do końca czerwca coś powinno byc...a nawet do końca maja... dokłądna datę znają osoby co w głowach ich pomysł przechodzi i ręce ich pomysł zatwierdzaja oraz wszelkie inne osoby powiazane z nimi... myśle ze na forum otrzymasz odpowiedź zbliżoną do mojej...przeczucie... 29maja ? blizej niz dalej juz i żaden parytet się nie zmieni
wiem ze racja...:) a moze ktoś by się podzielił swoim zdaniem na temat nowagala...bo ostatnio wlazłem ale nie wiem czy nie pozbyc sie jutro...papierek wygląda malina, ale ruch na nim jeszcze gorszy niż na jago... :/
zamieniłem dzis nowagala ze stratą na jago ...teraz znowu mam 100% kapitału w jago...wiem, ze nie jest to zbyt podręcznikowe posuniecie, ale ja wierze w ten walor... wóz albo przewóz... najwyżej w czerwcu pozbęde sie ruchomej częsci papierów które wytypowałem na jakieś 30% wszystkiego
a co do dzisiejszego dnia.... marazm wolumen i cała reszta lipa, to przez te próby z pociskiem czy lęk przed korektą....czort wie, mysle jednak ze taka cena jak obecnie jest promocją
Wchłonięcie będzie na pewno. tu tylko trochę cierpliwości,a nagroda sama przyjdzie. Za klika miesięcy tylko nieliczni będą się śmiac z tych co nie zainwestowali w papierek.pozdrawiam
ale patrze że to nie tylko ze stormmem tak sie guzdrza.... umowe z makarukiem podpisali a tez jeszcze nie "wydrukowali" akcji dla niego... moze wszystko na raz rzuca do instytucji ku temu przeznaczonych
Jago i Stormm razem od lipca
Rynek niecierpliwi się w związku z zapowiadaną od dawna fuzją Jago ze Stormmem. To już w lipcu - uspokaja zarząd.
O planach połączenia mrożonkowego Jago z inwestycyjnym Stormmem rynek dowiedział się jesienią zeszłego roku. W pierwszej połowie marca walne zgromadzenie Jago zatwierdziło ten plan. Od tego czasu cisza.
Zarząd chętnie to wyjaśnia. Argumentuje, że dopiero teraz jest w stanie przygotować memorandum informacyjne, które jest konieczne do przeprowadzenia "połączeniowej" emisji akcji.
- Konieczne było umieszczenie w memorandum zaudytowanych wyników za 2008 r. Chcieliśmy też od razu zawrzeć w nim wyniki z pierwszego kwartału, żeby nie składać ich potem w formie aneksu. Kończymy właśnie prace nad memorandum i na początku przyszłego tygodnia powinno zostać złożone w Komisji Nadzoru Finansowego - wyjaśnia Sylwester Wojtaczka, członek zarządu Jago.
Zarząd Jago szacuje, że zatwierdzanie memorandum informacyjnego potrwa około miesiąca. Potem obie spółki zajmą się ostatnimi formalnościami związanymi z połączeniem.
- Do pierwszego wspólnego notowania obu podmiotów dojdzie najprawdopodobniej pod koniec lipca - przewiduje Sylwester Wojtaczka.
Parytet wymiany akcji Stormmu na akcje Jago ustalono na 2,5 do 1. Czy może się jeszcze zmienić?
- Na pewno nie. Zmienić go mogłaby tylko decyzja walnego zgromadzenia, a takiej uchwały nie planujemy - twierdzi Sylwester Wojtaczka.
Niezależnie od prac nad połączeniem, Jago konsoliduje powiększoną niedawno grupę kapitałową. W ostatnim roku poszerzyła się m.in. o Chłodnię Łódź, część Chłodni Milagros, Etkę-Śnieżkę, Hela i Family Frost.
- Na razie nie planujemy kolejnych przejęć. Zajmiemy się pracą wewnątrz grupy - zapowiada Sylwester Wojtaczka.
Po pierwszym kwartale Jago ma 37,5 mln zł przychodów i 0,45 mln zł zysku netto. Ten kwartał pójdzie spółce lepiej.
- Dzięki sezonowi na lody drugi kwartał jest tradycyjnie lepszy zarówno pod względem przychodów jak i osiąganych marż - ocenia Sylwester Wojtaczka.
- Dzięki sezonowi na lody drugi kwartał jest tradycyjnie lepszy zarówno pod względem przychodów jak i osiąganych marż - ocenia Sylwester Wojtaczka.
a najwięcej lodów się je w 3 kwartale....teraz jago nie dosć ze jest producentem lodów to jeszcze wyspecjalizowało sie pod kątem dystrybucji...swoją drogą przydała by sie zółta furgonetka na mazurach...moge nawet ja ją prowadzic :)
szkoda ze narazie fuzji nie bedzie, ale moze to i dobrze...znikna koszty przejęć w raportach, a zajmą sie bardziej tym co mają i poprawią rentowność
jaki kurs będzie po połączeniu to wie jedynie sam pan BÓG, ale zapewne nie taki jak dziś +/- 1,96 tylko dużo, dużo.....?
Odpowiedz sam sobie na to pytanie!
mnie ten stormm nie przestanie zadziwiać...niby artykuł wyjasnił wątpliwosci i uspokoił akcjionarjat, parytet zachowany a tu stormm znowu popisuje sie zielonym chociaż i tak przegonił parytet... czy to podciąganie kursu by po wstrzymaniu notowań to jago goniło parytet, czy może podciaganie i ruch by przeskoczyc ze stm na jag...czy moze ktoś ma inną racjonalną przesłanke?
ps. prosze też o opinie innych poza jagódką bo tu jestem pewien ze odpowiedx właśnie od niej uzyskam :)
Akcjonariuszom posiadających papierki Stromma wydaje się, że do przejęcia spółki przez JAGO nie dojdzie. ( a tu są w błędzie-ich sprawa), o czym świadczyc mogą obecne kursy spółek gdzie parytet jest poniżej 2 zł.
W jaki sposób można to wytłumaczy. Według mnie Strormmik posiada 10% akcji Ganta, a w ostatnim okresie Gancik poszedł znacznie do góry, więc aktywa spółki Strormm mają prawo wzrosnąc. Podobnie jest ze spółką ZREMB. Reasumując można powiedziec , ze akcje Strommika odpowiadaja obecnemu kursowi.
Niemniej jednak uważam ( to jest i wyłącznie moja opinia, nie każdy musi się z nią zgodzic), że w dłuższym okresie po przejeciu Strormmika, Jago bedzie posiadac nie tylko swoje aktywa w ilości 6 mln, a także akcje Ganta i Zrembika. Co o tym może świadczyc? Tylko wzrost aktywów, a tym samym wzrost kursu na jago i to dosyc znaczny
W obecnej sytuacji uważam , ze na Jago celowo jest trzymany kurs do chwili wchłonięcia Stormmika , a następnie podbicie jego kursu i wycofanie się z kaską i wejście za tanie grosze w jago.
Potem to już tylko wzrosty. Ale tu potrzeba cierpliwości.
Perpektywy wzrostu akcji w przeciągu paru m-cy b.duże.Jeszcze przed scaleniem kurs poszybuje w ok.2.50-2.70.Trzymać i cieszyć się posiadanymi zasobami.
prognoza autoanalityka - 1,88-2,08 a kolejny tydzień po info o złozeniu wniosku poziomy rosnące pow 2zł
ciekawe czy się sprawdzi :) jak tak to biuro otwieram :)
w sumie liczyłem na spadki koli i dudy po złych info a one rosną.... jago na tle tych bankrutów marnie wyglada...widać narazie zero spekuły, a te obawy o łączenie to efekt z zeszłego roku.... 3 zaniedbania o listach procentują Panie Maćku....