy. Tak to niestety widzę

Akurat koks jest wyłączony z restrykcyjnych regulacji eurokołchoźnianego zielonego wału. I dlatego spekulacje o braku wzrostu ceny węgla koksowego są pozbawione podstaw. Będzie dokładnie odwrotnie. Wraz ze zwiększonym zapotrzebowaniem na stal, będzie rosła cena koksu. Dlaczego zapotrzebowanie na stal będzie rosło? Dlatego, że Europę czekają znaczące inwestycje infrastrukturalne. Na przykład w Niemczech ledwie ok. 10% mostów autostradowych jest w stanie dobrym lub bardzo dobrym - strach jeździć po niemieckich autostradach, czyż nie? 8 tysięcy takich mostów wymaga natychmiastowej naprawy. https://www.deutschlandfunk.de/bericht-zahl-maroder-strassen-und-bruecken-steigt-weiter-102.html
    Nie inaczej rzecz ma się z autostradami, gdzie natychmiastowej naprawy wymaga 7,1 tys. km. W pozostałych krajach UE sprawy nie mają się lepiej. Autostrady we Włoszech to katastrofa, we Francji nie jest lepiej. A przecież to tylko jeden z elementów infrastruktury, nie zapominajmy o sieci połączeń kolejowych, tak miłych zielonym szaleńcom.
  • Re: JSW- 24.06.2024 WZA - Dywidenda Euklipides Autor: mrmotuk [94.254.146.*]
    Z tymi autostradami to podpisuję się obiema rękami. Na trasie Polska-Czechy-Austria-Włochy najlepsze autostrady obecnie są w Polsce :-)
  • Re: JSW- 24.06.2024 WZA - Dywidenda Euklipides Autor: ~KiM [89.64.119.*]
    Merytoryczny wpis.
  • Re: JSW- 24.06.2024 WZA - Dywidenda Euklipides Autor: ~Zenie [82.214.171.*]
    Czekam na zaislenie maklera z innego banku i lecimy z nimi.
[x]
JSW -1,75% 21,96 2025-12-12 16:05:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.