Od dawna zastanawiam się nad kwestią ilu tutaj jest tak naprawdę prawdziwych akcjonariuszy ,którzy są od lat ,wieżą w ten projekt ,w tą firmę ,a aktualna sytuacja rynkowa jak i samo podejście zarządu do akcjonariuszy mniejszościowych zaczyna im w jakiś sposób przeszkadzać
I jak widać ,akcjonariusze mniejszościowi potrafią się złączyć ,połączyć siły ponad jakimiś podziałami ,we wspólnym interesie wszystkich nas
Stąd pytanie ilu nas jest
Za 7 dni walne zgromadzenie akcjonariuszy.
Każdy z was ,osób zainteresowanych mógł się zarejestrować lub przekazać swoje pełnomocnictwo osobie reprezentującej wspólne interesy Aktualnie jest to już nie możliwe ze względu na terminy rejestracji na WZA
Jednak dalej możemy pokazać wspólną siłę jaka tutaj w nas drzemie i aby zarząd obudził się ,zaczął nas szanować ,bo spadający kurs akcji pozwala coraz mniejszym kapitałem przejąć tą firmę i odsunąć dotychczasowe osoby za sterami spółki
Różnica między 2 głównymi akcjonariuszami ,czyli Piotrem Saczukiem i Wojciechem Franczakiem ,a Arturem Tomaszewskim i Andrzejem Saczukiem to raptem 2 750 000 głosów ,a więc potrzebny jest kapitał rzędu 15 mln zł ,aby przejąć firmę generującą 17 mln zysku z ostatnich 2 lat :)
Nie chodzi tu o sam fakt zmiany zarządu ,a o siłę którą możemy pokazać jako drobni ,których się nie szanuje
Akcji w wolnym obrocie jest ponad 6,7 mln ,a wolumen z ostatniego roku to 3,2 mln zł
Aby uzbierać 2,7 mln akcji potrzeba raptem 100 akcjonariuszy posiadających 27,5 tysiąca akcji ,co nie jest liczbą wielką
Zebranie nawet 20 osób z tą ilością akcji już daje bardzo duży impuls dla zarządu firmy ,łącznie z możliwością braku udzielenia absolutorium na WZA ,co wiąże się z utratą stanowiska ,ponieważ osoba ta nie może brać udziału we własnym głosowaniu
Czekam tu na wpisy osób realnie zainteresowanych tym działaniem
Wiem ,że są tu osoby z dużą ilością akcji ,sam posiadam sporą ich część
Walne zgromadzenie jest 26 czerwca. Można mi dostarczyć pismo z ilością akcji i własnym podpisem ,który absolutnie nie daje mi prawa do głosowania i wpływania na to co stanie się na WZA ale da możliwość przedstawienia naszej wspólnej siły w formie okazania tego faktu przedstawicielom firmy
No ja posiadam kilka razy więcej ,więc już to stanowi jakąś siłę
Dzięki tobie ,jest to kolejne wsparcie mojej inicjatywy
Wystarczą nawet wpisy realnie zainteresowanych w tym wątku ,a ja to przedstawię na WZA wraz z żądaniami wzrostu dywidendy oraz podjęcia działań przejścia na rynek główny
Suma aktualnie zrzeszonych akcji to ponad 500 tysięcy ,czyli 1/5 potrzebna do ewentualnych zmian ,a myślę ,że już znacząca ilość do wywarcia presji na zarząd
Na WZA będzie uchwała z moimi danymi odnośnie podniesienia dywidendy do 6/8 groszy ,tak jak zresztą w zeszłych latach ,więc możesz sobie już teraz poczytać poprzednie sprawozdania z WZA
Dodatkowo mam zamiar zadać pytania do zarządu na które będą musieli odpowiedzieć w ciągu 2 tygodni oficjalnym komunikatem espi ,a będzie ich do tego zobowiązywać prawo o spółkach handlowych
Co do całej inicjatywy ,mam nadzieje ,że przyczyni się do poszanowania naszych praw. Zostaniemy zauważeni i zaczną się pracę umożliwiające przejście na rynek główny ,co będzie zabezpieczeniem naszych interesów
Ja posiadam 30k i mnie też ta cena (zwłaszcza teraz) co jest niezadowala, czuje się troszke niedoceniony,a siedze tutaj od dawien dawna kiedy akcje pamiętały dosłownie grosze. Weź tam matiz ich pogoń troszke
Co prawda są to zwykłe wpisy na forum ale od czegoś trzeba zacząć
Mam też 2 potwierdzenia na meilu wraz ze zdjęciem z konta maklerskiego
Jeżeli nie uwierzą w naszą siłę ,nie przychyla się do postulatów ,które wniose na Wza ,a więc dywidendy min. 6 groszy ,rozpoczęcia przejrzystej polityki dywidendowej i zrobienia strategii opartej np na wypłacaniu 15/25% zysku na dywidendę dla akcjonariuszy i rozpoczęcia prac nad przejściem na gpw
Wtedy zwołamy NWZA z własnymi uchwałami ,które pewnie przepadną ale damy znać że istniejemy ,ponadto pozwoli to nam dotrzeć do innych inwestorów tej spółki ,którzy uwierzą ,że da się coś zrobić gdy zobaczą realne działania ,co zwiększy nasze możliwości
Na bank się o wszystkim dowiecie z raportu o wza jak i z osobnego komunikatu ,co do pytań ,które tam zadam
Jeżeli nie rejestrowałeś się na walne przez biuro maklerskie to niestety ale nie będziesz dopuszczony do głosu ,a to czy będziesz mógł brać udział zależy od zgody zainteresowanych
Musiałeś napisać do biura o rejestrację akcji
Ale przyjedź ,może się uda ,przyda się pomocną dłoń
Nie drażnijcie lwa. Zrobią prywatną, motywacyjną, nową emisję bez PP po nominale i Wasze głosy proporcjonalnie będą znaczyły jeszcze mniej niż obecnie. Chociaż zero po podziale wciąż jest zerem. A większa dywidenda to tylko wyprowadzenie cennej kasy do fiskusa i kieszeni właścicieli. Zatem dwa grosze to akurat dobry dla mnie poziom. Stąd z mojej strony : pas :)
Gdyby chcieli coś takiego zrobić to by zrobili ale nie mogą ,bo zostaną zablokowani choćby zaskarżeniem uchwał do sądu. Po za tym (nie czytałem) ale status spółki może tego zabraniać bez odpowiedniej liczby głosów
Aktualnie z zadeklarowanych osób ,które napisały tutaj i na meilu jesteśmy blisko zwołania NWZA w razie konieczności
Tak więc 1/4 akcji potrzebnych do zmian w tej spółce jest w rękach tych osób
NWZA może umożliwić dołączenie innych mniejszych inwestorów ,którzy tak jak ty nie widzą szans na powodzenie tej inicjatywy ,co jest błędne
Zarząd albo zacznie działać na rzecz wzrostu wartości kursu akcji ,a więc bezpieczeństwa samych siebie ,bo będzie potrzebna większa ilość kasy na zebranie odpowiedniej ilości akcji albo po prostu może zostać zmieniony
I nie o to w tym chodzi aby się tak stało ,a o realne zmiany w podejściu do nas wszystkich ,czyli większa dywidenda (6 groszy to raptem 1/3 tego co sobie sami wypłacili w 2023) ,polityka dywidendowa na następne lata przyjęta uchwałą ,polityka przejścia na GPW i realne działania w tej sprawie ,polityka informacyjna która pozostawia wiele do życzenia
To są moje i mam nadzieje wasze postulaty i o to będę wnioskował na WZA
Jeżeli to nie przejdzie to wtedy wezmę się za zwołanie NWZA z naszymi uchwałami przy waszej pomocy ,jak będzie trzeba to przyjadę do każdego z osobna
Nic nie rozumiem. Polityka informacyjna teraz - a w okresie 2010 - 2021 - to KOSMICZNY progres. Chcesz raportów miesięcznych? Po co? Przecież podobno nie kręcisz akcjami. Dywidenda trafi w większości do kieszeni czterech największych akcjonariuszy - a więc nie będzie jej w kasie spółki. A przez to spółka straci na wartości. Jedyny pożytek z tej kasy to inwestycje i wzrost wartości firmy. Zatem jeśli dojdzie do NWZA ( żałosne wymachiwanie tępym kordzikiem, bo nawet nie szabelką ) - to moje głosy pójdą na cześć Zarządu ( choć przy tej strukturze są absolutnie bez znaczenia - tak jak Twoje ).
Tobie odpowiada stan rzeczy ,bo jak dobrze wiemy ,wywaliłeś ich większość
Więc im gorzej tym lepiej dla ciebie stąd też takie ,a nie inne podejście
Spółka więcej traci na wartości przez pensje 2 osobowego zarządu ,czyli 2,4 mln zł ,czyli wzrostu o 100% w ciągu 2 okresów sprawozdawczych
Stanowi to 1/7 wszystkich wynagrodzeń w spółce na 100 zatrudnionych osób
Nie wliczam tu wynagrodzeń na usługi obce ,bo to inny dział
Jednocześnie firma daje mi ,jako współwłaścicielowi 320 tysięcy do podziału na wszystkich akcjonariuszy ,argumentując to pewnie jak zwykle dbałością o finanse firmy i płynnością gotówkową ze względu na charakter sektora w jakim działają
Dokładnie tak, gdyby Zarząd grał uczciwie z inwestorami to zamiast podwajać sobie wynagrodzenia zwiększyłby dywidendę, z której i tak ma ponad 40% dla siebie. A fiskusa nie ominiesz - przecież oni na tych swoich cywilno-prawnych też mają podatek a może jeszcze składkę zdrowotną.